Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Εθνικοθρησκευτικό μνημόσυνο στο Βίτσι πεσόντων στρατιωτών μας κατά τον Ανταρτοπόλεμο (έτη 1946-49). Κυριακή 28-Αυγούστου-2016

Άποψη του χώρου του μνημείου Βιτσίου
 κατά την εθνικοθρησκευτική εκδήλωση.
Γράφει ο Γιώργος Αλεξίου

Την Κυριακή 28 Αυγούστου 2016 τελέστηκε στην κορυφή του όρους Βίτσι (υψ. 2128 μ.) το καθιερωμένο εθνικοθρησκευτικό μνημόσυνο των χιλιάδων ηρωικών ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεών μας, Αξιωματικών και οπλιτών, που έπεσαν για την Πατρίδα κατά τον επάρατο Ανταρτοπόλεμο (έτη 1946-1949). Την εν λόγω σεπτή εκδήλωση παρακολούθησαν με θρησκευτική κατάνυξη, εθνικό παλμό κι έντονο ενθουσιασμό 2 – 3 χιλιάδες λεοντόκαρδοι Πατριώτες, που κατέφθασαν εκεί από κάθε γωνιά της Ελλάδος. Όλοι αυτοί οι πολυάριθμοι επισκέπτες – προσκυνητές ήλθαν στο υπόψη αιματοβαμμένο βουνό της Καστοριάς, για ν’ αποτίσουν ελάχιστο φόρο τιμής στα γενναία παλικάρια μας, που θυσίασαν τη ζωή τους στην ακριτική Ορεστίδα για την ελευθερία και τη δημοκρατία της πατρίδας μας, πολεμώντας τους ερυθρούς αντάρτες και τους λοιπούς θιασώτες της καθολικώς απαξιωμένης πλέον «Δικτατορίας του Προλεταριάτου». Μεταξύ των εν λόγω επισκεπτών – προσκυνητών ήταν και πολλά τέκνα ηρώων στρατιωτών περιόδου 1946 - 1949, οι οποίοι πολέμησαν με αυτοθυσία στο Βίτσι και τον Γράμμο εναντίον των αφρόνων ανταρτών. Ήταν επίσης ο καστοριανός ευρωβουλευτής κ. Ελευθέριος Συναδινός, και αρκετοί Στρατηγοί και άλλοι Αξιωματικοί ε.α.
Ο ναός μνήμης της αποτομής της κεφαλής
του αγίου Ιωάννου Προδρόμου.
Πανηγυρίζει την 29η Αυγούστου.
Η παρουσιαζόμενη εθνικοθρησκευτική εκδήλωση άρχισε με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, καθώς και του ιερού μνημοσύνου των πεσόντων ανδρών του εθνικού μας Στρατού, στον εκεί υπάρχοντα και κατ’ αυτήν και την επομένη ημέρα πανηγυρίζοντα ιερό ναό του Τιμίου Προδρόμου και του Αγίου Γεωργίου του Ελευθερωτή (+ 29 Αυγούστου, μνήμη αποτομής της τιμίας κεφαλής Ιωάννου Βαπτιστού). Συνεχίστηκε (η εκδήλωση) με Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ των πεσόντων στρατιωτών μας από έναν απλό και ταπεινό ιερέα και με σχετική ομιλία του Υποστράτηγου ε.α κ. Ηλία Τζωρτζόπουλου. Έκλεισε δε (η εκδήλωση) με την κατάθεση πολλών στεφάνων δάφνης στο επιτόπιο επιβλητικό Μνημείο και με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου, και βεβαίως με την υπόσχεση όλων όσων παρευρεθήκαμε σ’ αυτήν, ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και θα τιμούμε εσαεί τους ήρωες πεσόντες Στρατιώτες περιόδου 1946-1949, στους οποίους η Πατρίδα μας, και ιδιαίτερα η Μακεδονία, οφείλει τη σωτηρία της απ’ τα νύχια του Κομμουνισμού, και στους οποίους οφείλουμε όλοι τη μεταπολεμική πρόοδο κι ευημερία μας.
Το εθνικό μνημείο του Βιτσίου
κατά το εθνικοθρησκευτικό μνημόσυνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: