Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Οι Γερμανιώτες ιερείς της προπολεμικής εποχής Παπαγγελής και Παπαλάμπρος

Κείμενο του Σωκράτη Λιάντζη (+2006)

Ο εθνομάρτυρας ιερέας του Γέρμα
Παπαλάμπρος Χαστάς (+1946)
Οι κάτοικοι του Γέρμα της προπολεμικής εποχής ήταν πολύ θρήσκοι. Οι ιερείς τους Παπαγγελής και Παπαλάμπρος ήταν μόνιμοι κάτοικοι του χωριού. Ο πρώτος ανήκε στην οικογένεια Λιάντζη και ο δεύτερος στην οικογένεια Χαστά. Ο Παπαγγελής ήταν πολύ φτωχός, είχε ελάχιστη περιουσία και κατοικούσε στο παλιό σπίτι του πατέρα του, που ήταν μοιρασμένο και στα άλλα τρία αδέρφια του. Η οικογένειά του αποτελείτο από 3 κορίτσια και δύο αγόρια και είχαν στη διάθεσή της μόνο δύο δωμάτια.
Ο Παπαλάμπρος διέθετε αρκετή περιουσία. Είχε αρκετά γελάδια (6-7) δύο άλογα, ένα μουλάρι και κάμποσα στρέμματα χωράφια. Το σπίτι του ήταν στην άκρη του χωριού και το βλέπαμε μόνο από μακριά. Η οικογένειά του αποτελείτο από τρία αγόρια και ένα κορίτσι.
Ο μικρότερος γιος του ο Ζήσης παντρεύτηκε σώγαμπρος κι έφυγε απ’ το κοινό νοικοκυριό, ενώ τα άλλα παιδιά του, ο Γιώργος και ο Κώστας, απόκτησαν πολυμελείς οικογένειες και παρέμειναν στο ίδιο σπίτι και νοικοκυριό.
Τα τέκνα των δύο παιδιών απόκτησαν, μόνο βασική μόρφωση (Δημ. Σχολείου) και μετά ασχολούνταν μόνο με τις δουλειές του σπιτιού τους. Ένα αγόρι του Παπαλάμπρου, ο Γιώργος, ξενιτεύτηκε για λίγα χρόνια στη Γαλλία και γι’ αυτό οι χωριανοί μας τον αποκαλούσαν Γάλλο.
Δεν γνωρίζω εάν οι δυο Ιερείς μας χρηματοδοτούνταν από το Κράτος, νομίζω όμως πως τα έσοδά τους προέρχονταν απ’ τις προσφορές των πιστών και απ’ τις σοδιές των κτημάτων τους.
Ο μακαριστός ιερέας του Γέρμα
Παπαγγελής Λιάντζης (1869-1960)
Στην περίοδο της Ιταλογερμανικής Κατοχής οι αντάρτες κομουνιστές συνέλαβαν τον Παπαλάμπρο, επειδή δεν τους συμπαθούσε, τον κράτησαν για λίγες μέρες έξω απ’ το χωριό και τον βασάνισαν. Τον ίδιο καιρό συνέλαβαν και τον γιο της αδελφής του, τον δάσκαλο Θανάση Δούφλια, και δυστυχώς τον εκτέλεσαν.
Ο γιος του Παπαλάμπρου Κώστας κατατάχτηκε στη Χωροφυλακή και γι’ αυτό τον συνέλαβαν οι αντάρτες στην Κοτύλη και τον σκότωσαν μαζί με τον συνάδελφό του Γιώργο Δούφλια (Μάντακα). Μετά το θάνατο τού Κώστα οι αντάρτες συνέλαβαν και τον ίδιο τον Παπαλάμπρο και τον σκότωσαν κάπου στον Γράμμο.
Η οικογένεια του Παπαλάμπρου από τους Δεξιούς και η οικογένεια του Γιάννη Παπαδημητρίου απ’ τους Αριστερούς αποτελούν τα πιο τραγικά θύματα του μίσους που επικρατούσε στη διάρκεια του Ανταρτοπόλεμου.
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΕΔΩ

Ο ενοριακός ναός  Αγίου Γεωργίου Γέρμα, έτ. 1882.

Ο κοινός τάφος των αναφερόμενων
δύο ιερέων του Γέρμα.

Ο Γέρμας Καστοριάς (φωτογρ. 10-11-2016).


Ο επιτάφιος Σταυρός
του μακαριστού Παπαλάμπρου Χαστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: