Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Αγριογούρουνο στιφάδο … όπως παλιά...

 




Υλικά
1 ½ κιλό κρέας αγριογούρουνο, κομμένο σε κομμάτια
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
25 κρεμμυδάκια, για στιφάδο
Αλάτι θαλασσινό
2 φλιτζάνια ξύδι, δυνατό
1 κ.γ. κόκκους πιπεριού
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό
2 κ.σ. ντομάτα πελτέ
3- 4 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
6 γαρύφαλλα
Τρόπος παρασκευής
Το μυστικό για την επιτυχία του αγριογούρουνου είναι η διαδικασία που ακολουθούμε για να φύγει το αίμα.
Βάζουμε το κρέας αγριογούρουνου στο νερό από το πρωί της προηγούμενης ημέρας και προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού αλάτι.
Το μεσημέρι αλλάζουμε το νερό και ξαναβάζουμε μια κουταλιά του γλυκού αλάτι.
Το βράδυ πετάμε το νερό και βάζουμε άλλο προσθέτοντας 1 φλιτζάνι τσαγιού ξύδι και το αφήνουμε όλη τη νύκτα.
Το πρωί ξεπλένουμε το αγριογούρουνο πολύ καλά και το βάζουμε στο σουρωτήρι για να στραγγίξει καλά.
Σε μεγάλη χύτρα ρίχνουμε 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και το σοτάρουμε γυρνώντας το με λαβίδα από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης, τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, το πιπέρι, την πάπρικα, τα γαρύφαλλα και καλύπτουμε την επιφάνεια του κρέατος και λίγο παραπάνω με ζεστό νερό.
Κλείνουμε το καπάκι της χύτρας και το αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά, για να μαλακώσει το κρέας, χωρίς όμως να λιώσει.
Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και τηγανίζουμε ελαφρά τα κρεμμυδάκια.
Μόλις πάρουν χρώμα τα προσθέτουμε στη χύτρα με το ήδη βρασμένο αγριογούρουνο.
Συμπληρώνουμε επιπλέον 2 φλιτζάνια του καφέ ξύδι και το βράζουμε με το καπάκι ελαφρά ανοικτό, προσοχή όχι κλειστό.
Αφήνουμε μέχρι να βράσουν τα υλικά και να έχουμε μια ωραία ελαφρά πηχτή σάλτσα.
Ανακινούμε την κατσαρόλα για να πάει η σάλτσα παντού και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: