Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ξεκινά στη Χάγη η δίκη για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Τι διεκδικούμε...αν θελήσουμε

 

 

Με μεγάλη κάλυψη από τα ΜΜΕ ξεκινά στη Χάγη η δίκη για τις γερμανικές αποζημιώσεις, στην οποία θα παρευρίσκονται και πολλοί τοπικοί παράγοντε ελληνικών πόλεων που υπέστησαν θηριωδίες. Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία θα διασταυρώσουν τα ξίφη σε μία διαδικασία που θα διαρκέσει τουλάχιστον για όλη την επόμενη εβδομάδα. Το βασικό διακύβευμα για τη χώρα μας είναι να αποφασιστεί αν τα εγκλήματα που διαπράττει στρατός κατοχής σε ....ξένη χώρα είναι ακαταδίωκτα από την δικαιοσύνη του κράτους στο οποίο τελέσθηκαν (δικαίωμα ετεροδικίας).

Αν το δικαστήριο αποφασίσει να άρει το ακαταδίωκτο ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις τρομακτικές θηριωδίες των Γερμανών στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή μαζική εξόντωση πληθυσμών χωριών, κάψιμο χωριών και άλλες καταστροφές παντός είδους.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι παρά τη μεγάλη σημασία της υπόθεσης, η κυβέρνηση – όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία – κρατά χαμηλούς τόνους, ίσως γιατί δεν θέλει να φανεί πολύ “ενοχλητική” προς την γερμανική κυβέρνηση.
πηγή
Τι μπορούμε να διεκδικήσουμε; Διαβάστε:
α) Το ποσό των 7.100.000.000 δολλαρίων ΗΠΑ, που της επεδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946) για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στην οικονομική υποδομή της χώρας.
β) Το αναγκαστικό δάνειο των 3.500.000.000 δολλαρίων ΗΠΑ που εισέπραξε κατά τα έτη 1942-43.
γ) Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που αφαίρεσε από Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους.
δ) Τις αποζημιώσεις προς τα θύματα των εγκλημάτων του Γερμανικού στρατού κατοχής, σε βάρος αμάχων Ελλήνων πολιτών.
onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια: