Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Ο βασιλικός ψιθυρίζει στην πιπεριά να μεγαλώσει!

 

perierga.gr - Ο βασιλικός ψιθυρίζει στην πιπεριά να μεγαλώσει!Τα φυτά δεν αποκλείεται να επικοινωνούν μεταξύ τους με ήχους, υποδεικνύει μια νέα πρωτότυπη μελέτη, η οποία έδειξε ότι ο βασιλικός ενθαρρύνει την ανάπτυξη της πιπεριάς ακόμα και αν δεν έχει άμεση επαφή μαζί της. Εδώ και δεκαετίες είναι γνωστό ότι πολλά φυτά επικοινωνούν μέσω χημικών σινιάλων, καθώς και μέσω της άμεσης φυσικής επαφής, προκειμένου να εμποδίσουν την ανάπτυξη των ανταγωνιστών τους ή να προσελκύσουν τα έντομα που τα επικονιάζουν.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMC Ecology, δείχνει τώρα ότι διαφορετικά είδη φυτών συνεχίζουν να αλληλεπιδρούν ακόμα και αν αποκλειστούν όλες οι γνωστές μορφές επικοινωνίας. Το πείραμα επιβεβαιώνει τις ανεκδοτολογικές αναφορές των κηπουρών για την αξία του βασιλικού: το αρωματικό φυτό ενθαρρύνει τη βλάστηση των σπόρων της πιπεριάς ακόμα και αν τα δύο είδη έχουν απομονωθεί σε αεροστεγή κουτιά τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα φυτά μπορούν να επηρεάζουν την ανάπτυξη των σπόρων μέσω κάποιου άγνωστου ως σήμερα μηχανισμού» λέει η Μόνικα Γκαγκλιάνο, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας. «Πιστεύουμε ότι η απάντηση έχει να κάνει με ακουστικά σήματα που παράγονται από νανομηχανικές ταλαντώσεις μέσα στα κύτταρα» αναφέρει. Με άλλα λόγια, τα φυτά ενδέχεται να επικοινωνούν με εξαιρετικά ασθενείς ήχους. Προσέξτε λοιπόν τα λόγια σας την ώρα που ποτίζετε τον κήπο.

πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: