Η ΔΑΡΔΑΝΙΑ
Πάνω από τα σημερινά Σκόπια στην κοιλάδα μεταξύ Μόραβα και Αξιού, κατοικούσαν οι Δάρδανοι, που εντοπίζονται λίγο πριν τη ρωμαϊκή εποχή.
Φυλή που έχει τις ρίζες της σε περιοχή ανάμεσα στην Ασσυρία (Ιράκ) και τη " Μηδία (Περσία), από όπου είχαν εκδιωχθεί. Εξ ου και το όνομα Κίρος (Γκλιγκόροφ) και άλλοι.
Σύμφωνα με τη μυθολογία οι Δάρδανοι προήλθαν από τον γιο του Ιλλυριού, τον Δάρδανο. Όμως, ο Ιλλυριός σύμφωνα με τη μυθολογία είχε τη μορφή δράκοντα και οι υπήκοοί του οι Εγχελείς είχαν τη μορφή φιδιών.
Πιστεύουμε, ότι μια τέτοια εκδοχή δεν θα ικανοποιούσε τους Σκοπιανούς.
Ένας άλλος Δάρδανος της μυθολογίας είναι ο γιος της Ηλέκτρας και του Δία, που έφυγε από την Αρκαδία. Από εκεί λόγω κατακλυσμού, πήγε στη Σαμοθράκη και μετά εγκαταστάθηκε σε περιοχή κοντά στην Τροία. Από αυτόν πήραν το όνομα τους τα Δαρδανέλια. Αλλά αυτοί οι Δάρδανοι δεν έχουν καμία σχέση με κείνον.
Ιστορικά διαπιστωμένη είναι μόνο η ύπαρξη Δαρδάνων στην Ανατολή.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΚΟΠΙΩΝ
Ακόμη όμως και αν αγνοήσουμε τα παραπάνω στοιχεία, υπάρχουν αρκετά άλλα, που αποδεικνύουν ότι τα Σκόπια ήταν Αρχαία Ελλάδα.
Το 324 π.Χ. ο Φίλιππος ο Β πολέμησε τους Δάρδανους και έκτισε την πόλη Ηράκλεια -ερείπια υπάρχουν και σήμερα- μετέπειτα Μοναστήρι, για να αντιμετωπίζει τις επιθέσεις τους. Κοντά στην πόλη Ηράκλεια ήταν τα χωριά Στύβηρα, Βρυχίδα, Αθακος, Βρυγιάς, Μελιττών.
Το Μοναστήρι στο τέλος του 19ου αιώνα είχε 15.000 κατοίκους, τα δύο τρίτα ήταν Έλληνες. Αργότερα αυξήθηκαν και υπήρχαν πολλά ελληνικά σχολεία, νοσοκομεία και μεγαλοπρεπείς ναοί. Πιο πάνω από το Μοναστήρι υπήρχαν οι κωμοπόλεις Δουρίοπος, Στόβοι, Αστυπος, Βαλαζώρα, κά.
• Τα Σκόπια αρχικά ονομάζονταν Σκούποι. Εκεί γεννήθηκε ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός.
• Δίπλα στους Σκούπους υπήρχαν η Ολυμπιακή και η Ναϊσός, πατρίδα του Μεγάλου Κωνσταντίνου (280 μ.Χ.).
• Πιο παλιά, εκεί που είναι σήμερα η πόλη της Αχρίδας, υπήρχε η αρχαία ελληνική πόλη Λιγκηστίς ή Λιχνίτης ή Λνχνιδός. Οι Λιγκηστές υποστήριζαν ότι ήταν απόγονοι των Βακχιάδων της Κορίνθου. Ένας από τους βασιλιάδες της ήταν ο Αρραβαίος, η κόρη του οποίου, Ευρυδίκη, παντρεύτηκε τον Αμύντα τον Γ, πατέρα του Φιλίππου του Β' (πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου}. Στην περιοχή βρέθηκαν ελληνικές αρχαιότητες και υπάρχουν ακόμη βυζαντινά μνημεία και εκκλησίες.
• Στο Τρεμπένιστε κοντά στην Αχρίδα, η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε βασιλικούς τάφους, που μέσα σε αυτούς ήταν χρυσά προσωπεία και άλλα έργα τέχνης του 6ου π.χ. αιώνα, Ελληνικής κατασκευής, που φυλάσσονται στό Μουσείο της Σόφιας.
ΜΟΝΟ ΔΑΡΔΑΝΙΑ
Όλα όσα ανέφερα δείχνουν πόσο πλαστά είναι τα στοιχεία και οι χάρτες που προβάλουν οι Σκοπιανοί. Κι ότι αυτοί που κατοίκησαν πρώτοι στο χώρο που κατέχουν σήμερα, και δημιούργησαν τον πολιτισμό στην περιοχή ήταν οι Ελληνες. Οι Ελληνες, οι απόγονοι του Μακεδνού, οι απόγονοι των Ελλήνων της Βεργίνας, τον ήλιο της οποίας καπηλεύονται.
Όμως, ας όψονται οι ξένες δυνάμεις που γύρω στα 1900, όταν η βόρεια Ελληνική περιοχή ήταν Τουρκοκρατούμενη, τότε που σκοτώνονταν μεταξύ τους για τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στο χώρο αυτό, Τούρκοι , Αλβανοί, Βούλγαροι και Ρουμάνοι, τον έκαναν δωρεά στη Γιουγλοσλαβία.
Το συμπέρασμα είναι ένα. Μπορεί οι Ασιάτες αυτοί να κατέχουν έναν Ελληνικό χώρο, όμως δεν έχουν καμία, μα καμία σχέση με τους Ελληνες, και μάλιστα τους Μακεδόνες, κι ούτε μπορούν, ούτε δικαιούνται να φέρουν ή να χρησιμοποιούν το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Σήμερα στην ΠΓΔΜ (Σκόπια), ζουν Σκοπιανοί 1.288.301 66,5%, ΑΛβανοί 443.641 22,9%, Τούρκοι 77.492 4%, Τσιγγάνοι 44.588 2,3%, Σέρβοι 38.745 2%, Ελληνες 36.808 1,9 % και Βλάχοι 7.749 0,4%.
Από όλους αυτούς μόνο οι κατοικούντες στην ΠΓΔΜ Ελληνες μπορούν να ονομάζονται Μακεδόνες, πράγμα που κάνουν άλλωστε σε κάθε δήλωσή τους, όπως θα είδαμε και στην τηλεόραση.
Αλλωστε ως το 1939, όπως μαρτυρούν επίσημα έγγραφα και γραμματόσημα η περιοχή σημειωνόταν στο χάρτη ως ΒΑΡΝΤΑΣΚΑ.
ΥΑΗΟΟ GEOSITE
1 σχόλιο:
Μπορείς σε παρακαλώ να μου υποδείξεις βιβλιογραφία για τους Δάρδανους των Σκοπίων;
Ευχαριστώ.
Δημοσίευση σχολίου