Ας δούμε λοιπόν, αναλυτικά, τις βασικές εργασίες που πρέπει να κάνουμε στον κήπο μας τον Ιούλιο:
► Πότισμα:
Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών το πότισμα πρέπει να γίνεται συχνά – τουλάχιστον 3 φορές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Ιδανική ώρα για το πότισμα είναι το πρωί έως τις 9 – 9.30 καθώς μετά η έντονη ζέστη θα οδηγεί στην γρήγορη εξάτμιση του νερού και συνεπώς στο πλημμελές δρόσισμα των φυτών μας.
Και βέβαια δεν παραλείπουμε να σκαλίζουμε και να καθαρίζουμε με προσοχή και τακτικά τους λάκκους γύρω από τις ρίζες των φυτών μας φροντίζοντας έτσι ν' απορροφάται σωστά και πλήρως το νερό που κάθε φορά τους ρίχνουμε με το πότισμα.
Τέλος, εάν φύγουμε για διακοπές φροντίζουμε προηγουμένως να εξασφαλίσουμε το τακτικό και σωστό πότισμα των φυτών μας. Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος γι' αυτό, είναι η εγκατάσταση ενός συστήματος αυτόματου ποτίσματος. Υπάρχουν ωστόσο και μία σειρά από άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως οι κρύσταλλοι αποθήκευσης νερού, οι αυτοποτιζόμενες γλάστρες αλλά και οι σακκούλες ποτίσματος με φυτίλι (διαβάστε αναλυτικά για όλες τις προσφερόμενες λύσεις εδώ).
► Λίπανση:
Όπως και τον Ιούνιο χρησιμοποιούμε τα ειδικά λιπάσματα που πωλούνται στα καταστήματα κήπου (σε υγρή ή κοκκώδη μορφή) τόσο για τ' ανθοφόρα φυτά όσο και τα δέντρα (οπωροφόρα, κωνοφόρα κλ.π.). Προσοχή όμως: αποφεύγουμε τις υπερβολές στη δοσολογία, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες των προïόντων.
► Κλάδεμα – καθάρισμα:
Και τον Ιούλιο ακολουθούμε την all time classic συμβουλή να καθαρίζουμε τακτικά και με προσοχή τα λουλούδια μας από τα ξερά άνθη και φύλλα ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την ανθοφορία τους. Παράλληλα, φροντίζουμε ν' αφαιρούμε τακτικά τ' αγριόχορτα που φυτρώνουν κοντά στις ρίζες τους κι εμποδίζουν το νερό του ποτίσματος να καταλήξει σε αυτά.
Τέλος, αποφεύγουμε να κάνουμε κάποιο σοβαρό κλάδεμα στα φυτά μας καθώς δεν είναι η κατάλληλη περίοδος λόγω της αυξημένης ζέστης. Γενικότερα, το βαθύ κλάδεμα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαîου. Μπορούμε ωστόσο να κουρέψουμε τους θάμνους μας δίνοντάς τους το σχήμα που επιθυμούμε.
► Χλοοτάπητας:
3 είναι οι βασικές συμβουλές για την περιποίηση του γκαζόν μας τον Ιούλιο:
– ποτίζουμε καθημερινά (νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα) καθώς ο χλοοτάπητας έχει ανάγκη από νερό,
– δε ρίχνουμε λίπασμα, και,
– το κουρεύουμε τακτικά όχι όμως πολύ χαμηλά – ιδανικό ύψος είναι τα 4 με 5 εκατοστά.
► Φυτά σε γλάστρα:
Τις ημέρες του καύσωνα και ιδιαίτερα τις ώρες που η θερμοκρασία σημειώνει …limit up φροντίζουμε να μεταφέρουμε τα φυτά που βρίσκονται σε γλάστρες (στον μπαλκόνι ή τον κήπο μας) σε πιο σκιερά σημεία.
► Φυτά εσωτερικού χώρου:
Τον Ιούλιο, τα κλιματιστικά λόγω ζέστης λειτουργούν στο "φουλ". Έτσι, προσέχουμε ώστε τα φυτά που έχουμε μέσα στο σπίτι να βρίσκονται αρκετά μακριά από τα σημεία που "χτυπάει'' το κλιματιστικό. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ταλαιπωρηθούν ιδιαίτερα από τις συχνές αλλαγές της θερμοκρασίας. Επίσης, φροντίζουμε να τα δροσίζουμε, ψεκάζοντάς τα συχνά με νερό.
► Λαχανικά:
Ο Ιούλιος είναι ο μήνας που θ' απολαύσουμε τους καρπούς τον κόπων μας. Έτσι, είναι ο μήνας συγκομιδής ντομάτας, μελιτζάνας, πιπεριάς, αγγουριού, κολοκυθιών κι άλλων οπορωκηπευτικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου