Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Γιορτή μανιταριού


Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΕΔΑΚΙΣ / tzedakis@enet.gr

* Για 8η χρονιά μανιταρόφιλοι από την Ελλάδα και από άλλες χώρες θα συγκεντρωθούν στα Γρεβενά για να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες, να δοκιμάσουν νέες μανιταρογεύσεις, να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα, την τοπική κουζίνα και να απολαύσουν την ντόπια φιλοξενία, τα δάση, τις φυσικές ομορφιές της Πίνδου και τα πανέμορφα πέτρινα μνημεία λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Η γιορτή θα γίνει στις 19-22 Αυγούστου στις κατασκηνώσεις «Κουρούνας» στους Φιλιππαίους Γρεβενών και πρόκειται για το κορυφαίο γεγονός μανιταροφιλίας και μανιταρογνωσίας στη χώρα.

Στον χώρο της γιορτής θα λειτουργούν μανιταροταβέρνες, αναψυκτήριο-τσιπουράδικο, καφενείο, παιδότοπος, εργαστήρι μυκητογνωσίας, παζάρι τοπικών προϊόντων με έμφαση στα μανιταροπροϊόντα, έργα τέχνης και προϊόντα μικροτεχνίας με θέμα το μανιτάρι, έκθεση φωτογραφίας και το περίπτερο των μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας, που αποτελεί σημείο συνάντησης όλων των μανιταρόφιλων Ελλάδας και Κύπρου. Φέτος η γιορτή είναι αφιερωμένη στα παλαιοντολογικά ευρήματα των Γρεβενών. Για τον λόγο αυτό κεντρική θέση έχει η διάλεξη της Ευαγγελίας Τσουκαλά με τίτλο: «Ο τελευταίος παράδεισος, η παλαιοντολογία στα Γρεβενά». Για πρώτη φορά θα εκτεθούν στον χώρο και τα ξύλινα, φυσικά γλυπτά του μανιταρόφιλου Θόδωρου Καραγιάννη.

Οι επισκέπτες και οι κατασκηνωτές θα μπορούν να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές της περιοχής (δάση, ποτάμια, γεφύρια, καταρράκτες), να επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο «Καστρί», να κάνουν αναρρίχηση, τοξοβολία ή ποδήλατο βουνού, να πάρουν μέρος στην αναζήτηση και συλλογή μανιταριών στα κοντινά δάση, να παρακολουθήσουν επίδειξη ανεύρεσης τρούφας από τρουφοσυλλέκτες με τα εκπαιδευμένα τρουφόσκυλά τους, να παρακολουθήσουν σεμινάρια μανιταρογνωσίας, παλαιοντολογίας, αρχαιολογίας, γεωλογίας και περιβαλλοντολογίας, να πάρουν μέρος σε συζητήσεις μανιταρογνωσίας, να δουν τα μικροσκοπικά χαρακτηριστικά των μανιταριών μέσα από το μικροσκόπιο στο εργαστήρι μυκητογνωσίας, να αγοράσουν τοπικά προϊόντα ή να δοκιμάσουν μοναδικές μανιταρογεύσεις στο περίπτερο του συλλόγου και στις μανιταροταβέρνες και να παρακολουθήσουν τα απογευματινά μουσικά δρώμενα και τις βραδινές συναυλίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: