Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Σκόπια - Πολίτες δηλώνουν Έλληνες και το κράτος τους βάζει πρόστιμα!


Πολίτες των Σκοπίων δηλώνουν Έλληνες και το κράτος της FYROM τους βάζει μεγάλα πρόστιμα στις επιχειρήσεις τους. Για τον Ελληνισμό των Σκοπίων, δεν ακούγεται καμία ισχυρή επίσημη φωνή στην Ελλάδα. 

Στα Σκόπια τρεις ομάδες πληθυσμού ελληνικής καταγωγής. Οι παλαιοί γηγενείς,που είναι ελληνόφωνοι, σλαβόφωνοι και κυρίως βλαχόφωνοι.

Η οθωμανική απογραφή υπελόγιζε 75.000 περίπου Έλληνες στην επαρχία Μοναστηρίου (Βιτωλίων) και βεβαίως πολύ περισσότερους στο ομώνυμο Βιλαέτι – περιφερειακή διοίκηση. Άλλη ομάδα είναι οι
 Σαρακατσαναίοι. 

Έχουν απομείνει 700 – 1.500, καθώς οι περισσότεροι διώχθηκαν στη δεκαετία 1960-70 και τότε δημεύθηκαν τα μεγάλα κοπάδια τους. Τρίτη ομάδα είναι οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι απόγονοί τους. Δυστυχώς, οι περισσότεροι ετάχθησαν στην υπηρεσία του ψευδομακεδονισμού, πολλοί όμως διατηρούν ακόμα την περηφάνια της ελληνικής ταυτότητας. Υπολογίζονται σε 50.000 περίπου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι ελληνικής καταγωγής υπήκοοι της FYROM πλησιάζουν τις 360.000, αλλά οι ελληνικής συνειδήσεως είναι λιγότεροι. 

Τα Σκόπια (FYROM) έκαναν απογραφή, το καλοκαίρι του 1994, που αμφισβητήθηκε σοβαρότατα από πολλές πλευρές. Σύμφωνα με αυτή καταγράφηκαν 8.300 Βλάχοι ως ξεχωριστή εθνότητα (!) και μόνο 349 Έλληνες! 

Πηγή: katoci.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: