Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Χρυσάνθεμο (Άι Δημήτρης): πολλαπλασιασμός καλλιέργεια.

Χρυσάνθεμο (Άι Δημήτρης): πολλαπλασιασμός καλλιέργεια

Πως γίνεται η καλλιέργεια των χρυσάνθεμων

Χρυσάνθεμο (Chrisanthemum)
Τα χρυσάνθεμα είναι φαρμακευτικά και εντομοκτόνα φυτά.
Γένος φυτών της οικογενείας των συνθέτων περιλαμβάνουν άφθονα είδη που βρίσκονται κυρίως στην Ασία. Είναι πόες ή θάμνοι πολυετείς.
Γεμάτα ομορφιά και χάρη τα χρυσάνθεμα αποτελούν το κυριότερο λουλούδι και τον βασιλιά των λουλουδιών του φθινοπώρου.
Είναι το λουλούδι με τη μεγάλη πολυτέλεια και την άριστο κρατική εμφάνιση. Πόσα είδη υπάρχουν δεν ξέρουμε, γιατί κάθε μέρα σχεδόν δημιουργούνται και νέες ποικιλίες με διάφορα χρώματα άλικα η ανακατεμένα με διάφορες αποχρώσεις.
Κατάγονται από την Ιαπωνία, η οποία ονομάζεται και Χώρα των Χρυσανθέμων.
Εκεί χρησιμοποιούνται και ως σαλατικό, ενώ στην Ευρώπη δεν θέλησαν να το κατασπαράζουν τα δόντια μας.

Παρουσιάζονται ακόμη με σχήματα μονά, διπλά, στρογγυλά, φουντωτά, με άνθη σωληνωτά, γυριστά προς τα μέσα και με γλώσσες. Τόση μεγάλη ποικιλία υπάρχει από αυτά.
Αν και η πατρίδα τους έχει πάντοτε ζεστό κλίμα, εν τούτοις κατόρθωσαν να αναπτυχθούν και εγκλιματισθούν παντού και στα πιο ψυχρά μέρη, διότι τότε ακριβώς που παρουσιάζονται, το φθινόπωρο, το κρύο δεν υπάρχει η είναι πολύ ελαφρό.

Είναι φυτό πολυετές και οι ρίζες του μπορεί να μείνουν μέσα στο χώμα αρκετά χρόνια. Στο τέλος της εποχής θα ξεραθεί, αλλά την άνοιξη αρχίζει σιγά σιγά να φουντώνει.
Είναι το ωραιότερο φθινοπωρινό λουλούδι και βαστά έως τον Νοέμβριο. Πάνω στις δόξες του είναι του 'Αγίου Δημητρίου, γι’ αυτό ονομάζεται και Άγιοδημητριάτικο.

Ευδοκιμεί σ’ όλα τα χώματα, αρκεί να έχει λίγη υγρασία.
Για να έχουμε όμως ωραία χρυσάνθεμα, μεγάλα, διπλά και όμορφα άφθονα, πρέπει το χώμα νάνε χαλά κοπρισμένο βαθύ και ελαφρό.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: