Ο άγιος Γεώργιος, πολιούχος του Γέρμα. Η λατρευτική του εικόνα, έτ. 1775 (λεπτομέρεια). |
Το χωριό «Ο Γέρμας», πρώην Λόσνιτσα, του Νομού Καστοριάς έχει περίπου 600 κατοίκους, που ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και την κατεργασία των γουναρικών. Οι Γερμανιώτες είναι Μακεδόνες γηγενείς και ομιλούν γλωσσικό ιδίωμα που ανήκει στα Βόρεια ελληνικά ιδιώματα. Πολιούχος του χωριού είναι ο άγιος Γεώργιος, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο ενοριακός του ναός. Αυτός ο λαμπρός ναός παρουσιάζεται εν συντομία ακολούθως.
Ο αναφερόμενος ναός του Αγίου Γεωργίου Γέρμα Καστοριάς οικοδομήθηκε και ανοικοδομήθηκε στο ίδιο μέρος τρεις φορές, κατά τα τελευταία 350 χρόνια. Η πρώτη ναοδομή κτίσθηκε περί το έτος 1650 στο κέντρο του οικισμού, στο λεγόμενο Μεσοχώρι. Απ’ το ναό αυτόν σώζονται και φυλάσσονται εντός της τωρινής οικοδομής μερικά τμήματα του ξυλόγλυπτου τέμπλου του (: το δεξιό μέρος του θριγκού και λίγα τεμάχια μελών του), ένα ξυλόγλυπτο Προσκυνητάρι (: αυτό που έχει την υπέροχη εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας, που είναι η λατρευτική του ναού και η εφέστια του Γέρμα) και 2-3 μικρές φορητές εικόνες. Ο υπόψη ναός είχε πλάτος 4 μέτρα και μήκος 5 - 6 μέτρα περίπου.
Ο ενοριακός ναός Αγίου Γεωργίου Γέρμα, έτ.1882. |
Περί το έτος 1768 ο εν λόγω ναός κατεδαφίστηκε και στη θέση του ανεγέρθηκε άλλος μεγαλύτερος, ο δεύτερος κατά σειρά, που κοσμήθηκε επτά χρόνια αργότερα, το 1775, με το υπάρχον ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις επάνω του ευρισκόμενες 9 μεγάλες φορητές εικόνες, που είναι εξαίρετα έργα ανώνυμων δεξιοτεχνών αγιογράφων, με τον Δεσποτικό θρόνο (: το κύριο τμήμα του) και με το Προσκυνητάρι του Αγίου Γεωργίου. Το πλάτος του δεύτερου ναού ήταν 6 μέτρα και το μήκος του ανάλογο.
Και ο δεύτερος ναός κατεδαφίστηκε γύρω στα 1880 και σε σύντομο χρονικό διάστημα, το έτος 1882, οικοδομήθηκε από Πενταλοφίτες μαστόρους η σημερινή μεγαλοπρεπής εκκλησία του Γέρμα, που κοσμείται με το τέμπλο, τις εικόνες και τα ιερά σκεύη των δύο προϋπαρχόντων της ναών. Ο αναφερόμενος τρίτος κατά σειρά ναός καταστράφηκε μερικώς από πυρκαγιά την Κυριακή 22 Ιουλίου 1936. Απ’ την πυρκαγιά αυτή ευτυχώς σώθηκε το μεγαλύτερο τμήμα του τέμπλου, ο Δεσποτικός θρόνος, τα δύο προσκυνητάρια και όλες σχεδόν (πλην μιας) οι φορητές εικόνες αυτού (του τέμπλου).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου