Θα βρίσκονται εκεί όταν το καθήκον τους καλέσει, καλά προετοιμασμένοι και με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης. Ο λόγος για τα μέλη της ραδιολέσχης Καστοριάς, τα οποία συνεχίζουν ακούραστα και αθόρυβα τις δράσεις τους προκειμένου να είναι πάντα σε ετοιμότητα.
Ποίοι είναι όμως οι λόγοι ύπαρξης του συλλόγου; Ο πρόεδρος της ραδιολέσχης Καστοριάς Φώτης Πρασσάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας τόνισε μεταξύ άλλων ότι: ‘’Ο σύλλογος της Καστοριάς ιδρύθηκε το 2006 για πρακτικούς λόγους. Για να υπάρχει επικοινωνία, μέσω των ραδιοβοηθημάτων μεταξύ των αδειούχων ραδιοερασιτεχνών’’, και συμπλήρωσε ότι: ‘’Αυτό είναι απαραίτητο για την προετοιμασία που απαιτείται σε περίπτωση που χρειαστεί η παρέμβαση μας να αποκαταστήσουμε τις επικοινωνίες, όταν δεν θα υπάρχει δίκτυο τηλεφωνίας. Κάτι τέτοιο συμβαίνει μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης εκτάκτων περιστατικών που θα πρέπει να κινηθεί ο κρατικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας. Με άλλα λόγια καλούμαστε από το κράτος να παρέμβουμε για την διατήρηση των επικοινωνιών. Ο ρόλος μας καθορίζεται αυστηρά βάση του νομοσχεδίου της πολιτικής προστασίας.
Υπάρχει, όμως το ανάλογο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο σύλλογο; Ο πρόεδρος των ραδιοερασιτεχνών Καστοριάς μας απάντησε: ‘’Ο σύλλογος μας αριθμεί 108 οικονομικά τακτοποιημένα μέλη. Οι ραδιοερασιτέχνες σε ολόκληρο το νομό, βάση στοιχείων του υπουργείου μεταφορών είναι συνολικά 400 άτομα. Δυστυχώς, όμως κάποια από αυτά καταστρατηγούν τους νόμους του κράτους και βγάζουν άδεια για άλλες προσωπικές χρήσεις’’.
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της ραδιολέσχης υπογράμμισε το ρόλο του σωστού ραδιοερασιτέχνη. ‘’Η άδεια είναι προσωπική’’, δήλωσε και τόνισε ότι: ‘’Δεν μπορείς, όμως επειδή έχεις αυτή την άδεια να μιλάς σε παράνομες συχνότητες. Δεν μπορείς δηλαδή να χρησιμοποιείς τον ασύρματο για άλλες επικοινωνίες, πλην των οργανωμένων δράσεων του συλλόγου. Ορίζεται δηλαδή ξεκάθαρα, βάση ειδικής νομοθεσίας οι συνομιλίες να γίνονται σε συγκεκριμένα θέματα. Για παράδειγμα, απαγορεύονται οι συζητήσεις για θρησκευτικά η πολιτικά θέματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν φυσικά και οι ανάλογες κυρώσεις’’.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ραδιολέσχη Καστοριάς συμμετέχει παράλληλα και σε δράσεις πυρασφάλειας κατά τους θερινούς μήνες, ενώ βρίσκεται πάντα κοντά να συνδράμει και σε άλλες έκτακτες περιπτώσεις πολιτικής προστασίας. Οι ασκήσεις ετοιμότητα χαρακτηρίζουν το ρόλο της, αλλά και το σκοπό ύπαρξης της.
Από την άλλη πλευρά, ο τοπικός σύλλογος ραδιοερασιτεχνών στο πλαίσιο αιτημάτων του αναζητά μια μόνιμη στέγη. Μιλώντας για το θέμα αυτό ο κος Πρασσάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: ‘’Ο σύλλογος μας είναι εν ’εκστρατεία. Όταν θα χρειαστεί θα πρέπει να είμαστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την ώρα που θα έχουν καταρρεύσει πολλά πράγματα και η δομή του κρατικού μηχανισμού θα είναι ρευστή. Εκεί θα κληθούμε εμείς να φέρουμε σε πέρας τις επικοινωνίες. Από εκεί και πέρα, όμως ο σύλλογος θα πρέπει να έχει μια έδρα. Για αποθηκευτικούς λόγους και για να γίνονται τα μαθήματα για την απόκτηση της άδειας του ραδιοερασιτέχνη, από το υπουργείο μεταφορών’’.
Ο σύλλογος ραδιοερασιτεχνών Καστοριάς πέρα από την κρατική υποστήριξη, για τη διευκόλυνση του έργου του, ζητά και την στήριξη του κόσμου. ‘’Η μόνη βοήθεια που μπορεί να μας δώσει κάποιος, είναι υλικά κυρίως ηλεκτρολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, βάση ενός ορισμένου ορίου’’, δήλωσε ο πρόεδρος της ραδιολέσχης και συμπλήρωσε ‘’Σε ότι αφορά τον κρατικό μηχανισμό, αυτό που ζητάμε είναι να μας παραχωρήσει μέρη σε βουνά, με ασφάλεια φυσικά, κλειστά κτήρια με ηλεκτροδότηση και να μας δώσει ένα χαρτί παραχώρησης προκειμένου να μπορέσουμε να αδειοδοτήσουμε τα ραδιοβοηθήματα. Αυτά στη συνέχεια θα τα τοποθετήσουμε στα βουνά για να έχουμε την κάλυψη της περιοχής μας σε οποιαδήποτε ανάγκη και αν χρειαστεί να είμαστε στις επάλξεις’’