Στην τελική ευθεία μπαίνει η υπόθεση της Siemens για τους κ.κ. Γιώργο Αλογοσκούφη και Χρήστο Μαρκογιαννάκη, αφού την Πέμπτη το μεσημέρι η ολομέλεια θα κληθεί να αποφασίσει για την τύχη των δύο πρώην Υπουργών, μετά την κατάθεση πρότασης από 180 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με την οποία ζητείται η παραπομπή τους σε προανακριτική επιτροπή.
Για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί ο νέος «νόμος Καστανίδη» ο οποίος προβλέπει τη σύσταση Τριμελούς Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που προηγείται της προανακριτικής επιτροπής. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, η ολομέλεια της Βουλής θα ψηφίσει ναι ή όχι στην παραπομπή της υπόθεσης στο Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο που αποτελείται από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Αν η ολομέλεια ψηφίσει ναι, τότε το Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει αν υπάρχει ή όχι παραγραφή, αν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την παραπομπή της υπόθεσης σε προανακριτική επιτροπή της Βουλής ή αν ενδεχομένως η υπόθεση πρέπει να εξεταστεί απευθείας από την Δικαιοσύνη.
Σε κάθε περίπτωση η γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική για τη Βουλή η οποία μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα έχει και τον τελικό λόγο.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ζητείται η παραπομπή του κ. Αλογοσκούφη για το αδίκημα της απιστίας επειδή ως Υπουργός Οικονομικών είχε υποχρέωση ελέγχου νομιμότητας και σκοπιμότητας των ενεργειών της διοίκησης του ΟΤΕ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η πρόταση: «Η συνολική περιουσία ζημία του Ελληνικού Δημοσίου στην οποία συνέβαλε η μη τήρηση των κανόνων επιμελούς διαχείρισης από τον τότε Υπουργό, όπως αυτές προσδιορίζονται στον ν. 3429/2005 ανέρχεται -κατά προσέγγιση- στα 286.154.918 ευρώ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρόταση.
Ο πρώην γαλάζιος Υπουργός δεν αναμένεται να μιλήσει στην ολομέλεια καθώς την Τετάρτη, μία ημέρα πριν από τη συζήτηση, απέστειλε γραπτό υπόμνημα στον πρόεδρο της Βουλής το οποίο και θα αναγνωσθεί στη συνεδρίαση. Στο υπόμνημα γίνεται λόγος για αβάσιμες κατηγορίες και για καθαρή προσπάθεια πολιτικής δίωξης. Επίσης, ο πρώην "τσάρος" της ελληνικής οικονομίας υποστηρίζει ότι «ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δεν ευθύνεται και δεν μπορεί να ευθύνεται, για πράξεις ή παραλείψεις της Διοίκησης του ΟΤΕ, ούτε έχει αρμοδιότητα εποπτείας και ελέγχου, πέραν των διαδικαστικών, που προβλέπονται για οποιαδήποτε Ανώνυμη Εταιρεία της χώρας, καθώς ο ΟΤΕ δεν είναι ΔΕΚΟ».
«Ουδέποτε υπέγραψα, εκτέλεσα, διαχειρίστηκα ή έλαβα γνώση συμβάσεων του ΟΤΕ με τους προμηθευτές του, καθώς δεν είχα καμία σχετική αρμοδιότητα και ούτε ενημέρωση. Η κατηγορία είναι νομικά αβάσιμη, και, ως εκ τούτου, κανένα αδίκημα δεν είναι δυνατόν να στοιχειοθετηθεί».
Για τον κ. Μαρκογιαννάκη προτείνεται παραπομπή για το αδίκημα της απιστίας, επειδή εξέδωσε απόφαση για την οριστική παραλαβή των υποσυστημάτων 1-7 του C4i, παρά τις αρνητικές τεχνικές εκθέσεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η πρόταση: «Ο κ. Μαρκογιαννάκης με τις πράξεις και τις παραλείψεις του δεν διαχειρίστηκε σωστά και με επιμέλεια την δημόσια περιουσία, καθόσον οι εταιρείες SAIC και Siemens ωφελήθηκαν οικονομικά από τη συμπεριφορά του και συγκεκριμένα από τις πληρωμές προς αυτές. Δεδομένου ότι το σύστημα C4i ουδέποτε παραλήφθηκε η περιουσιακή ζημία του Δημοσίου ανέρχεται τουλάχιστον στα 245.999.999».
real.gr
Sample text
''πέτρα που γκιλνάει μούσκουρου δεν πιάν ........''
Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011
Siemens: σήμερα η ψηφοφορία για 2 πρώην υπουργούς
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου