Συνεδριάζει την Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο
Στο προσκήνιο παραμένει και μάλιστα ...μετ΄επιτάσεως η επιλεκτική χρεοκοπία, ως μέρος της λύσης που μπορεί να προκριθεί για την ελληνική οικονομία.
Έτσι, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας περί πρότασης για να γίνει αποδεκτή μία μερική στάση πληρωμών στην Ελλάδα, αναφορές για “μερική αδυναμία πληρωμών” υπάρχουν και σε συνέντευξη του ίδιου του πρωθυπουργού στους Financial Times Deutschland, όπως προκύπτει από επίσημη ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου!
Το δημοσίευμα έχει τίτλο «Ο Παπανδρέου πιέζει την ΕΕ και το ΔΝΤ να βιαστούν» και υπότιτλο «Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας", αλλά η ουσία βρίσκεται προφανώς αλλού: "Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει κανείς να εξετάσει επακριβώς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών", αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.
Και ανοίγουν εισαγωγικά με αυτολεξί διατύπωση των πρωθυπουργικών δηλώσεων: «Θεωρητικά, μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο, προκαλώντας έτσι πολύ μεγαλύτερη ζημία»!
Σήμερα Πέμπτη, πρόκειται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να αναλυθούν τα όσα διαδραματίσθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα καθώς και οι εξελίξεις των ημερών που ακολούθησαν.
Παραθέτουμε στη συνέχεια την πλήρη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου καθώς και το link της συνέντευξης για τους γερμανομαθείς. Επίσης, παραθέτουμε και την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ.Ηλία Μόσιαλου, η οποία εκδόθηκε γύρω στη μία μετά τα μεσάνυχτα.
Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου
Στη συνέντευξή του στους FTD ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου προτρέπει τους ευρω-διασώστες να λάβουν τάχιστα αποφάσεις-και προειδοποιεί για αβεβαιότητες, οι οποίες μπορεί να τρομάξουν τους επενδυτές».
«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, πιέζει, ώστε οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ να λάβουν τάχιστα απόφαση σχετικά με ένα δεύτερο πακέτο δανείων διάσωσης για την Ελλάδα. «Η παρούσα ατμόσφαιρα δεν μας βοηθά να βγούμε από την κρίση», δήλωσε ο Παπανδρέου στην Αθήνα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στους FTD. «Αυτή η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές. Αν δεν έχουμε σύντομα την απόφαση ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα προστατεύει την Ελλάδα και θα μπορεί η χώρα να προβεί στις βαθιές μεταρρυθμίσεις της, τότε το ίδιο το πρόγραμμα θα υπονομευτεί».
Η δήλωση του σοσιαλιστή Πρωθυπουργού εκφράζει αυξανόμενη απογοήτευση. Στα τέλη Ιουνίου ο Παπανδρέου με κόπο είχε περάσει από τη Βουλή ένα πακέτο λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, το οποίο απαιτεί από τους Έλληνες περαιτέρω φορολογικές αυξήσεις και περικοπές δαπανών. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2015 θα ιδιωτικοποιήσει δημόσια περιουσία αξίας 50 δις. ευρώ. Κατά την ελληνική πλευρά, σειρά έχουν τώρα οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ να συμφωνήσουν για το δεύτερο πακέτο.
Για τα σχέδια των εταίρων της Ευρωζώνης, να επαναγοράσει η ελληνική κυβέρνηση με χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ένα μέρος του χρέους της σε τιμή αγοράς του 50% της ονομαστικής αξίας τους ο Πρωθυπουργός εκφράστηκε θετικά. «Είμαστε ανοιχτοί απέναντι σε όλες αυτές τις ιδέες», δήλωσε ο Παπανδρέου. «Αυτή η ιδέα θα μπορούσε να ελαφρύνει για την Ελλάδα το βάρος του χρέους, αλλά και την εξυπηρέτησή του».
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει κανείς να εξετάσει επακριβώς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών. «Θεωρητικά, μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο, προκαλώντας έτσι πολύ μεγαλύτερη ζημία».
Ο Παπανδρέου αρνήθηκε να κατονομάσει μια ημερομηνία-στόχο για την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές. Όσον αφορά αυτό το ζήτημα, ο Πρωθυπουργός θεωρεί αυτή τη στιγμή ότι σειρά έχουν κυρίως οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ να αποφασίσουν για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. «Όσο πιο αποφασιστικά δοθεί τώρα το μήνυμα ότι λαμβάνεται μέριμνα για το πρόβλημα, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην αγορά», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Εν τω μεταξύ το ΔΝΤ περιμένει μια ακόμα χειρότερη ύφεση στην Ελλάδα από την αναμενόμενη μέχρι τώρα. Παρά το πρόγραμμα λιτότητας, θα αυξηθεί περισσότερο και το χρέος, ανακοίνωσε σήμερα το ΔΝΤ. Οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποφασίσουν πώς προτίθενται να βοηθήσουν τη χώρα. Ενδείκνυται η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.
Για φέτος το ΔΝΤ περιμένει, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,8%. Μέχρι τώρα αναμενόταν 3,0%. Το 2012 το ύψος του χρέους θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με ποσοστό 172% του ΑΕΠ.
Το ΔΝΤ ζήτησε επίσης ξεκάθαρα από την ΕΕ να σταματήσει τις διαμάχες. Ενδείκνυται ευρεία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Η συζήτηση που διεξάγεται δημοσίως εξελίσσεται όμως «σε σοβαρό πρόβλημα για την αξιοπιστία του προγράμματος βοήθειας». Από το 2010 η Ελλάδα εξαρτάται από τον κορβανά της ΕΕ και του ΔΝΤ.»
Το λινκ της συνέντευξης του Γ. Παπανδρέου στους Financial Times
H ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου
Ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε τα εξής:
“Την ώρα που η χώρα δίνει μία μάχη να προστατέψει τα συμφέροντά της, να διασφαλίσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της και να βγει από την κρίση, κάποιοι αρέσκονται να παίζουν με τις λέξεις. Τώρα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την δημοσιογραφική απόδοση της συνέντευξης που έδωσε ο Πρωθυπουργός στους Financial Times Deutschland -συνέντευξη στην οποία ο πρωθυπουργός σχολίασε την δεδηλωμένη πρόθεση των οίκων αξιολόγησης να αξιολογήσουν το ελληνικό δημόσιο χρέος στο επίπεδο selective default εάν υπάρξει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός επανέλαβε την σαφή θέση της χώρας, όπως αυτή διατυπώθηκε τόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και στο Eurogroup.
Όποιοι σπαταλούν τις δυνάμεις τους σε ένα εσωτερικό μικροκομματικό παιχνίδι τεχνητών παρεξηγήσεων, ας σεβαστούν την ανάγκη της χώρας και των πολιτών για ψυχραιμία και ασφάλεια και ας συστρατευτούν σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης μέσα από κατάλληλους χειρισμούς, σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον”.
protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου