Απο την χθεσινή χιονόπτωση είχαμε πτώση δέντρων στο Κουρτσι ( ρέμα Γκιολε ) με υψηλή επικινδυνότητα λόγω επαφής με ηλεκτροφόρα καλώδια. Η τοπική κοινότητα , η πυροσβεστική υπηρεσία και ο ΔΕΔΗΕ έδρασαν άμεσα αποτρέποντας δυσάρεστες καταστάσεις...
Sample text
''πέτρα που γκιλνάει μούσκουρου δεν πιάν ........''
Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022
Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022
Ψυχοσάββατο
Το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω, λέγεται - «Σάββατο των Ψυχών» ή Ψυχοσάββατο. Είναι το πρώτο από τα δύο Ψυχοσάββατα του έτους (το δεύτερο επιτελείται το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής).
Ο λόγος που το καθιέρωσε η Εκκλησία μας, παρ' ότι κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους, είναι ο εξής: Επειδή πολλοί κατά καιρούς απέθαναν μικροί ή στην ξενιτιά ή στη θάλασσα ή στα όρη και τους κρημνούς ή και μερικοί, λόγω πτώχειας, δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων μνημοσύνων, «οι θείοι Πατέρες φιλανθρώπως κινούμενοι θέσπισαν το μνημόσυνο αυτό υπέρ πάντων των άπ' αιώνος εύσεβώς τελευτησάντων Χριστιανών».
Επειδή την Κυριακή της Απόκρεω ποιούμε ανάμνηση της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού και οι κεκοιμημένοι μας ακόμη δεν κρίθηκαν, τους μνημονεύουμε σήμερα και, επικαλούμενοι το άπειρο έλεός Του, παρακαλούμε τον Θεό με το μνημόσυνο πού κάνουμε, να τους αναπαύσει. Συγχρόνως δε, ενθυμούμενοι και εμείς το θάνατο και «διεγειρόμεθα προς μετάνοιαν...».
Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022
ΚΩΣΤΑΡΑΖΙ - Mε απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η εθελοντική αιμοδοσία.
Η συμμετοχή τόσο των κατοίκων όσο και εθελοντών από άλλες περιοχές, ανθρώπων που με τα ρούχα εργασίας τους, λίγο πριν το μεροκάματο μπήκαν στην αίθουσα του κοινοτικού κτηρίου Κωσταραζίου να δώσουν αίμα και να χαρίσουν ζωή ήταν συγκινητική και παράλληλα το πιο αισιόδοξο μήνυμα.
Μετά την σημερινή αιμοδοσία ο Σύλλογος έχει δική του τράπεζα αίματος και για όσους δεν κατάφεραν να παρευρεθούν ή είναι εκτός Καστοριάς και θα ήθελαν να δώσουν αίμα στην για την τράπεζα σε οποιαδήποτε νοσοκομείο της χώρας ο αριθμός μητρώου που έχει πιστοποιηθεί η τράπεζα του Πολιτιστικού στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα του Εθνικού μητρώου αιμοδοτών είναι 16 063.
Τέλος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κωσταραζίου θέλει να εκφράσει δημόσια ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές που μπόρεσαν και πήραν μέρος στην 1η εθελοντική αιμοδοσία και φυσικά το τμήμα Αιμοδοσίας του Γ. Ν. Καστοριάς.
Ενωμένοι μπορούμε τα πάντα... Συνεχίζουμε!
https://politistikos-kostaraziou.blogspot.com/
Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΩΣΤΑΡΑΖΙΟΥ
Eυχαριστήριο για τα γυρίσματα της Μηχανής του Χρόνου στο Μαρτυρικό Κωσταράζι.
Ξύπνησαν μνήμες στο παλιό χωριό μας!
Μόνο αν το βίωνες είτε συμμετέχοντας, στην αναπαράσταση των τραγικών γεγονότων της 12ης και 13ης Απριλίου 1944, αλλά ακόμη και ως θεατής πίσω από τις κάμερες, θα κατανοούσες τις δραματικές ώρες του Ολοκαυτώματος και του σπαραγμού.
Η ''Μηχανή του Χρόνου'' ξαναζωντάνεψε την ιστορική μνήμη, τιμώντας το Μαρτυρικό Κωσταράζι.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κωσταραζίου, νιώθει την υποχρέωση να ευχαριστήσει, τον Χρίστο Βασιλόπουλο και τους συντελεστές της εκπομπής, όλους όσους συμμετείχαν στα γυρίσματα, από τον 2 ετών Ιωάννη μέχρι τον 95χρονο παππού Αντρέα, τα μέλη του που προετοίμασαν για την φιλοξενία το Αρχονταρίκι, την επιτροπή μαρτυρικών χωριών δήμου Άργους Ορεστικού, με ιδιαίτερη μνεία στην Μαρία Παπαϊωάννου.
Επίσης, τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Στέφανο Λαμπίδη, τον πάτερ Δημήτριο Συκόπουλο, την Βασιλική Λαΐου για την παραχώρηση των στολών της χορευτικής ομάδας Αμαρυλλίς, τον Σύλλογο Γυναικών για το λαογραφικό μουσείο, τον ΑΓΣ ΠΑΟΚ Κωσταραζίου για την διευκόλυνση των αθλητών του, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν και το Coffee Power για την προσφορά του καφέ.
Ζωντανεύουμε την μνήμη του Κωσταραζίου... τιμούμε τα θύματα του Ολοκαυτώματος...
Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022
ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΚΟ - παγκόσμια πρωτιά στον διαγωνισμό CQ World Wide WPX Contest RTTY
Η ομάδα ραδιοεραστιτεχνών CROWS CONTEST TEAM J42L στον ραδιοερασιτεχνικό σταθμό του SV2DCD (Λεωνίδα Φίσκα) στο Αργος Ορεστικο αποτελούμενη από τους SV2BXA (Αλέξανδρο Βασιλείου) SV2KF (Γεώργιο Τσουλέα SV2CLJ (Θωμά Μισιργή) SV0LS (Κωσταντίνο Φίσκα) πέτυχαν παγκόσμια πρωτιά στον διαγωνισμό CQ World Wide WPX Contest RTTY αφού κατάφεραν να συγκεντρώσουν τους περισσότερους πόντους από επαφές με ομάδες από όλον τον κόσμο.
Συγχαρητήρια στην ομάδα ! Πάντα πρωτιές στην Ελλάδα!
Συγχαρητήρια και στην δεύτερη ελληνική ομάδα από το Αγρίνιο για την δεύτερη θέση.
Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022
Εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Ολοκαυτώματος του Παλαιού Κωσταραζίου.
Στόχος η πραγματοποίηση τελετής τρισάγιου στον Ιερό Ναό Γενέθλιου της Θεοτόκου στον μαρτυρικό οικισμό, αλλά και κάποιων ομιλιών με ιστορικά στοιχεία εκείνης της ημέρας, προς τιμήν των θυμάτων της 13η Απριλίου 1944 αλλά και όλων των συγχωριανών που έπεσαν νεκροί από τα πυρά των γερμανικών και ιταλικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Μάλιστα, αρωγός στις εκδηλώσεις δεσμεύτηκε να είναι και ο δήμος Άργους Ορεστικού, με τον ίδιο τον Π. Κεπαπτσόγλου να δέχεται με χαρά την πρόταση του Συλλόγου στο πλαίσιο της τελευταίας συνάντησης του δημάρχου με τους Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο Κωσταράζι.
Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022
The Boat That Rocked / Pirate Radio (2009) ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΤΑΙΝΙΑ
Παίζουν: Τζέμα Άρτερτον, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν
Τελώνου και Φαρισαίου (Αρχή Τριωδίου)
Φαρισαΐζων, Ἱεροῦ μακρὰν γίνου,
Χριστὸς γὰρ ἔνδον, ᾧ ταπεινὸς δεκτέον.
Ὁ δημιουργὸς τῶν ἄνω καὶ τῶν κάτω,
Τρισάγιον μὲν ὕμνον ἐκ τῶν Ἀγγέλων,
Τριῴδιον δὲ καὶ παρ' ἀνθρώπων δέχου.
Τριώδιο
Τριώδιο ονομάζεται το Λειτουργικό Βιβλίο της Εκκλησίας μας το οποίο περιλαμβάνει τους Ύμνους των Κυριακών, απο την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο πρίν την Τελετή της Αναστάσεως. Ονομάζεται έτσι διότι οι περισσότεροι Κανόνες του Όρθρου (πρωινή Ακολουθία) περιέχουν τρείς Ωδές ενώ συνήθως περιέχουν εννέα Ωδές - την 8η και την 9η πάντοτε, ύστερα δε διαδοχικά μία από τις πέντε πρώτες.
Το Τριώδιο τοποθετείται στα Αναλόγια των Ναών μας στον Εσπερινό του Σαββάτου της Κυριακής του Τελώνου και του Φαρισαίου αφού πρώτα ο Πρωτοψάλτης το παραλάβει απο την Εικόνα του Χριστού και το ασπασθεί. Έτσι ανοίγει το Τριώδιο, περίοδος η οποία διαιρείται σε τρείς μικρότερες, δηλ. Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι Κυριακή της Τυροφάγου, Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Σάββατο Του Λαζάρου και Κυριακή των Βαίων το βράδυ μέχρι το Μεγάλο Σάββατο πρίν την Ανάσταση. Παλαιότερα στην περίοδο του τριωδίου συμπεριλαμβάνονταν και η περίοδος από την Κυριακή του Πάσχα μέχρι την Κυριακή των αγίων πάντων. Αργότερα όμως οι ιερές ακολουθίες της περιόδου αυτής περιελήφθησαν σε ιδιαίτερο λειτουργικό βιβλίο το «Πεντηκοστάριο».
Για την διαμόρφωση του Τριωδίου, όπως το έχει στη χρήση της σήμερα η εκκλησία μας, έπαιξαν ρόλο όλες οι χριστιανικές γενεές από τον 5ο μέχρι τον 15ο αιώνα μ.Χ. (Το πρώτο έντυπο του Τριωδίου εξεδόθη το 1522 μ.Χ. στην Βενετία). Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από τις ασματικές ακολουθίες των εορτών του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά (Β' Κυριακή των Νηστειών), του Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος (Δ' Κυριακή των Νηστειών), κ.α. Αποδεικνύεται επίσης από την εισαγωγή του επιτάφιου θρήνου, εγκωμίων, δηλαδή που ψάλλονται στον Επιτάφιο, και από την εισαγωγή των συναξαρίων του Νικηφόρου Καλλίστου του Ξανθόπουλου. Στην διαμόρφωση των ασματικού κύκλου του τριωδίου συνέβαλαν επίσης και διάσημοι υμνογράφοι και μελωδοί της εκκλησίας μας, όπως ο Ρωμανός ο Μελωδός, (βλέπε 1 Οκτωβρίου) και ο Ιωάννης Δαμασκηνός (βλέπε 4 Δεκεμβρίου).
Το τριώδιο περισσότερο από όλα τα εκκλησιαστικά βιβλία που περιέχουν ιερές ακολουθίες οδηγεί τις ψυχές των πιστών τέκνων της ορθοδόξου εκκλησίας στην περισυλλογή και στην κατάνυξη. Για τον λόγο αυτό ονομάζεται και κατανυκτικό τριώδιο. Με τον κύκλο των εορτών του τριωδίου ανανεώνονται τα βιώματα της νηστείας, της εγκράτειας, της μετάνοιας, και της χαρμολύπης.
Οι Κυριακές του Τριωδίου είναι οι εξής:
1. Τελώνου και Φαρισαίου
2. Ασώτου
3. Απόκρεω
4. Τυροφάγου
Η πρώτη εβδομάδα, που τελειώνει την Κυριακή του Ασώτου, λέγεται και Προφωνή ή Προφωνέσιμη, επειδή παλιά προφωνούσαν, δηλαδή διαλαλούσαν ότι άρχιζαν οι αποκριές. Η εβδομάδα αυτή λέγεται και αμόλυτη ή απόλυτη, επειδή τότε οι ψυχές των πεθαμένων βγαίνουν στον Πάνω Κόσμο.
Η δεύτερη εβδομάδα λέγεται Κρεατινή ή της Κρεοφάγου ή Ολόκριγια, επειδή έτρωγαν κρέας και δεν νηστεύουν Τετάρτη και Παρασκευή. Η Κυριακή της εβδομάδας αυτής, η Κυριακή της Απόκρεω, ονομάστηκε έτσι γιατί ήταν η τελευταία μέρα της κρεοφαγίας (από + κρέας) όλης της περιόδου του Τριωδίου.
Η τρίτη εβδομάδα λέγεται Τυρινή ή της Τυροφάγου, επειδή έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα. Από τη Δευτέρα, μια εβδομάδα πριν την Καθαρή Δευτέρα, άρχιζε η αποχή από το κρέας και επιβαλλόταν η χρήση τυριού και γαλακτερών σαν ενδιάμεση άσκηση μεταξύ κρεοφαγίας και νηστείας.
Τελώνη και του Φαρισαίου
Η πρώτη Κυριακή του Τριωδίου είναι αφιερωμένη στην διδακτική παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου, την οποία ο Κύριος διηγήθηκε, προκειμένου να διδάξει την αρετή της ταπεινώσεως και να στηλιτεύσει την έπαρση.
Ο ευαγγελιστής Λουκάς, με τρόπο λιτό, αλλά σαφέστατο, διέσωσε την παραβολή αυτή ως εξής:
«Εἶπε δὲ καὶ πρός τινας τοὺς πεποιθότας ἐφ᾿ ἑαυτοῖς ὅτι εἰσὶ δίκαιοι, καὶ ἐξουθενοῦντας τοὺς λοιπούς, τὴν παραβολὴν ταύτην· ἄνθρωποι δύο ἀνέβησαν εἰς τὸ ἱερὸν προσεύξασθαι, ὁ εἷς Φαρισαῖος καὶ ὁ ἕτερος τελώνης. ὁ Φαρισαῖος σταθεὶς πρὸς ἑαυτὸν ταῦτα προσηύχετο· ὁ Θεός, εὐχαριστῶ σοι ὅτι οὐκ εἰμὶ ὥσπερ οἱ λοιποὶ τῶν ἀνθρώπων, ἅρπαγες, ἄδικοι, μοιχοί, ἢ καὶ ὡς οὗτος ὁ τελώνης· νηστεύω δὶς τοῦ σαββάτου, ἀποδεκατῶ πάντα ὅσα κτῶμαι. Καὶ ὁ τελώνης μακρόθεν ἑστὼς οὐκ ἤθελεν οὐδὲ τοὺς ὀφθαλμοὺς εἰς τὸν οὐρανὸν ἐπᾶραι, ἀλλ᾿ ἔτυπτεν εἰς τὸ στῆθος αὐτοῦ λέγων· ὁ Θεός, ἱλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ. Λέγω ὑμῖν, κατέβη οὗτος δεδικαιωμένος εἰς τὸν οἶκον αὐτοῦ ἢ γὰρ ἐκεῖνος· ὅτι πᾶς ὁ ὑψῶν ἑαυτὸν ταπεινωθήσεται, ὁ δὲ ταπεινῶν ἑαυτὸν ὑψωθήσεται». (Λουκ.18,10-14).
Η τάξη των Φαρισαίων εκπροσωπούσε την υποκρισία και την εγωιστική αυτάρκεια και έπαρση. Τα μέλη της απόλυτα αποκομμένα από την υπόλοιπη ιουδαϊκή κοινωνία, αποτελούσαν, λαθεμένα, το μέτρο σύγκρισης της ευσέβειας και της ηθικής για τους Ιουδαίους. Αντίθετα οι τελώνες ήταν η προσωποποίηση της αδικίας και της αμαρτωλότητας . Ως φοροεισπράκτορες των κατακτητών Ρωμαίων διέπρατταν αδικίες, κλοπές, εκβιασμούς, τοκογλυφίες και άλλες ειδεχθείς ανομίες και γι' αυτό τους μισούσε δικαιολογημένα ο λαός. Δύο αντίθετοι τύποι της κοινωνίας, οι οποίοι εκπροσωπούσαν τις δύο αυτές τάξεις, ανέβηκαν στο ναό να προσευχηθούν. Ο πρώτος ο νομιζόμενος ευσεβής, έχοντας την αυτάρκεια της δήθεν ευσέβειάς του ως δεδομένη, στάθηκε με έπαρση μπροστά στο Θεό και άρχισε να απαριθμεί τις αρετές του, οι οποίες ήταν πραγματικές. Τις εξέθετε προκλητικότατα εις τρόπον ώστε απαιτούσε από το Θεό να τον επιβραβεύσει γι' αυτές. Για να εξαναγκάσει το Θεό έκανε και αήθη σύγκρισή του με άλλους ανθρώπους και ιδιαίτερα με τον συμπροσευχόμενό του τελώνη.
Αντίθετα ο όντως αμαρτωλός τελώνης συναισθάνεται τη δεινή του κατάσταση και με συντριβή και ταπείνωση ζητεί το έλεος του Θεού. Αυτή η μετάνοιά του τον δικαιώνει μπροστά στο Θεό. Γίνεται δεκτή η προσευχή του, σε αντίθεση με τον υποκριτή Φαρισαίο, ο οποίος όχι μόνο δεν έγινε δεκτή η προσευχή του, αλλά σώρευσε στον εαυτό του περισσότερο κρίμα, εξαιτίας της εγωπάθειάς του.
Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας όρισαν να είναι αφιερωμένη η πρώτη Κυριακή του Τριωδίου στη διδακτική αυτή παραβολή του Κυρίου για να συνειδητοποιήσουν οι πιστοί πως η υπερηφάνεια είναι η αγιάτρευτη ρίζα του κακού στον άνθρωπο, η οποία τον κρατά μακριά από την αγιαστική χάρη του Θεού και πως η ταπείνωση είναι το σωτήριο αντίδοτο της καταστροφικής πορείας, που οδηγεί τον άνθρωπο η εγωπάθεια.
Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022
Υπογραφή σύμβασης και για την προσθήκη τεσσάρων αιθουσών διδασκαλίας στο Δημοτικό Σχολείο Κωσταραζίου
Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022
Με μεγάλη συμμετοχή η εθελοντική αιμοδοσία στο Άργος Ορεστικό
Ακόμα μια αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε χθες με επιτυχία στο Άργος Ορεστικό.
Ευχαριστούμε
α)το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καστοριάς ιδιαίτερα όμως τον γιατρό μας Χρήστο Σιδέρη και τις νοσηλεύτριες Πόπη Γιαννακοπούλου και Νίκη Σιωμου
β) Τον Δήμο Άργους Ορεστικού για την παραχώρηση της αίθουσας, το προσωπικό του Δήμου για τον καθαρισμό του χώρου μέσα και έξω αλλά και για την αιμοδοσία τους αμέσως μετά και τον φίλο – αντιδήμαρχο Παύλο Αντωνιάδη σταθερό αιμοδότη του Συλλόγου μας.
γ) Τους φίλους αιμοδότες που δίνουν το αίμα τους, που δίνουν ζωή.
Στόχος δεν είναι άλλος από την ανάδειξη της σπουδαιότητας της αιμοδοσίας και της ταυτόχρονης υπενθύμισης ότι ο καθένας μπορεί να βρεθεί σε παρόμοια θέση ανάγκης κάποια στιγμή στη ζωή του.
Σας ευχαριστούμε
ΕΛΠΙΔΑ ΖΩΗΣ
Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022
Υπαπαντή του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού
Κόλπους Πατρὸς τυποῦσι τοῦ σοῦ, Χριστέ μου,
Τοῦ Συμεὼν αἱ χεῖρες, αἱ φέρουσί σε.
Δέξατο δευτερίῃ Χριστὸν Συμεὼν παρὰ Νηῷ.
Το γεγονός αυτό εξιστορεί ο ευαγγελιστής Λουκάς στο κεφάλαιο Β', στ. 22-35. Συνέβη σαράντα μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού Ιησού. Σύμφωνα με το Μωσαϊκό νόμο, η Παρθένος Μαρία, αφού συμπλήρωσε το χρόνο καθαρισμού από τον τοκετό, πήγε στο Ναό της Ιερουσαλήμ μαζί με τον Ιωσήφ, για να εκτελεσθεί η τυπική αφιέρωση του βρέφους στο Θεό κατά το «πάν άρσεν διανοίγον μήτραν (δηλαδή πρωτότοκο) άγιον τω Κυρίω κληθήσεται» και για να προσφέρουν θυσία, που αποτελούνταν από ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια. Κατά τη μετάβαση αυτή, δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του ο υπερήλικας Συμεών (βλέπε 3 Φεβρουαρίου). Αυτό το γεγονός αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός δεν ήλθε να καταργήσει τον Μωσαϊκό νόμο, όπως ισχυρίζονταν οι υποκριτές Φαρισαίοι και Γραμματείς, αλλά να τον συμπληρώσει, να τον τελειοποιήσει.
Κατά την ολονυκτία της Υπαπαντής στην Κωνσταντινούπολη, οι βασιλείς συνήθιζαν να παρευρίσκονται στο Ναό των Βλαχερνών. Η συνήθεια αυτή εξακολούθησε μέχρι τέλους της βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022
Μουσικό Σχολείο Καστοριάς- Κοπή βασιλόπιτας