Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

ΒΡΑΖΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ

Σε λίγο καιρό θα βράζει ο τόπος κυριολεκτικά και μεταφορικά. Κυριολεκτικά γιατί έχουμε Νοέμβρη και ο καιρός επιμένει να κάνει υψηλότατες θερμοκρασίες και μεταφορικά γιατί από τις 03-11-2008 δίνονται οι άδειες για την απόσταξη των στέμφυλων……..ναι ! αρχίζουν να βράζουν τα καζάνια και ξεκινάει η διαδικασία παραγωγής του αγαπητού σε όλους μας τσίπουρου.
Μέχρι το 1988 η παραγωγή και η εμπορία του τσίπουρου ήτανε απαγορευμένη και η απόσταξη γινότανε παράνομα και στο σπίτι του κάθε αμπελουργού για ιδία χρήση. Από το ‘88 και μετά διάφορα καζάνια στηθήκανε και αποστάζουνε ,σε όποιον θέλει, τα τσίπουρα με άδεια του δήμου και πληρώνοντας ένα φόρο στο τελωνείο. Στα προηγούμενα χρόνια το τσίπουρο ήτανε το ποτό των φτωχών αλλά σήμερα όλοι θέλουν να το απολαμβάνουν καθημερινά, συνοδευμένο από τους απαραίτητους μεζέδες. Στην Ελλάδα η σημαντικότερη, και φυσικά, η ποιοτικότερη παραγωγή γίνεται στην Μακεδονία και στην Ήπειρο ,σε όλη την χώρα όμως παράγεται το τσίπουρο αλλά με τις κατά τόπους συνταγές. Η πρώτη εμφάνιση του τσίπουρου στην Ελλάδα χρονολογείται , περίπου, 700 χρόνια πριν και στην περιοχή του Αγίου Όρους.
Με την έναρξη των καζανιών έχουμε το εναρκτήριο λάκτισμα για μια γιορτή που η διάρκεια της είναι μέχρι και μετά από το νέο έτος. Όλοι μας όλο και κάποιον γνωστό θα έχουμε που θα βράζει τσίπουρα για να τον επισκεφτούμε. Η ρέγκα πάει σύννεφο, το κρασί ρέει άφθονο, τα ψητά στο τζάκι αρκετά να ταΐσουνε ένα σύνταγμα, τα πειράγματα γύρω από την φωτιά παίρνουν και δίνουν……..και όταν η ποσότητα αλκοόλ στο αίμα έρθει και συνεργαστεί άψογα με το περιβάλλον, ο χορός δεν αργεί να στηθεί και το γλέντι κρατά μέχρι πρωϊας.
Φέτος με την ομάδα του apolnarama , στα πλαίσια της ευρύτερης βιολογικής- παραδοσιακής συνείδησης , θα κάνουμε τσίπουρα με τον παραδοσιακό τρόπο για να δούμε από κοντά και στην πράξη όλη την διαδικασία παραγωγής του τσίπουρου.!!!!










apolnaboss

Δεν υπάρχουν σχόλια: