Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη - Ανάμεσα στους 20 κορυφαίους προορισμούς η ''Νύφη του Θερμαϊκού''!


Στους 20 κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς, που πρέπει να επισκεφθεί κανείς εντός του 2013, συγκαταλέγει τη Θεσσαλονίκη το National Geographic, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά τη διεθνή φήμη που έχει αποκτήσει η πόλη. 


«Το ‘φωτεινό’ λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι σχεδόν άδειο- γεγονός καλό.

Παραμένει ένα από τα τελευταία αστικά παραλιακά μέτωπα στη νότια Ευρώπη που δεν έχει εγκλωβιστεί από κάποια γιγάντια μαρίνα. Αντιθέτως, τα ξύλινα καΐκια εξακολουθούν να αρμενίζουν στον ήσυχο κόλπο ενώ μονοπάτια ιχνογραφούν το ελικοειδές παραλιακό μέτωπο στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, περίπου 320 μίλια βόρεια- κι έναν κόσμο μακρύτερα –από τη χαοτική Αθήνα» αναφέρει χαρακτηριστικά το National Geographic σκιαγραφώντας το τοπίο στο λιμάνι της «Νύφης του Θερμαϊκού».

Το σχετικό άρθρο συνεχίζει με αναφορές στις παραδοσιακές αγορές, «σύμβολα της πόλης», που μετρούν αιώνες ζωής, με τα ώριμα φρούτα και τους τενεκέδες γεμάτους με φρέσκια φέτα, που είναι διάσπαρτες ανάμεσα σε βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία, γκαλερί τέχνης, μποέμικα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια και ταβέρνες ικανές να ικανοποιήσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Όλα αυτά, τονίζει το National Geographic, αποτελούν κομμάτι του θεμελιώδους οράματος της κουλτούρας του «κάντο μόνος σου», στο οποίο έδωσε «σάρκα και οστά» η μεγάλη νεανική κοινότητα της πόλης.

«Μας δίνει ώθηση η αισιοδοξία και η θετική μας ενέργεια για έναν νέο τρόπο ζωής που ‘αγκαλιάζει’ την κληρονομιά μας» λέει η Βίκυ Παπαδημητρίου, απόφοιτος πανεπιστημίου, που βοήθησε στο να κερδίσει η Θεσσαλονίκη τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014.

Ο καλύτερος τρόπος για να αισθανθεί κανείς αυτή την πόλη είναι με τα πόδια, «περπατώντας από τα ερείπια της Άνω Πόλης προς την πλατεία Αριστοτέλους και το παραλιακό μέτωπο» γράφει το National Geographic και παρακινεί τους αναγνώστες του να δοκιμάσουν «ψητό καλαμάρι, συνοδευμένο από ξηρό μακεδονικό κρασί» σε κάποιο από τα καφέ και εστιατόρια της πόλης.

Στο σχετικό άρθρο περιλαμβάνονται, επίσης, χρηστικές πληροφορίες για το τι μπορεί κανείς να δει στη Θεσσαλονίκη, πού να φάει, τι να αγοράσει, αλλά και μία άκρως απαραίτητη …συμβουλή για όσους σκοπεύουν να επισκεφθούν στην πόλη: να παρακολουθήσουν την ταινία «Ποτέ την Κυριακή», με την οποία, όπως τονίζεται, η Μελίνα Μερκούρη «σύστησε» στο διεθνές κοινό τις φυσικές ομορφιές της Ελλάδας, το μπουζούκι και τη χαρά του ελληνικού τρόπου ζωής.

Σημειώνεται ότι, εκτός της Θεσσαλονίκης, στο σχετικό κατάλογο του National Geographic περιλαμβάνονται- μεταξύ άλλων –η Κριμαία, η Μασσαλία, η Ραβέννα, η αρχαία Γέρασα στην Ιορδανία, το Bodo στη Νορβηγία, το Valparaiso στη Χιλή, το Κιότο στην Ιαπωνία, το Μαλάουι, η Ουγκάντα κ.ά.

Πηγή: seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: