«Δεν έχει νόημα να κάνουμε αρδευτικά και φράγματα ούτε τίποτε. Γιατί αλλάζουμε άρδην την καλλιέργεια στην περιοχή μας, αλλά δεν αλλάζουμε άρδην τη γεωργική οικονομία και δεν καταφέρνουμε να φτάσουμε στον στόχο που είναι η πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων των φασολιών». Αυτό τόνισε ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού Πάνος Κεπαπτσόγλου σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιου Τσαυτάρη, ο οποίος
επισκέφθηκε την π. βδομάδα την Καστοριά.
Ο υπουργός στις δηλώσεις του είχε αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι έχει κάνει σημαία την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και πως θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν, για να υποστηρίξει αυτή τη σημαία και το κομμάτι της πιστοποίησης.
Ωστόσο, ο υπουργός στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε γενικόλογα στα φασόλια της Καστοριάς τα οποία έχουν πληγεί από το φαινόμενο των παράνομων ελληνοποιήσεων.
Εξάλλου, εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται σε εκκρεμότητα η εκδίκαση από πλευράς υπουργείου της ένστασης που υπέβαλλε ομάδα παραγωγών σχετικά με τις επιμέρους τροποποιήσεις του αρχικού κανονισμού για τα φασόλια «γίγαντες» Καστοριάς, την ονομασία προέλευσης των οποίων έχει κατοχυρώσει η AGROCA στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2003.
«Ως πρόεδρος της AGROCA ήδη από τον Ιανουάριο του 2011 με πρωτοβουλία μου έχουμε καταθέσει δυο αιτήσεις τροποποίησης οι οποίες δυστυχώς ακόμη και σήμερα που μιλάμε ούτε καν έχουν μπει στη διαδικασία κι αυτό, γιατί ασχολείται το υπουργείο ακόμη στο να καταλήξει με μια παλιά αίτηση τροποποίησης μιας ομάδας παραγωγών με συνεχείς ενστάσεις, συμπληρωματικές αιτήσεις, εκδικάσεις ενστάσεων και αυτό επαναλαμβάνεται για έκτη συνεχή φορά.
Η αίτηση τροποποίησης που είχαμε καταθέσει αφορούσε σε δυο πράγματα. Στον τρόπο της απεντόμωσης και στον τρόπο της συσκευασίας. Ως πιστοποιημένα φασόλια μπορούν να συσκευαστούν σε συσκευασίες του μισού και του ενός κιλού. Αυτό ήταν ένα αρχικό αίτημα του 2003 με τα τότε εμπορικά δεδομένα και τα τότε δεδομένα της παραγωγής, γιατί η παραγωγή το 2003 ήταν σαφώς μικρότερη. Σήμερα όμως, δεν μπορεί να καλύψει τη διακίνηση του συνόλου της παραγωγής, ειδικά της φετινής, που είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Έτσι, αιτηθήκαμε να μεγαλώσει η πιστοποιημένη συσκευασία. Αποστείλαμε το αίτημα τον Δεκέμβριο του 2011 προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τότε και μετά άρχισαν πάρα πολλά προβλήματα, πχ., η αλληλογραφία αργούσε να επιστρέψει κλπ, όλα γινόταν με το στανιό. Δυστυχώς, πριν από περίπου δυο μήνες, λαμβάνουμε ένα έγγραφο από το υπουργείο που λέει ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μπορείτε να κάνετε χρήση της αρχικής απόφασης. Της απόφασης που ίσχυε το 2011. Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε αίτημα σε μια τράπεζα, να δανειστούμε για να πάρουμε κάποια επιπλέον μηχανήματα για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα όσα προέβλεπε η απόφαση του υπουργείου. Ενώ βρισκόμαστε σ΄αυτή τη διαδικασία, ενώ από το 2011 έχουμε προβλέψει ένα ποσόν της τάξεως των 120.000 ευρώ για να συμμετέχουμε στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης σαν Δήμος, εκφράστηκε επίσης ενδιαφέρον και από τον Δήμο Νεστορίου και από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και από πάρα πολλούς φασολοπαραγωγούς.
Η φάση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου είναι σε εξέλιξη και η απόφαση εκτιμούμε ότι θα παρθεί τον Δεκέμβριο στη γενική συνέλευση.
Άρα με τον τρόπο αυτόν δεν θα μπορούσαμε να καλύψουμε τις δαπάνες για τον πλήρη εξοπλισμό και τα νέα μηχανήματα που απαιτούνταν έτσι ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε και τις υπόλοιπες συσκευασίες», δήλωσε ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού και Πρόεδρος της AGROCA, Πάνος Κεπαπτσόγλου, ο οποίος παράλληλα κατηγόρησε τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου για αυθαιρεσία, γιατί εκδίδουν αποφάσεις «οι οποίες βολεύουν κάποιους άλλους οι οποίοι κρύβονται πίσω απ΄ όλη αυτή τη διαδικασία. Κατά την άποψή μου, δεν έχει νόημα να κάνουμε ούτε αρδευτικά, ούτε φράγματα ούτε τίποτε, γιατί τελικά αλλάζουμε άρδην την καλλιέργεια στην περιοχή μας, αλλά δεν αλλάζουμε άρδην τη γεωργική οικονομία αλλά και δεν καταφέρνουμε να φτάσουμε στον στόχο. Ένα προϊόν είναι μοναδικό, είναι γνωστό και δεν έχει καμία σχέση με τα φασόλια των υπολοίπων περιοχών και τελικά φτάνουμε στο σημείο να κολλάμε στο θέμα της διάθεσης γιατί τελικά το υπουργείο δεν έχει το σθένος να πάρει απόφαση σύντομα και να τελειώσει αυτό το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κεπαπτσόγλου τόνισε ότι στόχος της AGROCA δεν είναι το κέρδος, αλλά η πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων.
«Δυστυχώς αυτή τη στιγμή η αγορά είναι γεμάτη με φασόλια εισαγωγής τα οποία πωλούνται για φασόλια Καστοριάς και μάλιστα σε τιμές υπερδιπλάσιες από αυτές που πωλούνται τα φασόλια Καστοριάς. Έλεγχοι δεν υπάρχουν ή αν υπάρχουν είναι ελάχιστοι, το έχουμε καταγγείλει και αυτό πάρα πολλές φορές στο παρελθόν. Γι΄αυτό σαν AGROCA μπήκαμε στη διαδικασία να εφαρμόσουμε ένα μοναδικό σύστημα ιχνιλασιμότητας και ελέγχου του προϊόντος έτσι ώστε ο τελικός καταναλωτής να μπορεί μόνος του μέσω του διαδικτύου να διαπιστώνει αν το προϊόν που πήρε από το ράφι του σούπερ μάρκετ, είναι πιστοποιημένο.
Ενθουσιάστηκαν στο υπουργείο όταν αρχές του 2012 τους παρουσιάσαμε αυτό το σύστημα, δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν είδαμε κάτι άλλο παρά μας λένε ότι ναι μεν παραδέχονται ότι υπάρχει σε έξαρση το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων , παραδέχονται ότι ένας φορέας κάνει τον μοναδικό έλεγχο, αλλά παρόλα αυτά λένε ότι αυτός ο φορέας θα πρέπει να είναι όποιος προβλέπεται από τον νόμο. Από τον νόμο προβλέπεται ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, όταν δεν έχει προσωπικό, όταν οι υπάλληλοι υποστηρίζουν ότι δεν πληρώνονται υπερωρίες για να βγουν να κάνουν επιτόπιους ελέγχους και η έδρα του είναι στην Αθήνα. Μάλιστα σε πάρα πολλές λαϊκές αγορές των Αθηνών και των περιχώρων τους έχουμε καταγγείλει ότι πωλούνται φασόλια εισαγόμενα, ως Καστοριάς, αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα», σημείωσε ο κ. Κεπαπτσόγλου.
Ο Δήμαρχος του Άργους Ορεστικού αναφέρθηκε και σε μια στιχομυθία που είχε πρόσφατα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για το θέμα των φασολιών της Καστοριάς.
«Ο υπουργός μου δήλωσε αρχικά ότι έχει υπέρμετρο ενδιαφέρον για την επιχείρηση γιατί όπως μου είπε πριν από ένα μήνα συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο του Άργους Ορεστικού και με τον πρόεδρο της AGROCA. Του λέω: συγνώμη υπουργέ και ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος είμαι εγώ, εγώ δεν ξέρω να έγινε κάτι τέτοιο, πείτε μου με ποιον συναντηθήκατε; Απάντηση δεν πήρα. Αυτό δείχνει με ποιον τρόπο αντιμετωπίζουν ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα».
Τέλος, ο κ. Κεπαπτσόγλου κάλεσε τους φασολοπαραγωγούς της περιοχής μας ανεξαρτήτως εάν είναι μέλη της AGROCA ή όχι και επιθυμούν να πιστοποιήσουν το προϊόν που παράγουν, να μεταβούν στον Δήμο Άργους Ορεστικού και να καταθέσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τον σκοπό αυτό.
Ελένη Ψωμαδάκη
Εφημερίδα “Φωνή της Καστοριάς”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου