Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι σημαντικότερες δουλειές που πρέπει να κάνουμε στον κήπο μας το Φεβρουάριο
►  Κλάδεμα:
Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που αρχίζουν τα "σοβαρά" κλαδέματα – με την προυπόθεση φυσικά ότι οι θερμοκρασίες δεν θα είναι εξαιρετικά χαμηλές. Έτσι, κλαδεύουμε τα δέντρα του κήπου μας (ιδιαίτερα τα οπορωφόρα) με διπλό στόχο: να τους δώσουμε το σχήμα που επιθυμούμε αλλά και ν' αυξήσουμε την καρποφορία τους. Επίσης κλαδεύουμε γεράνια, τριανταφυλλιές αλλά και τα αναρριχώμενα όπως μπουκαμβίλια και γιασεμί.  Και φυσικά κατά τη διάρκεια του κλαδέματος αφαιρούμε με προσοχή σπασμένα αλλά και ξερά κλαδιά. Επίσης, ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που γίνεται και το κλάδεμα στ' αμπέλια.
►  Πότισμα:
Κι αυτό το μήνα επειδή οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές αποφεύγουμε τα συχνά κι έντονα ποτίσματα εκτός από συγκεκριμένα φυτά που μπορεί να χρειάζονται ειδική μεταχείριση.
Δε πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ποτέ το χρυσό κανόνα για το πότισμα:  το να μην ποτίζουμε τα φυτά μας τα βλάπτει αλλά και το να τα ποτίζουμε υπερβολικά, ειδικά σε περιόδους που δεν χρειάζεται, τα βλάπτει εξίσου.
►  Εργαλεία κήπου:
Επειδή η άνοιξη είναι κοντά (άλλωστε ο Φεβρουάριος διαρκεί λιγότερο από τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου) πρέπει να έχουμε τα μηχανήματά μας έτοιμα για …δράση! Έτσι, καθαρίζουμε προσεκτικά τα "κλασικά" εργαλεία όπως τσάπες, φτυάρια,  κλ.π. ελέγχοντας παράλληλα για τυχόν βλάβες που μπορεί να έχουν υποστεί (κλασικότερη όλων για την τσάπα το να έχει χαλαρώσει το δέσιμο του σιδερένιου του τμήματος με το κοντάρι κάτι που θα δυσκολέψει εξαιρετικά τη χρήση κι αποτελεσματικότητά της). 
Φυσικά, κλαδευτήρια και πριόνια (ηλεκτρικά και μη) πρέπει να τα έχουμε έτοιμα από τον Ιανουάριο καθώς τον Φλεβάρη η χρήση τους, λόγω κλαδέματος, είναι στο φόρτε της.
►  Φυτά εσωτερικού χώρου:
Επειδή όπως και να το κάνουμε και ο Φεβρουάριος είναι …χειμώνας και άρα οι θερμοκρασίες χαμηλές, φροντίζουμε και γι' αυτό το μήνα τα φυτά εσωτερικού χώρου που έχουμε μέσα στο σπίτι να βρίσκονται μακριά από τις εστίες θερμότητας (καλοριφέρ, aircondition κλ.π.).
►  Φυτά σε μπαλκόνι και βεράντα.
Όπως και τον Ιανουάριο, προσέχουμε ώστε τα λουλούδια μας (ιδιαίτερα αυτά που είναι πιο ευαίσθητα) να βρίσκονται σε σημεία του μπαλκονιού που είναι αρκετά προστατευμένα από τον παγωμένο αέρα. Επίσης ο Φεβρουάριος, όπως προείπαμε, είναι η κατάλληλη εποχή για ένα γερό κλάδεμα στα γεράνια που ως γνωστόν κυριαρχούν στην ελληνική βεράντα.
►  Τι φυτεύουμε το Φεβρουάριο.
Όπως θα παρατηρήσουμε, τα εξειδικευμένα καταστήματα για τον κήπο γεμίζουν την περίοδο αυτή με γυμνόριζες τριανταφυλλιές. Αυτό συμβαίνει γιατί ο Φεβρουάριος είναι η κατάλληλη περίοδος για να φυτέψουμε γυμνόριζα φυτά και βέβαια η τριανταφυλλιά είναι ίσως το πιο δημοφιλές από αυτά.
Επίσης, φυτεύουμε σπόρους λουλουδιών που θέλουμε ν' ανθίσουν τους καλοκαιρινούς μήνες (σκυλάκια, πανσέδες κλ.π.)
Τέλος, μπορούμε να φυτέψουμε σπόρους ντομάτας σε μικρά δοχεία ή γλαστράκια με στόχο τη συγκομιδή στις αρχές του καλοκαιριού.
►  Καθαρισμός κι οργάνωση της αποθήκης.
Επειδή από την άνοιξη και καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οι επισκέψεις στην αποθήκη με τα εργαλεία και τα λοιπά σύνεργα για τον κήπο θα είναι καθημερινές, ο Φεβρουάριος είναι ο πλέον κατάλληλος μήνας για να κάνουμε ένα γενικό σιγύρισμα του χώρου και να τακτοποιήσουμε τα περιεχόμενά του ώστε τους επόμενους μήνες να βρίσκουμε εύκολα και γρήγορα αυτό που κάθε φορά θα χρειαζόμαστε.
►  Αγορές.
Τέλος, ο Φεβρουάριος, λόγω χειμερινών εκπτώσεων, είναι από τους πλέον κατάλληλους μήνες για ν' αγοράσουμε ότι χρειαζόμαστε για τον κήπο μας. Έτσι, εκμεταλλευόμαστε την περίοδο των εκπτώσεων που ισχύει φυσικά και για τα είδη κήπου και προμηθευόμαστε γλάστρες, εργαλεία, ρούχα κήπου και ότι άλλο χρειαζόμαστε για την ενασχόλησή μας με τις αγαπημένες μας κηπουρικές δραστηριότητες.

* Photo by Amadr / Freedigitalphotos.net