► Πότισμα:
Ο καιρός είναι πλέον πολύ ζεστός και το πότισμα γίνεται στην κανονική καλοκαιρινή του δοσολογία – τακτικότατα δηλαδή. Εάν χρησιμοποιούμε αυτόματο πότισμα ελέγχουμε προσεκτικά τα μπεκ μας ώστε να μην είναι βουλωμένα και τα ρυθμίζουμε ξεχωριστά ανά φυτό – ανάλογα με την ποσότητα νερού που το καθένα χρειάζεται.
Επίσης, σκαλίζουμε και καθαρίζουμε με προσοχή και τακτικά τους λάκκους γύρω από τις ρίζες των φυτών μας φροντίζοντας έτσι ν’ απορροφάται σωστά και πλήρως το νερό που κάθε φορά τους ρίχνουμε με το πότισμα.
► Λίπανση:
Χρησιμοπούμε τα ειδικό λιπάσματα που πωλούνται στα καταστήματα κήπου (σε υγρή ή κοκκώδη μορφή) τόσο για τ’ ανθοφόρα φυτά όσο και τα δέντρα (οπωροφόρα, κωνοφόρα κλ.π.) ακολουθώντας όμως με προσοχή τη δοσολογία που αναγράφεται στις συσκευασίες των προïόντων και αποφεύγοντας τις υπερβολές.
► Κλάδεμα – καθάρισμα:
Καθαρίζουμε τακτικά και με προσοχή τα λουλούδια μας από τα ξερά άνθη και φύλλα καθώς με τον τρόπο αυτό ενισχύουμε σημαντικά την ανθοφορία τους.
► Φυτά σε γλάστρα:
Φροντίζουμε να μεταφέρουμε όλο τα φυτά που βρίσκονται σε γλάστρες (στον μπαλκόνι ή τον κήπο μας) σε σημεία που θα τα βλέπει όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα ο ήλιος ώστε να απολαμβάνουν τις θετικές επιπτώσεις που έχει στην ανάπτυξή τους η ηλιοφάνεια. Επίσης, αποφεύγουμε πλέον τις μεταφυτεύσεις από γλάστρα σε γλάστρα – οι υψηλές θερμοκρασίε δεν τις ευννοούν.
► Φυτά εσωτερικού χώρου:
Επειδή στην Ελλάδα, λόγω ζέστης, τα κλιματιστικά το καλοκαίρι λειτουργούν στο «φουλ», προσέχουμε ώστε τα φυτά που έχουμε μέσα στο σπίτι να βρίσκονται αρκετά μακριά από τα σημεία που «χτυπάει» το κλιματιστικό. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ζοριστούν ιδιαίτερα από τις συχνές αλλαγές της θερμοκρασίας. Επίσης, φροντίζουμε να τα δροσίζουμε, ψεκάζοντάς τα συχνά με νερό.
► Οπωροφόρα δέντρα:
Μαζεύουμε φρούτα όπως βερύκοκα, αχλάδια, κεράσια, βύσινα. Παράλληλα, σε πορτοκαλιές, μανταρινιές, λεμονιές, καλό είναι να κρεμάσουμε (εάν δεν το έχουμε κάνει ήδη) τις ειδικές παγίδες που τις προστατεύουν από το μεγάλο τους εχθρό – τη μεσογειακή μύγα και τις οποίες μπορούμε να βρούμε σε μορφή στικ αλλά και σε κορδέλα (δείτε ενδεικτικά εδώ).
► Λαχανικά:
Ο Ιούνιος είναι ο τελευταίος μήνας που μπορούμε να φυτέψουμε λαχανικά όπως, κολοκύθια, πιπεριές, μελιτζάνες. Προσοχή μόνο: ο κήπος με λαχανικά απαιτεί τη συχνή αυτοπρόσωπη παρουσία μας (τακτικό και σωστό πότισμα, εντοπισμός πιθανών ασθενειών που θα εμφανιστούν, προστασία από έντομα κλ.π.). Το αυτόματο πότισμα από μόνο του δηλαδή, δεν επαρκεί.