Από την κλίνη του ... Προκρούστη αναμένεται να περάσουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιφέρειας, με το νόμο - πλαίσιο, που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο, στα πλαίσια ενός νέου Καλλικράτη στην παιδεία, με στόχο πάντα την δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών στο χώρο της εκπαίδευσης!
Εφιαλτικά μοιάζουν τα σενάρια, που διοχετεύονται στην επικαιρότητα, με την μορφή εκτιμήσεων, υψηλόβαθμων στελεχών του χώρου, σύμφωνα με τα οποία, ο “κυκλώνας” των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων, θα σαρώσει τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων!
Στο θέμα αναφέρθηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι επιχειρεί με προσχηματικό διάλογο, να φέρει τα πάνω - κάτω στο χώρο της εκπαίδευσης, θυμίζοντας νοοτροπίες του Πασόκ της δεκαετίας του ΄80!
Αντίθετα ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, χαρακτήρισε “ανυπόστατες φήμες” όσα ακούγονται για μαζικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, τονίζοντας ότι κάθε χρόνο, το υπουργείο με σχετικές εγκυκλίους, προς τις κατά τόπους διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ζητάει τις προτάσεις τους για την λειτουργία των σχολείων κατά την επόμενη χρονιά.
Ενώ αποφασιστική είναι η αντίδραση των συνδικαλιστικών φορέων, που κάνουν λόγο για συστηματική “επέλαση” του Καλλικράτη στην Εκπαίδευση όλων των βαθμίδων!
Σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων, από τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η συγχώνευση των δύο τροτοβάθμιων ιδρυμάτων στην περιφέρεια (ΑΕΙ και ΤΕΙ) είναι μονόδρομος, για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους, κάτω από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που διάγει η χώρα.
Για τον σκοπό αυτό προωθείται μια κατ΄ αρχάς συμφωνία, των διοικήσεων των δύο ιδρυμάτων, που θα περιλαμβάνει σχέδιο συνένωσης του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου.
Αυτό σημαίνει ότι σε επίπεδο περιφέρειας, θα υπάρχει ένα τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο θα περιλαμβάνει: Πολυτεχνική σχολή με έδρα την Κοζάνη, Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών στην Καστοριά, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Εικαστικών Τεχνών στην Φλώρινα και ερευνητικά ινστιτούτα ή τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής στα Γρεβενά.
Αυτό το σενάριο, δεν αποκλείει, τονίζουν εκπαιδευτικοί κύκλοι, ένα ακόμα πιο εφιαλτικό για την περιοχή μας, που προβλέπει την απορρόφηση του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, είτε από το ΑΠΘ είτε από το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων! Αν εφαρμοστεί αυτό, που είναι πιο “συμβατό” με το νόμο που προωθεί η κυβέρνηση, τότε στην περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, θα παραμείνουν μόνο οι σχολές του ΤΕΙ, ενώ ερωτηματικό παραμένει η έδρα του ιδρύματος, με δεδομένο ότι η Καστοριά δεν συμπληρώνει τον αριθμό των τμημάτων, που συγκροτούν την Σχολή.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο, να λειτουργήσει στην Καστοριά η Αρχιτεκτονική Σχολή, που με προεδρικό διάταγμα ιδρύθηκε στην πόλη.
Το οξύμωρο είναι ότι, η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, κατέθεσε στο υπουργείο τις προτάσεις της, για την έκδοση των μηχανογραφικών του 2011, στις οποίες περιλαμβάνεται για “τυπικούς λόγους” και ο αρθμός των εισακτέων για το πανεπιστημιακό τμήμα της Καστοριάς!
ΔΗΜΟΤΙΚΑ - ΓΥΜΝΑΣΙΑ - ΛΥΚΕΙΑ
Ακόμα πιο θολό εμφανίζεται το τοπίο στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νομού Καστοριάς, όπου από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις, αφήνεται να διαρρεύσει ότι θα ακολουθήσει χιονοστιβάδα συγχωνεύσεων και καταργήσεων των σχολικών μονάδων του νομού, “για καλύτερη και ποιοτικότερη εκπαίδευση των μαθητών”!
Εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι πολλά από αυτά που κυκλοφόρησαν οι αρμόδιοι τον τελευταίο καιρό, τα “πήραν πίσω”, μετά την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος τα χαρακτήρισε “μυθεύματα”, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα!
Παρ΄ όλα αυτά, έγκυροι εκπαιδευτικοί κύκλοι του νομού, αναφέρουν ότι στο στόχαστρο των συγχωνεύεων και των καταργήσεων, έχουν μπει πολλά γυμνάσια της περιφέρειας, που απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους και ιδρύθηκαν κάποτε στο “πόδι”, κάτω από συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες!
Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, προβλέπεται α) Η συγχώνευση του γυμνασίου Κορησού στο Μαυροχώρι με την παράλληλη ενίσχυσή του, με μαθητές του πρώην δήμου Βιτσίου! β) Η μεταφορά των γυμνασίων Πενταβρύσου, Χιλιοδένδρου και Κορεστείων στο Μανιάκι. γ) Η μεταφορά του γυμνασίου Οινόης στην Μεσοποταμία δ) Η μεταφορά των γυμνασίων Βογατσικού και Κωσταραζίου στο Άργος και ε) Η συγχώνευση των γυμνασίων της Καστοριάς σε δύο έως τρία!
Στην πορεία, όμως, το σχέδιο έγινε... διάτρητο, από τις αντιδράσεις των κατοίκων και τώρα περιμένουν την αποκλιμάκωση της έντασης, για να το επαναφέρουν, ως στρατηγική του υπουργείου Παιδείας...
Αναρτήθηκε από Δημήτριος Ιατρίδης
καστοριανή εστία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου