Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Με τους κυνηγούς της Καστοριάς

 

Χτισμένη πάνω σε χερσόνησο της λίμνης Ορεστιάδας ή όπως είναι πιο γνωστή Καστοριάς, η συνονόματη πόλη είναι μία από τις ωραιότερες της
Ελλάδας με πανέμορφη φύση και πλήθος ιστορικών μνημείων. Χαρακτηριστικό γνώρισμά της, τα παλιά αρχοντικά με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.

Οι επισκέπτες της Καστοριάς έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν πλούσια στοιχεία της βυζαντινής εποχής, όπως το Βυζαντινό Κάστρο, πάνω από 70 βυζαντινές εκκλησίες και σημαντικά εκθέματα στο Βυζαντινό Μουσείο. Η πόλη φημίζεται και για τη γουνοποιία της, με την ενασχόληση των κατοίκων στην τέχνη της γουναρικής να ξεπερνάει τα 500 χρόνια.

Ο νομός αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τους λαθροϋλοτόμους και οι θηροφύλακές απασχολούνται πολλές εργατοώρες με αυτό

Ο νομός αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τους λαθροϋλοτόμους και οι θηροφύλακές απασχολούνται πολλές εργατοώρες με αυτό

Βρεθήκαμε πριν από μερικές εβδομάδες στα ανακαινισμένα γραφεία του Κυνηγετικού Συλλόγου δίπλα από τη λίμνη και μιλήσαμε με τον πρόεδρο, Γεώργιο Ρεσίνη, για τον σύλλογο και το κυνήγι στην περιοχή της Καστοριάς.
Πότε ιδρύθηκε ο σύλλογος;
«Ο σύλλογος ιδρύθηκε στις αρχές της δεκατιάς του '50 όταν και χτίστηκε το πρώτο οίκημα του συλλόγου που βρισκόταν στην ίδια θέση που βρίσκεται και το σημερινό».
Ομως ο σύλλογος επανιδρύθηκε με το ενιαίο καταστατικό των κυνηγετικών συλλόγων το 1976.
«Ο σύλλογος έχει περισσότερα από 830 ενεργά μέλη, αν και, πριν επηρεάσει η οικονομική κρίση τη χώρα, είχαμε περισσότερα»
Ποιες είναι οι δράσεις του σύλλογου;
«Βοηθάω στη λειτουργία του συλλόγου εδώ και είκοσι χρόνια, είτε ως μέλος του ΔΣ είτε ως απλός κυνηγός, και όλα αυτά τα χρόνια έχω λάβει μέρος σε όλες τις δράσεις του συλλόγου:

 Από δεξιά ο γ.γ. Χριστόφορος Πουλκίδης, ο υπεύθυνος θηροφυλακής Ηλίας Ρέββας, ο πρόεδρος Γιώργος Ρεσίνης, ο αντιπρόεδρος Παπαδόπουλος Παναγιώτης και δύο μέλη του συλλόγου Κωνσταντίνος Παυλίδης και ο

Από δεξιά ο γ.γ. Χριστόφορος Πουλκίδης, ο υπεύθυνος θηροφυλακής Ηλίας Ρέββας, ο πρόεδρος Γιώργος Ρεσίνης, ο αντιπρόεδρος Παπαδόπουλος Παναγιώτης και δύο μέλη του συλλόγου Κωνσταντίνος Παυλίδης και ο δικός μας Θωμάς Μπατσέλας.

Απελευθερώσεις
Προσπαθούμε να κάνουμε στοχευμένες απελευθερώσεις. Πρόσφατα απελευθερώσαμε λαγούς σε περιοχές όπου υπήρχε πρόβλημα.
Επίσης, σε συνεργασία με τέσσερις παρέες που κυνηγούν αγριόχοιρους, αγοράσαμε αγριόχοιρους από ένα ιδιωτικό εκτροφείο στην Καλαμπάκα και τους απελευθερώσαμε σε επιλεγμένες περιοχές. Απελευθερώσαμε και φασιανούς σε ΚΑΖ της Καστοριάς.
Ρίψη Τροφών
Ρίξαμε τροφή για τα ενδημικά θηράματα στα καταφύγια.
Λύσσα
Συμμετέχουμε σε όλα τα προγράμματα επιτήρησης της λύσσας.
Γιορτή έναρξης
Διοργανώνουμε κάθε χρόνο γιορτή για την έναρξη της κυνηγετικής χρονιάς.

Με τους κυνηγούς της Καστοριάς

Κυνοφιλικά σεμινάρια
Διοργανώνουμε κυνοφιλικά σεμινάρια με σκοπό την επιμόρφωση των μελών μας.
Πολιτική Προστασία
Συμμετοχή στο Σ.Γ.Π.Π. της περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και στις συσκέψεις καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης.
Πυροφύλαξη
Ανάληψη βαρδιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με εθελοντές σε πυροφυλάκια του Νομού Καστοριάς για την πυρασφάλεια δασικών εκτάσεων.
Φύλαξη διαδρομής αγώνα «Urban Trail»

Με τους κυνηγούς της Καστοριάς

Συμμετοχή εθελοντών του Συλλόγου για τη φύλαξη μέρους της διαδρομής του πρώτου νυχτερινού αγώνα δρόμου «Urban Trail» που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά.
Προστασία δασικών δρόμων
Εφαρμογή προγράμματος προστασίας δασικών δρόμων με αποκλεισμό διέλευσης οχημάτων και συντήρηση μπαρών.
Σπορές
Σπορές σε ημιορεινές περιοχές για βελτίωση βιοτόπων.
Βρύσες
Κατασκευή βρυσών και κιόσκι σε υπαίθριους χώρους».
Με την λαθροθηρία τι έχει γίνει;
«Υπάρχει λαθροθηρία, αλλά πιστεύω ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

Από κυνοφιλικό αγώνα που διοργάνωσε ο ΚΣ Καστοριάς.

Από κυνοφιλικό αγώνα που διοργάνωσε ο ΚΣ Καστοριάς.

Εννοώ ότι τα κρούσματα είναι πολύ λίγα σε σχέση με παλαιότερα χρόνια και οι λαθροθήρες που δρουν στην περιοχή μας δεν είναι κυνηγοί.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι έχουμε λίγους θηροφύλακες. Είχαμε τρεις ομοσπονδιακούς θηροφύλακες, αλλά μετά την απόλυση του ενός από τους τρεις δεν αντικαταστάθηκε. Πρέπει η ΚΟΜΑΘ να φροντίσει ώστε να αποκτήσουμε ακόμη έναν θηροφύλακα.
Πρέπει να ξέρετε ότι ο νομός αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τους λαθροϋλοτόμους και οι θηροφύλακές μας απασχολούνται πολλές φορές με περιστατικά λαθροϋλοτομίας».
Ποια είναι η κατάσταση των πληθυσμών των ενδημικών θηραμάτων;
«Οι πληθυσμοί του αγριόχοιρου και του λαγού είναι σε αύξηση και όπου υπάρχει πρόβλημα έχουν φροντίσει να κάνουμε απελευθερώσεις.
Οι πεδινές και οι ορεινές πέρδικες είναι σε καλό αριθμό».
Ποια είναι τα σχέδια που έχετε για το μέλλον:
«Θέλουμε να φτιάξουμε ένα εκτροφείο λαγών και περδίκων. Αυτός όμως που είναι ο μεγάλος στόχος του ΔΣ είναι να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε σε συνεργασία με τον ΚΣ Φλώρινας σε επιδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα.
Αυτό πιστεύω θα βοηθήσει πολύ την ανάπτυξη της κυνηγετικής δραστηριότητας στην περιοχή».
Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε;
«Είναι το γεγονός ότι αρκετοί κυνηγοί που μένουν στον νομό Καστοριάς εκδίδουν άδεια στην Κόνιτσα. Αυτό γίνεται εξαιτίας της διαφοράς στην τιμή της άδειας. Μια διαφοράς που βασίζεται στο γεγονός ότι στην Ε΄Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου η έκτακτη εισφορά δεν είναι 20 ευρώ. που είναι ή εισφορά στην ΚΟΜΑΘ. Τόσο δύσκολο είναι να υπάρξει εναρμόνιση στις τιμές;»
Κωνσταντίνος Λουρής
Φωτογραφίες Κώστας Λουρής & Θωμάς Μπατσέλας
http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23386&subid=2&pubid=64110815

Πηγή: http://oladeka.blogspot.com/2014/12/blog-post_115.html#ixzz3N08ZElzt

Δεν υπάρχουν σχόλια: