Μετά τους Τούρκους που θέλουν να αγοράσουν ελληνικές νησίδες σε Ιόνιο και Αιγαίο, το ενδιαφέρον τους για την Χαλκιδική εκδήλωσαν και οι Σκοπιανοί!
Με προκλητικό τίτλο: «Οι «Μακεδόνες» θα γίνουν ιδιοκτήτες της Χαλκιδικής» σημερινό πρωτοσέλιδο της σκοπιανής εφημερίδας Ντνεβνικ αναφέρεται στην πρόθεση κατοίκων της χώρας να αγοράσουν ακίνητα στο δημοφιλές θέρετρο της...
βόρειας Ελλάδας, όχι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά λόγω της πρόσφατης αλλαγής του νόμου που έθετε εμπόδια σε αγορά γης από πολίτες χωρών που δεν ανήκουν στην Ε.Ε.
«Στην Ελλάδα έχει αλλάξει ο νόμος που απαγόρευε την αγορά ακινήτων, από πολίτες χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Αυτό σημαίνει πως οι «Μακεδόνες» πολίτες μπορούν πλέον ελεύθερα να αποκτήσουν για λογαριασμό τους, περιουσία στο τμήμα της Μακεδονίας του Αιγαίου και κυρίως στη Χαλκιδική, αλλά και στη Θεσσαλονίκη» αναφέρει συγκεκριμένα το δημοσίευμα, που αποκαλεί προκλητικά την ελληνική Μακεδονία, «Μακεδονία του Αιγαίου».
Μέχρι πρότινος, για λόγους εθνικής ασφαλείας υπήρχαν περιορισμοί στην αγορά γης σε παραμεθόριες περιοχές στην βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου. Ο περιορισμός αυτός πλέον ισχύει σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και όχι στο νομό Χαλκιδικής και στην Θεσσαλονίκη.
Στο πρώην προξενείο της πρώην Γιουγκοσλαβίας!
Ιδιόκτητο ακίνητο που θα στεγάσει το Γραφείο Συνδέσμου στην Αθήνα, ουσιαστικά την πρεσβεία τους, απέκτησαν τα Σκόπια. Πρόκειται για το οίκημα που στέγαζε παλαιότερα το Προξενικό Γραφείο της πρώην Γιουγκοσλαβίας στην περιοχή των Αμπελοκήπων, δίπλα ακριβώς από την σημερινή πρεσβεία της Σερβίας.
Το κτίριο δόθηκε στα Σκόπια, μετά από συμφωνία μεταξύ των χωρών που προέκυψαν από τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, για τη διανομή των περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.
Ρυθμίσεις προσέλκυσης ξένων και εκτός Ε.Ε. για αγορά ακινήτων
Στις αρχές Ιουνίου είχαν γίνει γνωστές οι νέες ρυθμίσεις περί απόκτησης ακινήτων στην Ελλάδα αλλά και της γραμμής αιγιαλού:
Στην πρώτη ρύθμιση με την οποία απλουστεύεται και επιταχύνεται η διαδικασία χορήγησης άδειας σε πολίτες χωρών εκτός ΕΕ για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα και οι νομοί Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής παύουν να θεωρούνται παραμεθόριοι διευκρινίζεται ότι: Σε όσες περιοχές εξακολουθούν να θεωρούνται παραμεθόριες, οι άδειες θα χορηγούνται σε περιφερειακό επίπεδο από επιτροπές που συγκροτούνται για το σκοπό αυτό και όχι πλέον σε κεντρικό επίπεδο και τελικά από τον ίδιο τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Στόχος της ρύθμισης είναι να διευκολυνθεί η κίνηση της αγοράς ακινήτων χωρίς να παραβλάπτονται τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας της χώρας καθώς στις περιφερειακές επιτροπές θα μετέχει εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ.
Με τη δεύτερη ρύθμιση, απλουστεύεται και επιταχύνεται η διαδικασία καθορισμού της γραμμής αιγιαλού με την κατάργηση της απαιτούμενης έως τώρα σύμφωνης γνώμης του ΓΕΝ. Η σύμφωνη γνώμη θα διατυπώνεται από το ΓΕΕΘΑ μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός μηνός, μετά την πάροδο της οποίας θα θεωρείται ότι η σύμφωνη γνώμη έχει χορηγηθεί. Υπολογίζεται ότι η όλη διαδικασία συντομεύεται με τον τρόπο αυτό κατά τρεις περίπου μήνες.
Εδώ γελάμε!
Οι Σκοπιανοί μπορούν να ονειρεύονται όσο θέλουν ακίνητα στην Χαλκιδική, ωστόσο να τους θυμήσουμε ότι για να αποκτήσει κανείς ακίνητο πρέπει να έχει ΑΦΜ. Το δικαιολογητικό που απαιτείται για τη χορήγηση ΑΦΜ σε αλλοδαπούς είναι το διαβατήριό τους και στην περίπτωση που τα στοιχεία τους δεν έχουν γραφεί με λατινικούς χαρακτήρες κατατίθεται φωτοτυπία του διαβατηρίου επίσημα μεταφρασμένη. Εφόσον δε οι αλλοδαποί είναι κάτοικοι Ελλάδος προσκομίζεται και η άδεια παραμονής τους.
Με τι διαβατήριο λοιπόν θα χορηγηθεί ΑΦΜ σε Σκοπιανό; Με αυτό που γράφει "Δημοκρατία της Μακεδονίας", ένα κράτος ανύπαρκτο δηλαδή για την Ελλάδα; Όχι μόνο ακίνητα δεν θα δουν, αλλά ούτε κόκκο σκόνης της Ελλάδας δεν θα αποκτήσουν. Οι ανόητοι.
Συμπληρωματικά, ως προς τα διαβατήρια αναφέρουμε:
Η κατάργηση του καθεστώτος χορηγήσεων εισόδου αποφασίστηκε στις 30 Νοεμβρίου 2009 από το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών-μελών της Ε.Ε. και αφορά τους πολίτες τριών Βαλκανικών χωρών (πΓΔΜ, Σερβίας, Μαυροβουνίου), υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τα νέα βιομετρικά διαβατήρια. Η απόφαση ισχύει για όλες τις χώρες της ζώνης Σένγκεν και περιλαμβάνει ειδική ρύθμιση για την Ελλάδα. Στην περίπτωση της χώρας μας, η σφραγίδα τίθεται σε φύλλο χάρτου, καθώς η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει επίσημα έγγραφα της FYROM (εν προκειμένω τα διαβατήρια), στα οποία αναγράφεται η λεγόμενη «συνταγματική» ονομασία της χώρας.
Σύμφωνα με το σημείωμα οι Σκοπιανοί πολίτες της πΓΔΜ που θα ταξιδεύουν στην Ελλάδα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
-Μόνον οι κάτοχοι των βιομετρικών διαβατηρίων εξαιρούνται από την υποχρέωση θεώρησης.
Κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα και την έξοδό τους από αυτήν, δεν θα τίθεται σφραγίδα εισόδου/εξόδου στο διαβατήριό τους, αλλά σε χωριστό φύλλο χάρτου, το οποίο διατίθεται από τις 19 Δεκεμβρίου στα ελληνικά σύνορα, καθώς και στο Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια και στο Γραφείο Προξενικών, Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Μοναστήρι (ώρες λειτουργίας Δευτέρα ως Παρασκευή, 11:00-12:00 και 14:00-15:00).
-Οι Σκοπιανοί ταξιδιώτες ενθαρρύνονται να το προμηθευθούν και να το συμπληρώσουν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, έτσι ώστε να κερδίσουν χρόνο κατά τη διάβασή τους από τα σύνορα.
-Οι κάτοχοι του φύλλου υποχρεούνται να το έχουν πάντοτε μαζί τους, όταν ταξιδεύουν στον ενιαίο χώρο Σένγκεν (όχι μόνο στην Ελλάδα) και οφείλουν να το διατηρούν για έναν χρόνο μετά την τελευταία χρήση του.
-Οι ελληνικές συνοριακές αρχές έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από τους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα (εκτός από το διαβατήριό τους και το φύλλο χάρτου) έγγραφα που να αιτιολογούν το σκοπό και τις συνθήκες της προβλεπόμενης παραμονής τους στην Ελλάδα.
-Επιπροσθέτως, οι ταξιδιώτες πρέπει να διαθέτουν ασφάλιση υγείας και αποδεικτικό εργασίας, σπουδών ή συνταξιοδότησης.
-Επιπλέον, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους ποσό 50 ευρώ για κάθε ημέρα που σκοπεύουν να περάσουν στην Ελλάδα.
Τέλος, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι άτομα που είναι καταγεγραμμένα στο «σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν «Schengen Information System» ή στις εθνικές βάσεις δεδομένων των χωρών της ζώνης με τον χαρακτηρισμό «ανεπιθύμητος», δεν μπορούν να εισέλθουν σε οιαδήποτε χώρα της ζώνης Σένγκεν.
Εύκολα λοιπόν διαπιστώνει κανείς ότι, εφόσον η απλή και μόνο είσοδος στην Ελλάδα γίνεται επιτρεπτή σε ξεχωριστό φύλλο χάρτου, η αγορά ακινήτου από Σκοπιανό είναι πρακτικά αδύνατη.
http://www.macedoniahellenicland.eu/
Sample text
''πέτρα που γκιλνάει μούσκουρου δεν πιάν ........''
Τρίτη 12 Ιουλίου 2011
"Οι «Μακεδόνες» θα γίνουν ιδιοκτήτες της Χαλκιδικής" ; Με τι διαβατήριο;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου