Sample text


''πέτρα που γκιλνάει μούσκουρου δεν πιάν ........''

Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014

Φθηνότερο κατά €0,12 το πετρέλαιο θέρμανσης φέτος – Στην Α’ γεωγραφική ζώνη οι πόλεις της Δυτ. Μακεδονίας για το επίδομα πετρελαίου

 

petrelaio

Σημαντικά μειωμένο κατά 12 λεπτά το λίτρο θα πωλείται σε περίπου 15 ημέρες το πετρέλαιο θέρμανσης μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης κατά 30%. Την ίδια στιγμή διατηρείται το επίδομα πετρελαίου που διαμορφώνεται σε 35 λεπτά το λίτρο και ανάλογα με τη ζώνη που βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου και τα τετραγωνικά μπορεί να φθάσει συνολικά από 210 ευρώ έως 1.050 ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, από τις 15 Οκτωβρίου με τη μείωση του φόρου στα 1.000 λίτρα η συνολική μείωση του φόρου-τιμής είναι 123 ευρώ για όλους.

Η τελική τιμή πώλησης αναμένεται να κυμανθεί από 1,10 ευρώ ως 1,15 ευρώ το λίτρο (από 1,23 ευρώ ως 1,27 ευρώ).

Οσοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης θα λάβουν περαιτέρω επιδότηση 35 λεπτά το λίτρο μόνο για την επιδοτούμενη ποσότητα με αποτέλεσμα για τα επιδοτούμενα λίτρα η τιμή να διαμορφώνεται σε περίπου 0,80 ευρώ το λίτρο (αρκετά χαμηλότερα σε σύγκριση με προ της αύξησης του ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή).

Το επίδομα πετρελαίου ανά γεωγραφική ζώνη καθορίζεται ως εξής:

  • Α’ Ζώνη (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ευρυτανία): Ανώτατα επιδοτούμενα λίτρα 3.000 (25 λίτρα το τετραγωνικό με μέγιστο τα 120 τετραγωνικά) και ανώτατο επίδομα 1.050 ευρώ.
  • Β’ Ζώνη (Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Εβρος): Ανώτατα επιδοτούμενα λίτρα 1.800 (15 λίτρα το τετραγωνικό) και ανώτατο επίδομα 630 ευρώ.
  • Γ’ Ζώνη (Αττική, Κόρινθος, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Αρτα): Ανώτατα επιδοτούμενα λίτρα 960 (8 λίτρα το τετραγωνικό) και ανώτατο επίδομα 336 ευρώ.
  • Δ’ Ζώνη (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Κύθηρα, νησιά Σαρωνικού): Ανώτατος αριθμός επιδοτούμενων λίτρων 600 (5 λίτρα το τετραγωνικό) και ανώτατο επίδομα 210 ευρώ.


Με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα χορηγείται το επίδομα
Για οικογένεια με δύο παιδιά το ετήσιο εισόδημα πρέπει να είναι ως 46.000 ευρώ και η αντικειμενική αξία των ακινήτων να μην ξεπερνά τα 300.000 ευρώ

Για να λάβεις κανείς επίδομα πετρελαίου θα πρέπει να πληροί μια σειρά προϋποθέσεις, όπως είναι τα καθορισμένα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια. Ειδικότερα, τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα πετρελαίου έχουν καθοριστεί και ισχύουν και για εφέτος τα εξής:

  • Αγαμος: Ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
  • Εγγαμος χωρίς παιδιά: Ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
  • Εγγαμος με 1 παιδί: Ετήσιο εισόδημα έως 43.000 ευρώ.
  • Εγγαμος με 2 παιδιά: Ετήσιο εισόδημα έως 46.000 ευρώ.
  • Εγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Ετήσιο εισόδημα έως 49.000 ευρώ.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες: Ετήσιο εισόδημα έως 43.000 ευρώ

Τα περιουσιακά κριτήρια για το επίδομα πετρελαίου είναι τα εξής:

  • Ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και έως 300.000 ευρώ για έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ ως κριτήριο κατοχής αυτοκινήτου έχει καθοριστεί το όριο των 3.000 κυβικών.

Παράδειγμα τελικής τιμής πετρελαίου με επίδομα:

Οικογένεια διαμένει στη Θεσσαλονίκη σε κατοικία 90 τ.μ. (Β’ Ζώνη). Χρειάζεται 2.500 λίτρα πετρέλαιο με κόστος: 1,15 ευρώ x 2.500 λίτρα = 2.875 ευρώ. Τα επιδοτούμενα λίτρα για το συγκεκριμένο ακίνητο είναι 1.350 και το ποσό επιδότησης 472 ευρώ (1.350 λίτρα x 0,35 ευρώ). Τελική επιβάρυνση για 2.500 λίτρα: 2.403 ευρώ με το μέσο κόστος ανά λίτρο να ανέρχεται σε 0,96 ευρώ.

kozan.gr

ΠΗΓΗ: http://svouranews.blogspot.com/2014/09/012.html#ixzz3EovRfmNC

διαβάστε περισσότερα »

Συλλυπητήριο Μήνυμα του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήρη Αδαμόπουλου, των συναδέλφων και φίλων.

 

 

Συλλυπητήριο Μήνυμα του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήρη Αδαμόπουλου, των συν class=

Βαθύτατα συγκινημένοι αποχαιρετούμε σήμερα ένα άξιο στέλεχος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.
Το άκουσμα του τραγικού θανάτου του συνεργάτη, του συναδέλφου και φίλου μας, Παντελή Μονοχωλιά(οδηγός του Αντιπεριφερειάρχη), μας έχει όλους συγκλονίσει.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και ελπίζουμε ο Θεός να τους δίνει δύναμη και κουράγιο, για να αντιμετωπίσουν αυτό το θλιβερό γεγονός.
Το τελευταίο αντίο θα δοθεί σήμερα Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014, στις 6:30 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Άργους Ορεστικού.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης,
Ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος,
Οι Συνάδελφοι και Φίλοι.

kozan.gr

διαβάστε περισσότερα »

ΣΟΚ - ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο οδηγός του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς

 

Σοκαρισμένη η Καστοριά από το θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα. Νεκρός υπάλληλος της Π.Ε Καστοριάς, οδηγός του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς.

Τραυματισμένος χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του, ο οδηγός του δεύτερου οχήματος.

» Είμαι σοκαρισμένος δεν μπορώ να το πιστέψω δεν μπορώ να μιλήσω, ο Παντελής ερχόταν στην δουλειά και έπεσε πάνω του αυτοκίνητο » δήλωσε πριν λίγο συγκλονισμένος στον alphafm.gr ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς  Σωτήρης Αδαμόπουλος.

alphafm.gr

ΠΗΓΗ: http://svouranews.blogspot.com/2014/09/blog-post_702.html#ixzz3Emt6Naun

διαβάστε περισσότερα »

Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ

 

Φτιάχνω μουσταλευριά

Μουσταλευριά – Σπεσιαλιτέ Κισάμου Χανίων Κρήτης
• 5 ποτήρια του νερού μούστος
• 1 ποτήρι νερού αλεύρι
• 1 ποτήρι νερού αμύγδαλα χοντροκομμένα
• 1 ποτήρι νερού καρύδια μισοκομμένα
• 1 κουταλιά σούπας στάχτη
• 1 ποτήρι κρασιού σουσάμι
• λίγη κανέλα και γαρίφαλα κοπανισμένα ψιλά
Βράζουμε το μούστο με τη στάχτη. Αφού κρυώσει, τον σουρώνουμε 3-4 φορές ώσπου να καθαρίσει, προσθέτουμε το αλεύρι και βράζουμε 1 ώρα περίπου ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τα αμύγδαλα, τα καρύδια την κανέλα, τα γαρίφαλα και τα ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε σε μπώλ, αφού πρώτα πασπαλίσουμε τον πάτο με σουσάμι και κατόπιν την επιφάνεια της μουσταλευριάς.

Μουσταλευριά-Σπεσιαλιτέ Λιδωρικίου Δωρίδας
• 5 κιλά μούστος
• μισό κιλό στάχτη
• 3 φλιτζάνια του τσαγιού σιμιγδάλι
• 1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι
• καρύδια
• κανέλα
Κοσκινίζουμε τη στάχτη και τη ρίχνουμε στο μούστο. Ανακατεύουμε καλά το μούστο και τον βάζουμε στη φωτιά, να πάρει βράση. Τον αφήνουμε να σταθεί μια νύχτα, για να κατασταλάξει. Την άλλη μέρα τον στραγγίζουμε και τον περνάμε από διπλό τουλουπάνι.
Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι και προσθέτουμε λίγο μούστο. Ανακατεύουμε το χυλό. Βράζουμε τον υπόλοιπο μούστο 15 λεπτά της ώρας και προσθέτουμε λίγο-λίγο το χυλό, ενώ ανακατεύουμε συνέχεια. Βράζουμε τη μουσταλευριά μέχρι να «δέσει» και τη σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα ή πιατέλες. Την πασπαλίζουμε με καρύδια κοπανισμένα, με κανέλα και εάν θέλουμε και με σουσάμι. Τη αφήνουμε μερικές ώρες να κρυώσει, την κόβουμε κομμάτια και την προσφέρουμε.

Φτιάχνω μουσταλευριά

Μουσταλευριά – Σπεσιαλιτέ Βόλου
• 1 1/2 κιλό μούστος
• 250 γραμ. νισεστές
• 50 γραμ. σουσάμι
• 200 γραμ. καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
• λίγη κανέλα
Βάζουμε το μούστο στην κατσαρόλα, ρίχνουμε μέσα το νισεστέ και τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα ώσπου ν’ αρχίσει να δένει. Δύο-τρία λεπτά πριν τον κατεβάσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε κοπανισμένο το σουσάμι, ανακατεύουμε λίγο ακόμα και σβήνουμε τη φωτιά.
Μόλις κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά σερβίρουμε τη μουσταλευριά σε μπώλ ή σε πιάτα ρηχά και πριν ακόμα κρυώσει, την πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλα. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και σερβίρουμε.

Μουσταλευριά και σουτζούκι-Σπεσιαλιτέ Αττικής
• 2 κιλά μούστος βρασμένος
• μισό κιλό σιμιγδάλι
• μία τσαγιέρα καρύδια
• μία τσαγιέρα αμύγδαλα
• μισό κιλό καρύδια (για το σουτζούκι)
Βάζουμε το μούστο με το σιμιγδάλι στη φωτιά κι ανακατεύουμε συνέχεια. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να γίνει μία κρέμα. Πασπαλίζουμε πιατάκια με χοντρο κοπανισμένα καρύδια, σερβίρουμε την κρέμα, ξαναπασπαλίζουμε από πάνω με χοντροκοπανισμένα αμύγδαλα και κανελογαρίφαλα σκόνη και τα βάζουμε στο ψυγείο.
Για το σουτζούκι:
Ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα και τα περνάμε σε μία κλωστή (χοντρή). Κάνουμε όσες θέλουμε τέτοιες αρμαθιές. Την ώρα πού βράζει ό μούστος με το σιμιγδάλι, τις βουτάμε μέσα 2-3 φορές και τις κρεμάμε να ξεραθούν. Κόβονται κομματάκια και τρώγονται σαν καραμέλα.
Πηγή: Πατροπαράδοτες Ελληνικές συνταγές

http://www.ftiaxno.gr/

διαβάστε περισσότερα »

Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014

Mini τρακτέρ της Honda με 0-100 km/h σε 4,3 sec Θηρίο 1.000 κυβικών για να κόβεις το γρασίδι σου

Mini τρακτέρ της Honda με 0-100 km/h σε 4,3 sec

Γιάννης Λημναίος

Εκεί στο Top Gear ξέρουμε ότι η τρέλα (και το budget φυσικά) περισσεύει. Αποφάσισαν λοιπόν να φτιάξουν την ταχύτερη… κουρευτική μηχανή γκαζόν και ζήτησαν τη βοήθεια της Honda και της Team Dynamics που υποστηρίζει την αγωνιστική εμπλοκή της μάρκας στοBTCC. Το αποτέλεσμα το βλέπετε στις φωτογραφίες. Αυτό που δεν φαίνεται αμέσως ωστόσο, είναι μερικά νούμερα-κλειδιά της κατασκευής, που βασίζεται σε ένα απλό και άκακο τρακτέρ Honda HF2620: 1.000άρης κινητήρας από Honda VTR Firestrom, εξάρι σειριακό κιβώτιο, ισχύς 109 ίππων, βάρος μόλις 140 κιλά. Όλα αυτά μαζί, δίνουν επιτάχυνση 0-100 km/h σε 4,3 sec και τελική που αναμένεται να ξεπερνά τα 210 km/h! Φυσικά, πλαίσιο, ανάρτηση και σύστημα διεύθυνσης έχουν δεχθεί ειδική φροντίδα, ενώ οι τροχοί προέρχονται από ATV. Για τις δυνατότητες της κατασκευής, μπορείς να πάρεις μια ιδέα στo παραπάνω video του Top Gear με τον Stig…

http://www.gocar.gr/

διαβάστε περισσότερα »

apolnarama: Έτοιμο και το τουρσί !

IMG_0784

IMG_0785

Για μια ακόμη φορά, γιαγιά και εγγονή ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφτιαξαν τουρσί.

διαβάστε περισσότερα »

Τηγανιά με μανιτάρια διάφορα

Τηγανιά με μανιτάρια διάφορα

Μερίδες: 4

  • Δυσκολία: μέτριο
Υλικά
  • 500 γρ. μανιτάρια διαφόρων ειδών
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες
  • 2 κουταλιές της σούπας σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 150 ml λευκό κρασί
  • 3 κουταλιές της σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 κύβος λαχανικών (προαιρετικά)
  • 80 γρ. ροκφόρ, λιωμένο με πιρούνι
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Καθαρίζετε τα μανιτάρια αφαιρώντας το πιο σκληρό κάτω μέρος τους και κόβετε λίγο όσα παραείναι μεγάλα. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι μαζί με το βούτυρο και σοτάρετε για 5’-6’ τα μανιτάρια και τα ξερά κρεμμύδια. Προσθέτετε το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5’ ακόμη ανακατεύοντας συχνά.

  2. Σβήνετε με το κρασί. Κατόπιν προσθέτετε τον κύβο λαχανικών και αλατοπιπερώνετε. Μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Στο τέλος, προσθέτετε το μαϊντανό και το ροκφόρ και ανακατεύετε προσεκτικά. Αφήνετε να λιώσει το τυρί μέσα στο μείγμα των μανιταριών και τα σερβίρετε αμέσως.

http://www.icookgreek.com/

διαβάστε περισσότερα »

Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014

KAΣΤΟΡΙΑ: Βρέθηκε νεκρός 53χρονος μέσα στο σπίτι του στο Άργος Ορεστικό

 

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το σπίτι βρίσκεται κοντά στην Εθνική Τράπεζα του Άργους Ορεστικού. Την ώρα αυτή βρίσκονται έξω από την κατοικία πολίτες οι οποίοι μιλούν για δολοφονία διότι λένε πως στο σπίτι βρίσκονταν χθες και άλλα άτομα.

Σε πρώτη φάση σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας η αστυνομία μιλά για παθολογικά αίτια.

Υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν πως ένας αλλοδαπός που βρίσκονταν στην οικία μαζί με τον 53χρονο πρωί πρωί σήμερα εξαφανίσθηκε από το σπίτι προς Θεσσαλονίκη όπου και τηλεφώνησε σε αστυνομικό τμήμα λέγοντας » στο Άργος Ορεστικό υπάρχει νεκρός σε αυτή την δ/νση »

Το τμήμα της Θεσσαλονίκης ενημέρωσε το αστυνομικό τμήμα ‘Αργους Ορεστικού και πριν λίγο βρήκαν νεκρό τον 53χρονο με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη.

Πηγή: alphafm.gr

ΠΗΓΗ: http://svouranews.blogspot.com/2014/09/ka-53.html#ixzz3EVlYG3D7

διαβάστε περισσότερα »

apolnaRadio : Στους ρυθμούς της εμποροπανήγυρης !!

κασετα

Σήμερα Σάββατο 27/09 και αύριο Κυριακή 28/09 κινούμαστε σε ρυθμούς πανηγυριού και στο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ internet Radio μεταδίδουμε non stop γλεντζεδικα τραγούδια. ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ http://apolnaradio.listen2myradio.com/

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

διαβάστε περισσότερα »

Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014

Κλειστά όλα τα σχολεία του Δήμου Άργους Ορεστικού την Τρίτη 30/9

 

Ως λαό μας χαρακτηρίζει η βαρύτητα που δίνουμε σε έθιμα και παραδόσεις προκειμένου να διατηρήσουμε την εθνική μας ταυτότητα. Η Εμποροπανήγυρη του Άργους Ορεστικού αποτελεί από το 1600 το μεγαλύτερο οικονομικό, ιστορικό και πολιτιστικό γεγονός για την τοπική μας κοινωνία. Ο Δήμος Άργους Ορεστικού σεβόταν ανέκαθεν το εθιμικό δίκαιο που σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται πως υπερισχύει του νομικού, όπως στην περίπτωση της λειτουργίας των σχολείων την τελευταία ημέρα της Εμποροπανήγυρης.

Έτσι, ο Δήμαρχος, ως εκφραστής των τοπικών συμφερόντων αποφασίζει να διακόψει τη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Άργους Ορεστικού για την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014, ώστε να δώσει και συμβολικά στους μαθητές την ευκαιρία να συμμετάσχουν ομαδικά σε όλες τις δυνατότητες που δίνει ένα τόσο σημαντικό γεγονός για τον τόπο τους.

Σε μια περίοδο κρίσης αξιών και ταυτότητας, η υπεράσπιση των παραδόσεων και των εθίμων είναι ηθική μας υποχρέωση.

Ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού

Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/101809

διαβάστε περισσότερα »

28/09, μνημόσυνο εις μνήμη του Μακεδονομάχου Καπετάν Κώττα

 

kapetan k

 


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Ο Δήμαρχος Πρεσπών, Παναγιώτης Χ. Πασχαλίδης, η Πρόεδρος από τα ¨Συνεργαζόμενα Γυναικεία Σωματεία Θεσσαλονίκης¨ Αθηνά  Τζινίκου - Κακούλη και οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Κώττα,

σας προσκαλούν την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014,
στις 12:00, στην είσοδο του οικισμού Κώττα,
στο καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο εις μνήμη
του Μακεδονομάχου Καπετάν Κώττα.
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

διαβάστε περισσότερα »

Σε ένα μήνα η Καστοριά θα αποκτήσει τον πρώτο της ποδηλατόδρομο (φωτορεπορτάζ)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η πόλη της Καστοριάς τον επόμενο μήνα θα αποκτήσει στον πρώτο της ποδηλατόδρομο.

Ο ποδηλατόδρομος βρίσκεται παράλληλα με την οδό Κωπηλατών (κάτω από το Λύκεια στην περιοχή της Χλόης).

Ο συγκεκριμένος δρόμος ολοκληρώνεται μέσα στον Οκτώβριο. Απομένει μόνο ο ηλεκτροφωτισμός και στη συνέχεια θα δοθεί επίσημα στην κυκλοφορία, όπως επίσης και ο παρακείμενος ποδηλατόδρομος.

Καλές ορθοπεταλιές!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

http://fouit.gr/

διαβάστε περισσότερα »

Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014

Πως φτιάχνετε το ρετσινάτο κρασί

 

Ο Ρητινίτnς οίνος

Πως φτιάχνετε το ρετσινάτο κρασί

Το πως κατασκευάστηκε ο πρώτος ρητινίτης οίνος δεν είναι γνωστό. Επειδή άλλοτε δεν ήταν γνωστά τα διάφορα φάρμακα μέσω των οποίων προλάμβαναν τις ασθένειες του κρασιού, προσπαθούν να προλάβουν αυτές, μέσω της προσθήκης διαφόρων ουσιών, μεταξύ των οποίων ήταν και η ρητίνη, η οποία παράγεται αφθόνως στα διάφορα δάση της Ελλάδος και σε αυτό φαίνεται οφείλεται η κατασκευή αυτού του κρασιού.
Ο ρητινίτης οίνος κατέλαβε σε εμάς σημαντική θέση και αυτός κατασκευάζεται και καταναλίσκεται σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες. Πολλοί δε από εμάς έχουν την ιδέα ότι το καλύτερο κρασί είναι το ρετσινάτο. Η παρασκευή του ρητινίτη οίνου δεν διαφέρει καθόλου από την κατασκευή του άλλου οίνου. Είναι δε και απλούστατη.

Για να κατασκευάσουμε ρητινίτη οίνο προσθέτουμε κατά την ζύμωση του γλεύκους καθαρή ρητίνη σε αναλογία 4-5 % δηλαδή 20 δράμια περίπου για κάθε οκά γλεύκους. Την ρητίνη πριν την ρίξουμε στη κάδη όπου θα γίνει η ζύμωση την συντρίβουμε προηγουμένως και διαλύοντας αυτή μέσα σε λίγο καθαρό οινόπνευμα, τη μεταβάλλουμε σε πολτό.
Στην αρχή της ζυμώσεως η ρητίνη επιπλέει λόγου του παραγομένου ανθρακικού οξέως. Όταν όμως παύσει η ζύμωση βυθίζεται κατά το πλείστον, μένει δε στην επιφάνεια μόνο το τερεβινθέλαιο. Κατά την ζύμωση όμως το παραγόμενο οινόπνευμα διαλύει και μικρά ποσότητα ρητίνης.
Η ρητίνη συντελεί στην διατήρηση του κρασιού διά του τερεβινθελαίου το οποίο περιέχει.
Επειδή κατά την μετάγγιση του γλεύκους μέγα μέρος της ρητίνης μένει στην υποστάθμη, όταν δούμε ότι το κρασί μας δεν περιέχει αρκετή ρητίνη, στο βαρέλι όπου πρόκειται να μεταφέρουμε το κρασί μας προσθέτουμε προηγουμένως λίγη ρητίνη αλείφοντας με αυτή το εσωτερικό του βαρελιού.
Η ρητίνη δίνει στο κρασί το τερεβινθέλαιο, το οποίο συντελεί στην διατήρηση αυτού.
Μερικοί οινοποιοί θέτουν την ρητίνη εντός της κάδης 3 - 4 ημέρες προ του γεμίσματος αυτής με το γλεύκος. Πάντως είναι ανάγκη, η ρητίνη να ρίχνεται στην κάδη, πάντοτε πριν την έκθλιψη των σταφυλιών και αυτό για να αναμιχτεί καλά με το γλεύκος.
Ο ρητινίτης οίνος έχει καλύτερη γεύση στην αρχή γιατί, το ανθρακικό οξύ τον κάνει δροσερό και εύγευστο. Όταν όμως εξέλθει το ανθρακικό οξύ ο ρητινίτης χάνει την καλή του γεύση. Για τον λόγο αυτό η διατήρηση του ρητινίτη οίνου δεν δύναται να παραταθεί περισσότερο από ένα έτος. Μετά ταύτα φεύγει το ανθρακικό οξύ και ο ρητινίτης οίνος λαμβάνει γεύση πικρά οφειλομένη ίσως στο κολοφώνιο στο οποίο μεταβάλλεται η ρητίνη από την επίδραση του οξυγόνου.
Όταν θέλουμε να διατηρήσουμε τον ρητινίτη σε φιάλες πρέπει κατά το γέμισμα αυτών να προσέχουμε ώστε να μη φύγει το ανθρακικό οξύ. Ο ρητινίτης οίνος είναι ή λευκός ή κοκκινέλι.
Τα σταφύλια με τα όποια κατασκευάζουν ρετσινάτο κρασί είναι κυρίως τα Σαββατιανά και ο Ροδίτης αλλά και από άλλα σταφύλια κατασκευάζεται το ρετσινάτο, πρέπει όμως αυτά να είναι σταφύλια ειδικώς για κατασκευή οίνου (Κρασοστάφυλα) και χυμώδη.
Εκείνο το οποίο πρέπει να προσέχουμε όταν κατασκευάζουμε ρετσινάτο κρασί, είναι τα σταφύλια μας να μην έχουν μεγάλη οξύτητα. Η οξύτητα αυτών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 4 γραμμάρια θεϊκού οξέως κατά λίτρο και ακριβώς όσο απαιτείται για την διατήρηση του κρασιού. Για να μη φαίνεται η οξύτητα του κρασιού πρέπει να έχει 13-14 βαθμούς οινοπνεύματος.

βαρέλια για κρασί
βαρέλια για κρασί

Όταν κατασκευάζουμε ρετσινάτο κρασί πρέπει να αποφεύγουμε να «καίμε θειάφι ή να μεταχειριζόμαστε υγροποιημένο διοξείδιο του θείου για το καθάρισμα των βαρελιών, εάν όμως τύχει να έχει γίνει αυτό, πρέπει προηγουμένως να πλύνουμε καλά τα βαρέλια με άφθονο ζεστό νερό για να φύγει η οσμή του θείου.
Η ζύμωση πρέπει να γίνεται λίγο κατ’ ολίγο, διότι τότε το κρασί λαμβάνει καλή μυρωδιά από την ρητίνη. Επειδή το ρετσινάτο πρέπει να έχει λίγο ανθρακικό οξύ είναι ανάγκη πριν να τελειώσει η ζύμωση να κλείσουμε καλώς τα βαρέλια μας για να κρατήσουμε το ανθρακικό οξύ.
Και το ρετσινάτο όπως και τα άλλα τα κρασιά θέλει μεταγγίσματα και κολλάρισμα. Τα βαρέλια με το ρετσινάτο πρέπει και αυτά να είναι πάντοτε γεμάτα και για αυτό πρέπει να το φυλάσσουμε σε μικρά βαρέλια.
Πηγή: Οινοποιία-Θεολόγου Παύλου-Παράρτημα γεωργικού δελτίου Αυγούστου 1934

http://www.ftiaxno.gr/

διαβάστε περισσότερα »

Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014

Δρομολόγια Υπεραστικού ΚΤΕΛ Καστοριάς για το Πανηγύρι [ για τα χωριά του πρώην Δήμου Ίωνα Δραγούμη ]

 123

ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τις ημέρες της εμποροπανήγυρης (24-30 Σεπτεμβρίου) ο Δήμος Άργους Ορεστικού ενημερώνει τους δημότες του ότι το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Καστοριάς θα πραγματοποιήσει τα εξής δρομολόγια για τα χωριά του πρώην Δήμου Ίωνα Δραγούμη:

Δευτέρα – Παρασκευή

Στις 6 μ.μ. αναχώρηση από Καστοριά για Δισπηλιό – Άργος Ορεστικό – Αμπελόκηπους – Μηλίτσα – Κωσταράζι – Βογατσικό – Γέρμα και επιστροφή από την ίδια διαδρομή.

Σάββατο – Κυριακή

Στις 4 μ.μ. αναχώρηση από Γέρμα για Βογατσικό – Κωσταράζι – Μηλίτσα – Αμπελόκηπους – Άργος Ορεστικό και επιστροφή από το Άργος Ορεστικό στις 9 μ.μ.

διαβάστε περισσότερα »

Αναδιαρθρωμένη εκ βάθρων ανοίγει την Τετάρτη τις πύλες της η εμποροπανήγυρη Άργους Ορεστικού

 

 

argos

Αναδιαρθρωμένη και με πολλές καινοτομίες ανοίγει επισήμως την  Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου τις πύλες της η εμποροπανήγυρη Άργους Ορεστικού, ένας θεσμός που έχει μια μακρόχρονη ιστορία στο τοπικό γίγνεσθαι της περιοχής. Οι αλλαγές κρίθηκαν επιβεβλημένες από τη δημοτική Αρχή εξαιτίας της νέας νομοθεσίας, αλλά και για να υπάρξει η απαιτούμενη ανανέωση στην εμποροπανήγυρη, κάτι που επετέυχθη αφού, τουλάχιστον, σε επίπεδο συμμετοχών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, έχοντας καλύψει και με το παραπάνω τον χώρο των 25 στρεμμάτων που είναι διαθέσιμα.

Η μεγαλύτερη αλλαγή που υπάρχει είναι η διαρρύθμιση του χώρου, με τους εκθέτες – πωλητές προϊόντων να τοποθετούνται στον κεντρικό δρόμο της εμποροπανήγυρης, ενώ το λούνα παρκ θα τοποθετηθεί στο κέντρο του χώρου σε μία μεγαλύτερη έκταση (5 στρέμματα, από 2 στρέμματα που ήταν μέχρι και πέρυσι), με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες) να τοποθετούνται σε σχήμα «Π» στην άλλη πλευρά της έκτασης. Αυτή η νέα χωροταξία προσφέρει και ελεύθερους δρόμους, έτσι ώστε αν προκύψει κάποιο ιατρικό συμβάν ή κάποιο θέμα πυρόσβεσης, να υπάρχει πρόσβαση στα υπηρεσιακά οχήματα.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην εμποροπανήγυρη του Άργους Ορεστικού το λούνα παρκ είναι ..εισαγόμενο και ήρθε από την Ιταλία και αυτό λόγω του ότι έχει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για να εγγυηθεί την ασφάλεια των παιδιών.

http://fouit.gr/

διαβάστε περισσότερα »

Η ΚΙΝΗΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

 

Η ΚΙΝΗΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

Η κίνηση αλληλεγγύης Καστοριάς "κανείς μόνος στην κρίση" στα πλαίσια των προσπαθειών της, να βοηθήσει όσες-ους έχουν ανάγκη, στις δύσκολες στιγμές που βιώνει η κοινωνία μας λόγω των μνημονιακών πολιτικών, ενημερώνει πως την Τετάρτη 24-09-2014 17.00 έως 20.00 μ.μ θα μοιράσει δωρεάν υλικό για τους μαθητές (τετράδια-στυλούς-μπογιές-τσάντεςκ.λ.π.) στα γραφεία της, στην οδό Μητροπόλεως στην Καστοριά.

Πηγή: http://oladeka.blogspot.com/2014/09/blog-post_558.html#ixzz3EE6O23LA

διαβάστε περισσότερα »

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014

Με ''παρατράγουδα'' ξεκινάει η Εμποροπανήγυρη του Άργους Ορεστικού - Εντάσεις και φασαρίες έξω από το Δημαρχείο (Φώτο)

 

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Σύμφωνα πάντα με ανεπίσημες πληροφορίες του SVOURA φασαρίες και εντάσεις σημειώθηκαν πριν από λίγο έξω από το Δημαρχείο του Άργους Ορεστικού. Έξαλλοι οι έμποροι και οι μικροπωλητές για λάθος που έγινε στο χώρο που ενοικίασαν για την εμποροπανήγυρη του Άργους Ορεστικού.
Δείτε φωτογραφίες:

ΠΗΓΗ: http://svouranews.blogspot.com/2014/09/blog-post_881.html#ixzz3E924EoHf

διαβάστε περισσότερα »

Στο Κωσταράζι η τελετή λήξης της 12ης Λαμπαδηδρομίας (Φωτορεπορτάζ)

διαβάστε περισσότερα »

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού "ο Άγιος Μηνάς" [ διαβάστε το εδώ ]

 

 

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού "ο Άγιος Μηνάς"

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας «Άγιος Μηνάς», το οποίο είναι αφιερωμένο στον μακαριστό Γέροντα Μωυσή τον Αγιορείτη, ο οποίος έζησε τους τελευταίους μήνες της ζωής του στην Καστοριά και εκοιμήθη στο Ιερό Επισκοπείο της πόλεώς μας.

Στο τεύχος αυτό μπορείτε να διαβάσετε το συγκινητικό κείμενο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Σεραφείμ, τον οποίο συνέδεαν μακροχρόνιοι πνευματικοί δεσμοί με τον Αγιορείτη Γέροντα και τιτλοφορείται ως «Το χελιδόνι του Άθω».

Επίσης, θα δείτε φωτογραφικό υλικό από τον ασπασμό του σκηνώματος του Γέροντα στην Καστοριά καθώς και από την εξόδιο ακολουθία στη Σκήτη του Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος.

Κείμενα – αφιερώματα και από άλλους συγγραφείς, λόγοι και νουθεσίες του λόγιου Γέροντος Μωυσέως, ταξιδεύουν τον αναγνώστη στο χρονικό της αγίας του βιωτής.

Διαβάστε ΕΔΩ το περιοδικό της Μητροπόλεώς μας

http://www.imkastorias.gr/

διαβάστε περισσότερα »

Η πιο μικρή αθλήτρια του Run Greece – 10 μηνών και “έτρεξε” 10 χλμ.! (φωτογραφίες)

 

1010166

Η Αγάπη είναι μόλις 10 μηνών και “έτρεξε” στον αγώνα των 10 χλμ. του Run Greece γύρω από την λίμνη της Καστοριάς. Είχε βέβαια βοήθεια από τον μπαμπά και τον θείο, αλλά σημασία έχει ότι δεν παραπονέθηκε καθόλου. Μάλιστα απόλαυσε τη διαδρομή που περιελάμβανε αρκετές στάσεις. Σε λίγα χρόνια, σίγουρα θα γίνει μεγάλη αθλήτρια.

Για την ιστορία ο χρόνος της ήταν 1.17.09!

10711236_929697410378621_2052137919_n
10711155_929697450378617_2096705226_n
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1010167

http://fouit.gr/

διαβάστε περισσότερα »

Εφθασε το αυτοκίνητο του μέλλοντος -Το κατασκεύασαν μαθητές Λυκείου στην Κρήτη [εικόνες]

Εφθασε το αυτοκίνητο του μέλλοντος -Το κατασκεύασαν μαθητές Λυκείου στην Κρήτη [εικόνες]

 

 

Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα φορτίζεται από υδρόψυκτη μονάδα κυψέλης καυσίμου υδρογόνου κατασκεύασαν μαθητές από την Κρήτη δίνοντάς μας μια εικόνα του πως θα είναι το όχημα του μέλλοντος.

Οι μαθητές του 6ου Επαγγελματικού Λυκείου Ηρακλείου ολοκλήρωσαν το πρότζεκτ τους την περυσινή χρονιά και το παρουσίασαν στο πλαίσιο της Εκθεσης ExpoCreta, που πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2014, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, στις Γούρνες Ηρακλείου.

Για το συγκεκριμένο εγχείρημα εργάστηκαν οι μαθητές όλων των τομέων του σχολείου μαζί με τους καθηγητές τους.

Το συγκεκριμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν καταναλώνει καύσιμα που είναι ρυπογόνα προς το περιβάλλον, ενώ είναι αθόρυβο κατά τη λειτουργία του. Στη θέση του ρεζερβουάρ των συμβατικών αυτοκινήτων υπάρχει υποδοχή για την ηλεκτρική φόρτιση του, ενώ το καινοτόμο στοιχείο εντοπίζεται στη μονάδα κυψέλης υδρογόνου που κατασκευάστηκε και από την οποία φορτίζεται το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Η μονάδα αυτή αποτελεί ένα πλήρες σύστημα ηλεκτρονικού και ηλεκτρο-μηχανολογικού ελέγχου, με όλα τα συστήματα ασφαλείας, καθώς επίσης και ένα ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης, με το οποίο μπορούν να επικοινωνούν τοπικές και απομακρυσμένες κινητές συσκευές, μεταφέροντας δεδομένα και λειτουργικά στοιχεία μέσω internet.

Το καύσιμο που χρησιμοποιείται είναι το υδρογόνο που αποθηκεύεται σε δύο φιάλες υδριδίων μετάλλων.

Αναλυτικά οι προδιαγραφές:

  • Ισχύς ηλεκτροκινητήρα 35 – 55 kWatt,
  • Ροπή 130 Nm
  • Μέγιστη περιστροφή 12.000 RPM.
  • Κατανάλωση 15 kWh / 100 km
  • Μέγιστη ταχύτητα 125 km/h
  • Επιτάχυνση 0 – 60 km/h σε 5 secs, 0 -100 km/h σε 12 secs
  • Αυτονομία 450 km
  • Ισχύς Inverter 5 kW/ 230 V A.C.
  • Ισχύς κυψέλης καυσίμου H2 5 kW / 72 V D.C.
  • Δύο φιάλες υδριδίων μετάλλων για την αποθήκευση του υδρογόνου, χωρητικότητας 2x3 m3.

Φωτογραφίες: Flashnews.gr

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/node/171271#ixzz3E7hWR4QN

διαβάστε περισσότερα »