Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Ζητά "συναίνεση" 22 δισ.

 

Συναίνεση από κόμματα της αντιπολίτευσης για μέτρα συνολικού ύψους 22 δις και λιτότητα έως το 2015 ζήτησε – αλλά δεν βρήκε- ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Επιστολές προς τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τις οποίες τους ζητεί να επανεξετάσουν τη συμμετοχή τους στο διάλογο για τη σύνταξη του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
    Στις επιστολές, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι είχε εποικοδομητικές συζητήσεις με εκπροσώπους του ΛΑΟΣ, της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" και της "Δημοκρατικής Αριστεράς".

Σημειώνεται πάντως ότι οι «εποικοδομητικές συζητήσεις» δεν έφεραν συναίνεση.

Η ευρωβουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και εκπρόσωπος του κόμματος, Νϊκη Τζαβέλλα αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών στην οποία συμμετείχε και ο βουλευτής του κόμματος, Μάκης Βορίδης τόνισε «Η συμμετοχή του ΛΑΟΣ στο διάλογο για τη δημοσιονομική πολιτική, δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με αυτά που γίνονται ή θα συμφωνήσουμε με όσα θα γίνουν».

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών τόνισε ότι «υπάρχει και άλλος δρόμος για έξοδο από την ύφεση με πιο δίκαιη κατανομή των βαρών και ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης».

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Θόδωρος Σκυλακάκης μίλησε για μικροκομματικούς υπολογισμούς και λαϊκισμό που σταματούν τις μεταρρυθμίσεις «Ζητούμε ταχύτερη μείωση των ελλειμμάτων, βαθύτερες και πιο τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές και δικαιότερη κατανομή βαρών» είπε ο κ. Σκυλακάκης ο οποίος τόνισε ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, η διαβούλευση για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο προβλέπεται στο Ν.3871/2010, και αποσκοπεί σε ένα συνεπή δημοσιονομικό προσανατολισμό για την επόμενη τριετία. "Οι τρέχουσες συνθήκες", προστίθεται στις επιστολές, "αλλά και το μέγεθος της προσπάθειας που απαιτείται για να υλοποιήσουμε τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, ελέγχου του δημοσίου χρέους, και επιστροφής της οικονομίας σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης καθιστούν, πιστεύουμε, απαραίτητη την ανταλλαγή απόψεων, πριν η κυβέρνηση καταλήξει σε ένα σχέδιο που θα παρουσιαστεί στη Βουλή".
    Μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ περιλαμβάνει για την περίοδο 2012-2015 το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, προκειμένου να περιορισθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014 και παράλληλα να ελεγχθεί το δημόσιο χρέος.
    Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, τα 22 δισ. ευρώ θα αφορούν κατά τα 2/3 τις δαπάνες και κατά το 1/3 τα έσοδα. Εφέτος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το περίπου 65% των δαπανών οφείλονται σε μισθούς και κοινωνικές μεταβιβάσεις και το περίπου 85% των εσόδων προέρχονται από φόρους και κοινωνικές εισφορές.
    Το 2011, το δημόσιο χρέος θα είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (153% του ΑΕΠ) και το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει ως "τη μεγάλη πρόκληση των επόμενων ετών τον έλεγχο και τη συγκράτησή του". Με βάση το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, η μείωση του δημοσίου χρέους θα πραγματοποιηθεί με τη δημοσιονομική προσαρμογή (πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 5% του ΑΕΠ), την ανάπτυξη (ονομαστικοί ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 2%), την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (1-2% του ΑΕΠ για 5 χρόνια) και τους καλύτερους όρους δανεισμού, ως απόρροια των προηγουμένων.

Σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων τους οποίους αναμένεται να ενημερώσει για τα δεδομένα και το σχεδιασμό του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής.

ellispoint

Δεν υπάρχουν σχόλια: