Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Καστοριά - Συνελήφθησαν 40 άτομα με 800 τόνους παράνομης ξυλείας!!!

Αποψιλώνονται οι βουνοπλαγιές

 

Η εξίσωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης εκτόξευσε την τιμή κοντά στο 1,50 ευρώ/ λίτρο. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλη Κιούση, η πτώση στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης στα πρατήρια φτάνει το 80% πανελλαδικά σε σχέση με πέρσι για την περίοδο 15 Οκτωβρίου-30 Νοεμβρίου.

Ετσι, οι ξυλόσομπες επέστρεψαν για να ζεστάνουν τα νοικοκυριά και οι ειδικοί προειδοποιούν για νέα δυστυχήματα. Στα βουνά του Γράμμου στην Καστοριά, στην Πίνδο, τη Χαλκιδική και το Παγγαίο ολόκληρες πλαγιές έχουν αποψιλωθεί. Ο ήχος των αλυσοπρίονων είναι οικείος, ήδη από τα τέλη του καλοκαιριού. Οργανωμένες ομάδες λαθροϋλοτόμων χωρίζουν σε ζώνες δασικές εκτάσεις και τις ερημώνουν. Πολίτες ξυλεύουν αδιακρίτως δέντρα, θάμνους, πουρνάρια, ακόμη και ξύλινους στύλους της ΔΕΗ και φράχτες.

Στην Καστοριά συνελήφθησαν 40 άτομα με 800 τόνους παράνομης ξυλείας. Κατασχέσεις μικρότερων φορτίων έγιναν στη Φλώρινα, την Ξάνθη και τη Λάρισα. Ωστόσο, η λαθροϋλοτόμηση αξίας μέχρι 600 ευρώ, δηλαδή περίπου 30 τόνων, έγινε πρόσφατα πταίσμα και τα χέρια των λαθρεμπόρων λύθηκαν. Οι δασικές υπηρεσίες αδυνατούν να επέμβουν, επικαλούμενες ελλείψεις προσωπικού.

Στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης η μυρωδιά του καμένου ξύλου είναι πλέον συνηθισμένη. Ειδικά τα πρωινά, όταν η υγρασία σκεπάζει την πόλη, η ξινή μυρωδιά του μονοξειδίου του άνθρακα είναι έντονη. Σύμφωνα με τον Αντώνη Τσαπαρίδη, που εμπορεύεται ξυλόσομπες στη Θεσσαλονίκη, η ζήτηση έχει αυξηθεί έως και 40% συγκριτικά με πέρυσι. Η τιμή μιας καινούργιας ξυλόσομπας αρχίζει από 400 ευρώ και μπορεί να φτάσει τις 3.000 ευρώ. Η χρήση σόμπας έχει τους δικούς της κανόνες. 

«Η καύση πεύκου μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, καθώς το ρετσίνι επικολλείται στα τοιχώματα των μπουριών. Το ίδιο συμβαίνει με το λίπος, αν προσπαθήσουμε να ψήσουμε κρέας. Ο καθαρισμός των καπνοδόχων μια φορά τον χρόνο είναι απαραίτητος», λέει ο κ. Τσαπαρίδης.

Ο πόλεμος για τη θέρμανση έχει, ωστόσο, ακόμη πιο επικίνδυνες συνέπειες. «Πολλοί έχουν κάνει δικές τους πατέντες για να ζεσταθούν. Εχω δει αυτοσχέδιους καυστήρες από μεταλλικά βαρέλια, επικίνδυνες αυτοσχέδιες αντλίες συστημάτων θέρμανσης με νερό, χρήση βουλγαρικού και αγνώστου προέλευσης πέλετ», αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Συντηρητών Καυστήρων στη Θεσσαλονίκη, Ηλίας Καλαντίδης. Ολόκληρες οικοδομές δεν έχουν αγοράσει ακόμη πετρέλαιο, ενώ μειώθηκαν δραματικά οι πολίτες που έκαναν φέτος συντήρηση στον καυστήρα.

Πηγή: tanea.gr
Το διαβάσαμε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: