Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

octoberfest


Το "Oktoberfest" θεωρείται από τους κορυφαίους πολιτιστικούς θεσμούς της Γερμανίας και ειδικότερα της Βαυαρίας. Ήδη, μετράει 199 χρόνια «ζωής» και κάθε χρόνο προσελκύει στο Μόναχο, όλο και περισσότερους επισκέπτες απ΄ όλο τον κόσμο.

Ήταν η 12η Οκτωβρίου του 1810, η μέρα που ο διάδοχος του χρόνου της Βαυαρίας Λουδοβίκος, ο μετέπειτα βασιλιάς Λουδοβίκος ο Α’, και η πριγκίπισσα Τερέζα της Σαξονίας - Χίλτμπουργκχαουζεν γιόρταζαν το γάμο τους.

Οι τελετές κράτησαν πέντε μέρες και πήραν τη μορφή ευχαριστιών προς το νεαρό τότε βασιλικό κράτος. Κατά τη διάρκειά των εκδηλώσεων παρέλασαν πυροβολητές της εθνικής φρουράς, καθώς και άλλων τμημάτων, η πόλη φωταγωγήθηκε, παντού ακούγονταν μουσική, τρομπέτες και τύμπανα, ενώ προσφέρθηκε άφθονο φαγητό και ποτά. Ήταν μια μεγαλειώδης γιορτή για το Μόναχο. Η πόλη διακοσμήθηκε, χαρμόσυνες καμπάνες ηχούσαν παντού και οι κρότοι από τα πέταλα των αλόγων πάνω στα πλακόστρωτα σιγοντάριζαν το γιορτινό κλίμα. Η δυναστεία των Βίτελσμπαχ έδειχνε "την ευγνωμοσύνη της" προς τους υπηκόους της, για το γεγονός ότι παρά τους πολέμους και τις δυσκολίες, τής έμειναν πιστοί.

Οι εκδηλώσεις έληξαν με τη διοργάνωση μιας ιπποδρομίας, στην πεδιάδα που απλώνεται μπροστά στις πύλες του Μονάχου. Για να τιμηθεί η νύφη, η πεδιάδα πήρε το όνομά της και ονομάστηκε «Theresienwiese», στην τοπική διάλεκτο «Wies’n». Οι ιπποδρομίες, επαναλήφθηκαν και το 1811 την ίδια ακριβώς περίοδο και σταδιακά δημιουργήθηκε η παράδοση της μεγάλης αυτής λαϊκής γιορτής, του «Oktoberfest», που αργότερα εξαιτίας του καιρού μεταφέρθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Χρόνο με το χρόνο, η γιορτή γιγαντώθηκε με αποτέλεσμα στις μέρες μας να συγκεντρώνει πάνω από 6 εκατομμύρια επισκέπτες. Τα μεγαλύτερα ρεκόρ συμμετοχής σημειώθηκαν τις χρονιές 1984, 1985, 1996 και 2000, όταν οι επισκέπτες ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια. Μόνο το 1999, οι επισκέπτες του «Oktoberfest» κατανάλωσαν 5,8 εκατομμύρια λίτρα μπύρας, έφαγαν 152.025 ζευγάρια χοιρινά λουκάνικα και 609.661 κοτόπουλα σούβλας! Πέρσι, πωλήθηκαν 6,6 εκατομμύρια κούπες του ενός λίτρου με Βαυαρική μπύρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: