Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Χταπόδι ξυδάτο
Το ξυδάτο χταπόδι είναι ένας πανεύκολος και νόστιμος μεζές. Ουσιαστικά είναι ό,τι πιο εύκολο μπορεί κανείς να φτιάξει μετά το χταπόδι στα κάρβουνα. Αν δείτε παρακάτω, δεν δίνω συγκεκριμένες αναλογίες και γραμμάρια, αφού στη συνταγή δεν παίζουν μεγάλο ρόλο. Λίγο ξύδι πάνω, λίγο ξύδι κάτω, η συνταγή θα σας βγει και μάλιστα υπέροχη. Αυτό που παίζει ρόλο είναι η μεθοδολογία, αλλά και αυτή ακόμα υπάγεται στην κατηγορία για τους αρχάριους.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Είναι ό,τι πρέπει για περιόδους νηστείας, αλλά και για όλο τον υπόλοιπο καιρό που τα χταπόδια είναι στην εποχή τους.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Χταπόδι ξυδάτο
Υλικά:
  • 1 μεγάλο χταπόδι
  • ξύδι καλης ποιοτητας
  • λάδι
  • νερό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4-5 μπαχάρια
Διαδικασία:
Πλένουμε το χταπόδι και το τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Το σκεπάζουμε με νερό, τόσο που να το ξεπερνάει κατά ένα δάχτυλο περίπου. Ρίχνουμε ένα γεμάτο ποτήρι κρασιού ξύδι, το φύλλο δάφνης, τα μπαχάρια και το βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία, για 45' περίπου ή και παραπάνω, μέχρι να τσιμπιέται άνετα με το πηρούνι. Να δούμε, δηλαδή, ότι έχει μαλακώσει.
Μόλις το χταπόδι είναι έτοιμο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το αφήνουμε να κρυώσει, το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και πετάμε το μάτι του, που βρίσκεται εκεί που τελειώνουν τα πλοκάμια και αρχίζει η σακούλα του. Το καθαρίζουμε δηλαδή. Στη συνέχεια τεμαχίζουμε το χταπόδι σε κομμάτια μεγέθους μικρής μπουκιάς.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Βάζουμε το τεμαχισμένο χταπόδι σε ένα γυάλινο δοχείο που κλείνει καλά και μέσα σε αυτό ρίχνουμε ξύδι και ελαιόλαδο, σε αναλογία μισού – μισού, τόσο ώστε να σκεπάζεται το χταπόδι πλήρως. Το διατηρούμε στο ψυγείο.
* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί, εδώ και 7 χρόνια, το food blog Food for Thought.

Δεν υπάρχουν σχόλια: