Pages

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Σαρμάδες Καστοριάς


1 λάχανο αρμιά, περίπου 3 κιλά.
1 κιλό χοιρινό κιμά.
1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι.
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο.
3 ποτήρια (του νερού) νερό και αρμόζουμο.
5-6 κόκκους μοσχοπίπερο.
Μαυροπίπερο.
Λίγο αλάτι.

Εκτέλεση:
Αναμειγνύουμε τον κιμά με το ρύζι, το μαυροπίπερο και λίγο αλάτι.
Αφαιρούμε ένα ένα τα φύλλα από το λάχανο, τα γεμίζουμε με μία κουταλιά κιμά και τα τυλίγουμε.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα στρώνουμε μερικά φύλλα λάχανου και πάνω στα φύλλα τοποθετούμε έναν έναν τους σαρμάδες με τον κιμάΌταν τοποθετηθούν όλοι οι σαρμάδες, προσθέτουμε το βούτυρο, το νερό και τους κόκκους του μοσχοπίπερου. Καλύπτουμε τους σαρμάδες με ένα πιάτο για να μείνουν σταθεροί, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε σιγανή φωτιά.
Στην Καστοριά, οι σαρμάδες συνοδεύουν απαραιτήτως το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Η “αρμιά”  γίνεται από λάχανα και αλάτι, και διατηρείται σε ειδικό ξύλινο καδί. Για να επιτύχει η “αρμιά”, τα λάχανα πρέπει να έχουν παχνιστεί, ώστε ο “αρμόσμος” να είναι τσουχτερός και ευχάριστος στη γεύση. Με την αρμιά παρασκευάζουν τους “σαρμάδες”, που τους τυλίγουν με τα φύλλα της και τους βράζουν με “αρμόσμο” μέσα σε πήλινο τσουκάλι. Με λιανισμένη “αρμιά” γίνεται η “αρμιόπιττα”.
http://kostarazidiamantonifi.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο apolnarama σεβόμαστε τον διάλογο και σας προτρέπουμε να σχολιάσετε αλλά εφ' όσον το σχόλιο σας πληρεί τα παρακάτω

1. Δεν δεχόμαστε μηνύματα γραμμένα στα greeklish γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε την πλουσιότερη γλώσσα σε γραπτό και προφορικό λόγο ανά τον κόσμο.

2.Δεχομαστε και δημοσιεύουμε την άποψη σας είτε είναι σύμφωνη με την δική μας είτε όχι , αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιλαμβάνει ύβρεις και ανυπόστατες καταστάσεις.

3.Ελπιζουμε σε ένα υγιή διάλογο που να μπορεί να δώσει συμπεράσματα στους αναγνώστες.

apolnaboss