Sample text
''πέτρα που γκιλνάει μούσκουρου δεν πιάν ........''
Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013
Λάρισα:Όλη η Ελασσόνα είναι on-line
Σε λειτουργία τέθηκε το Ασύρματο Δίκτυο δωρεάν πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε επιλεγμένα σημεία στην πόλη της Ελασσόνας, δίνοντας τη δυνατότητα τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες, να συνδέονται δωρεάν στο Διαδίκτυο μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών ή κινητών τηλεφώνων ή PDA τελευταίας τεχνολογίας.
Το Ασύρματο Δίκτυο του Δήμου Ελασσόνας είναι μία προσπάθεια του Δήμου να προσφέρει στους δημότες του μία ευρυζωνική υπηρεσία εντελώς δωρεάν.
Με χρήση συσκευών τεχνολογίας WiFi, όπως φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές tablet, μπορείτε να συνδεθείτε στο Internet όταν είστε εντός της εμβέλειας της υπηρεσίας.
Το ασύρματο δίκτυο εξυπηρετεί κυρίως εξωτερικούς χώρους, όπως κεντρικές πλατείες και κεντρικές οδούς, και άλλα πιο απομακρυσμένα σημεία.
Όπως ανέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Φώτης Τζιόκας «Γίνονται προσπάθειες ώστε το Ασύρματο Δίκτυο του δήμου να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. Υπάρχουν σχέδια για ακόμα μεγαλύτερη κάλυψη στο εγγύς μέλλον εντός της πόλης αλλά και σε κοινότητες του δήμου, όπου τα δημοτικά κτήρια διαθέτουν δίκτυο γρήγορης πρόσβασης στο διαδίκτυο. Έτσι, το δίκτυο σταδιακά θα επεκταθεί».
Περιοχές κάλυψης του Ασύρματου Δικτύου
• Δημαρχείο Ελασσόνας
• Δημοτική Βιβλιοθήκη
• Πνευματικό Κέντρο
• Γραφείο Κίνησης (Δημοτικό στάδιο)
thessalianews.gr
kostarazi newsΚΩΣΤΑΡΑΖΙ : Φουσκωμένο το ρέμα Κουρτσί. (φώτο).
Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η στάθμη στο ρέμα Κουρτσί (Γκιόλι) με αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν οι όχθες σε πολλά σημεία, λόγο του λιωσίματος του χιονιού από την τελευταίες χιονοπτώσεις καθώς εισρέουν στο ρέμα και τα νερά της λίμνης της Καστοριάς.
Ακολουθούν φωτογραφίες από την γέφυρα που βρίσκεται στον επαρχιακό δρόμου Κωσταραζίου Άργους Ορεστικού.
http://kostarazi24.blogspot.gr
ΚΩΣΤΑΡΑΖΙ : ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ .............. ΤΗΣ ΕΡΤΖΙΑΝΗΣ !
Θα χρειαστεί να γυρίσουμε αρκετά πίσω για να μπορέσουμε να μπούμε στο κλίμα του άρθρου που αρχίζει να ξετυλίγεται. Συγκεκριμένα θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω στην δεκαετία του 80 εκεί όπου τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά. Δεν υπήρχαν ιδιωτικά κανάλια, κινητά τηλέφωνα,ιντερνέτ και όλα αυτά που σήμερα σαν σκοπό έχουν την αποξένωση και την απομόνωση της κοινωνίας μας. Εκείνα τα χρόνια οι διαπροσωπικές σχέσεις κυριαρχούσαν στις κοινωνίες μας, πολύ ποιο κοντά ο ένας στον άλλο και η επικοινωνία κορυφαία. Η γούνα πήγαινε πολύ καλά κ το κάθε χωριό είχε αρκετά εργαστήρια γουναρικής μέσα στα οποία εργαζόντουσαν αρκετά άτομα και είχαν την ανάγκη εκτός από τον μεταξύ τους διάλογο να ακούν και μουσική μέσα από το ραδιόφωνο.Εκείνη την εποχή λοιπόν μεσουρανούσαν στην Καστοριά, αλλά και γενικότερα σε όλη την χώρα, οι πειρατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί! Να φανταστείτε πως μόνο στο Κωσταραζι αριθμούσαμε 13 πειρατικούς!!!!!!!!!! Οι αφιερώσεις πέρνανε και δίνανε '' δυο γκριζοπράσινα ματάκια χαρίζουν με extra love σε μια πονεμένη καρδούλα ''. Οι εκπομπές ατελείωτες και φυσικά υπήρχαν και τα τυχερά μας που ήταν οι γνωριμίες που κάναμε με τις κοπέλες που άκουγαν τον πειρατικό !!'' κούλα μεγάλο καλόπαιδο ο Κυριάκος ''.
Το studio DOREMI άρχισε να εκπέμπει στα μέσα του 1984 και ιδρυτές ήμασταν τρεις καλοί φίλοι [ εγώ ,ο Δημήτρης και ο παντελής]. Το πρόγραμμα ποικίλο και οι αφιερώσεις αναπόσπαστο κομμάτι. Για την μέτρηση της ακροαματικότητας είχαμε τον αριθμό των τηλεφωνημάτων που επιτυχαίναμε σε κάθε εκπομπή, δεν κάνω λόγο για το τι συνέβαινε όταν είχαμε μεγάλο αριθμό.Φυσικά όταν είχαμε τηλεφωνήματα εκτός νομού γινόταν το έλα να δεις.Μέχρι να μπούμε στο νόημα και να μάθουμε πως ακριβώς λειτουργούν τα μηχανήματα δεχθήκαμε την βοήθεια των παλαιοτέρων πειρατών που πρόθυμα μας δήξανε τα μυστικά και μας μύησαν στον υπέροχο κόσμο των εκπομπών [ Γιάννης ΡΟΖ, Νίκος GENERAL]. Στην αρχή γιατί μετά ο Δημήτρης έμαθε να λύνει και να δένει ενα ΕL 504 με κλειστά τα μάτια. Μάλιστα ήμασταν και πρωτοποριακοί για την εποχή μιας και το 1987 κάναμε κοινοπραξία με το studio captain και βγάλαμε στον αέρα το ΡΑΔΙΟ ΚΩΣΤΑΡΑΖΙ, για μπορέσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στα ερτζιανά και να δυναμώσουμε απέναντι σε μεγαθήρια πειρατικούς, να έχουμε ποικιλία τραγουδιών και φυσικά αύξηση ισχύος! Εκεί είχαμε το νέο απόκτημα μας ,που για την εποχή ήταν το κορυφαίο,6146 - el 84 που ακόμα και σήμερα σώζεται και εκτίθεται στο apolnarama .
Από εκείνη την εποχή όμως έως και σήμερα έχουν αλλάξει πολλά, μερικοί από τους πειρατές άνοιξαν ιδιωτικά ραδιόφωνα κάνοντας το χόμπι τους επάγγελμα, μερικοί άλλοι ασχολήθηκαν με τα vhf και τα βραχέα,μερικοί κάναμε blogs και κάποιοι άλλοι δεν έχουν καμιά πλέον επαφή με το θέμα! Οι εικόνες εκείνης της εποχής ζουν ολοζώντανες στο μυαλό μας!!
STUDIO DOREMI
apolnaboss
Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013
Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο
Πάντα ήθελα να φτιάξω ένα ξυλόφουρνο. Είχα διαβάσει και ακούσει από ανθρώπους που είχαν φτιάξει παλιά, αλλά δεν είχα δει την όλη διαδικασία από κοντά. Τα βασικά τα γνώριζα και ήθελα να φτιάξω ένα παραδοσιακό ξυλόφουρνο με τον παλιό τρόπο, γιατί έτσι, πίστευα ότι θα γινόταν καλύτερος και ταυτόχρονα θα κατανοούσα με την κατασκευή του από κοντά, περισσότερο τις αρχές κατασκευής και λειτουργίας του.
Τα πλεονεκτήματα ενός παραδοσιακού ξυλόφουρνου
-Λειτουργία με πολύ μικρή κατανάλωση και διατήρηση της θερμοκρασίας του
-Ανάπτυξη πολύ μεγάλων θερμοκρασιών
Πριν λίγο καιρό συζήταγα με φίλους, που είχαν τις απαραίτητες γνώσεις για να φτιάξουμε κεραμικά και σκοντάψαμε στο ότι δεν είχαμε φούρνο με πολλή δυνατή θερμοκρασία (850-900 κελσίου) για να τα ψήσουμε.Έτσι μου μπήκανε παραπάνω σκέψεις...
Ήρθε λοιπόν ο χρόνος και βρέθηκα δίπλα στην κατασκευή ενός ξυλόφουρνου με παραδοσιακό χτίσιμο. Ταυτόχρονα δίπλα στο φούρνου φτιάχτηκε και μια ψησταριά.
Πήρα λοιπόν την απόφαση να σας παρουσιάσω εδώ την όλη κατασκευή τους.
Η κατασκευή της βάσης του παραδοσιακού φούρνου-ψησταριάς
Η βάση του φούρνου ψησταριάς έχει μήκος 2.20 m πλάτος 1.80 m και ύψος περίπου 1 m.
Τα πλάγια μέρη στήριξης της κατασκευής χτίστηκαν με τσιμεντόπετρες και η βάση του έγινε με μπετό πάχους 0,10 m περίπου.
Κατασκευή παραδοσιακού φούρνου
Οι διαστάσεις του στρογγυλού φούρνου που παρουσιάζεται είναι:
Διάμετρος 1.10 m-ύψος 0.55 m
Εδώ βλέπουμε ότι το ύψος του φούρνου μας είναι το μισό της διαμέτρου του, όσο δηλαδή και η ακτίνα του. Αν φτιάχναμε έναν μικρότερο με διάμετρο 0.90 m το ύψος του θα έπρεπε να είναι το μισό δηλαδή 0.45 m. Η είσοδος του φούρνου η λεγόμενη μπούκα φτιάχτηκε από ένα λυγισμένο σίδερο.
Υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τον φούρνο:
Ένα κομμάτι ξύλου κομμένο σε κύκλο, ακτίνας 0,55 m
Πλαστικά κομμάτια για το καλούπι
Πυρότουβλα παλιά
Αργιλώδες χώμα-πηλός από βουνό
Σίδερο μήκους 1.30 m και πλάτους 0.10m
Το καλούπι του φούρνου
Στο συγκεκριμένο φούρνο το καλούπι μας φτιάχτηκε από κομμάτια πλαστικού δεμένα μεταξύ τους με σύρμα, πάνω σε μια στρογγυλή ξύλινη βάση . Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κομμάτια ξύλου από κόντρα πλακέ, σιδερένιο ευλύγιστο πλέγμα ή ακόμα και κλαδιά δέντρων πλεγμένα μεταξύ τους και δεμένα με πηλό, όπως το έκαναν παλιά για να φτιάξουμε το σκελετό, πάνω στον οποίο θα χτιζόταν μετά ο φούρνος μας. Μια σκέψη μου είναι, ότι το καλούπι μας που μοιάζει με τρούλο θα μπορούσαμε να το κάνουμε και με βρεγμένη άμμο ή ακόμα και με βρεγμένο χώμα και να χτίσουμε γύρω του τα πυρότουβλα.
Το χτίσιμο του φούρνου
Πάνω στη τσιμεντένια βάση του φούρνου χτίστηκαν μια στρώση πυρότουβλα. Η λάσπη που χρησιμοποιήσαμε για το χτίσιμο ήταν αραιωμένο και διαλυμένο, αργιλόχωμα με νερό.
Η διαδικασία μίξης έγινε με τη βοήθεια ενός τρυπανιού με τον ανάλογο αναδευτήρα.
Τα πυρότουβλα που χρησιμοποιήθηκαν, κόπηκαν σε διάφορα μεγέθη που θέλαμε, με την βοήθεια ενός ηλεκτρικού τροχού. Όσο πιο χοντρό είναι το πυρότουβλο που χτίζουμε το φούρνο μας τόσα καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε στη λειτουργία του.
Τα πυρότουβλα χτίστηκαν με τον πηλό ακολουθώντας το καλούπι της πλαστικής μας φόρμας. Τα εξωτερικό μέρος των πυρότουβλων χτίζονταν με το αραιό αργιλικό μίγμα μας.
Παλιά αν δεν είχαν πυρότουβλα έχτιζαν τους φούρνους με λιγότερο αραιωμένο αργιλόχωμα-πηλό που ενδιάμεσα έχωναν παλιά στρογγυλά σπασμένα κεραμίδια.
Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε εξωτερικά και να αγκαλιάσουμε τον πηλό μας με ψηλό σύρμα ή λινάτσα βρεγμένη και να συνεχίσουμε μια στρώση αραιωμένου αργιλοχώματος, πάνω από την πρώτη στρώση. Τέλος έχτιζαν περιμετρικά του φούρνου τοιχία και κάλυπταν το ενδιάμεσο κενό και το πάνω μέρος του φούρνου με άμμο για καλύτερη διατήρηση της θερμοκρασίας του.
Videos
Το κάψιμο του παραδοσιακού φούρνου
Ο φούρνος αφού χτιστεί πρέπει να μείνει μια βδομάδα περίπου για να στεγνώσει ο πηλός αργά και φυσικά μόνος του. Αν κάπου σκάσει αλείφουμε με αραιωμένο πηλό το μέρος που έσκασε. Όταν έχει στεγνώσει αρκετά ο πηλός, καίμε το φούρνο μας με πολλά ξύλα για 2 συνεχόμενες ημέρες . Αν η κατασκευή του είναι καλή οι θερμοκρασίες μπορούν να φτάσουν τους 900 βαθμούς. Παλιά όταν δοκίμαζαν τον φούρνο πέταγαν μέσα ένα γυάλινο μπουκάλι για να δούνε αν λιώνει. Τότε θα ήταν έτοιμος για ψήσιμο.
Φωτογραφίες κατασκευής ξυλόφουρνου με καμινάδα από το τον φίλο αναγνώστη Γιάννη
Δήμος Ορεστίδος: Συμπληρωματική Ενίσχυση Κτηνοτρόφων Αιγοπροβάτων και Βοοειδών Κρεοπαραγωγικής Κατεύθυνσης
ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΕΕ 2012 (ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ 2012) 50 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΗΛΥΚΑ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ ΑΝΩ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ…ΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ, ΣΤΗΝ ΑΕΕ 2012 (ΜΕΤΡΟ 5 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 68 ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ 73/2009), ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013 (31-01-2013), ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΑΠΟ 2 ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ, ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Η ΕΤΗΣΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012 (ΕΤΗΣΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΗΝ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013).
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΑ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΧΘΟΝΗ ΦΥΛΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ, Ο ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ :
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΖΩΩΝ.
ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΜΗΤΡΩΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ (ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ).
ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΒΟΟΕΙΔΩΝ ΚΡΕΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ.
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ (24670 81887)....
Διαμορφώνοντας σκηνικά ταινιών με ειδικά εφέ!
Αυτό είναι το Χόλιγουντ! Μαγεία, μαγεία, μαγεία… Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την υψηλή τεχνολογία, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα ειδικά εφέ, αυτή η μαγεία μεγαλώνει και πνίγει εμάς τους κοινούς θνητούς! Μέχρι την απομυθοποίηση… Μέχρι να βγούμε από τις ταραγμένες θάλασσες, τους πολυσύχναστους δρόμους και τα γεμάτα γήπεδα, τις κατεστραμμένες πόλεις αλλά και τις βομβαρδισμένες συνοικίες και να βρεθούμε στην… ωμή πραγματικότητα. Το πριν και το μετά ταινιών που γυρίστηκαν με την προσθήκη ειδικών εφέ είναι εντυπωσιακό…