Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Ρώμη - ''Καταρρέει'' το Κολοσσαίο, κινδυνεύουν ακόμα και οι περαστικοί!


Στη Ρώμη η "πτώση" του Κολοσσαίου συνεχίζεται σε τέτοιο βαθμό που να κινδυνεύουν μάλιστα  και οι περαστικοί!

Κινδυνεύουν ακόμα και οι περαστικοί!

Οι περιπτώσεις όπου κομμάτια αποσπώνται από τους εξωτερικούς τοίχους του μνημείου πέφτοντας κάτω είναι πλέον τόσες πολλές, που οι αρχές αναγκάζονται να λάβουν μέτρα για να προστατέψουν, τουλάχιστον τους ανθρώπους, που τυχαίνει να βρίσκονται κοντά.

Έτσι μελετάται η κατασκευή ενός αδιαπέραστου φράγματος ασφαλείας από χυτοσίδηρο και τσιμεντένιες κολόνες, που θα τοποθετηθεί στο επίπεδο του δρόμου σε απόσταση από το Κολοσσαίο έξι ως δεκαπέντε μέτρα.

Η ανακοίνωση έγινε προ ημερών από την επικεφαλής για την αρχαιολογική κληρονομιά της Ρώμης κυρία Μαρία Ροζάρια Μπαρμπέρα, η οποία είπε , ότι η υπηρεσία της έχει καθήκον για παρέμβει για λόγους ασφαλείας.

Από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου προβληματίζονται οι αρχές για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αναφορικά με την πτώση τμημάτων του Κολοσσαίου αποκλείοντας αρχικώς την τοποθέτηση εμποδίων, τα οποία κρίθηκαν αντιαισθητικά ενώ πιο ήπιες μορφές όπως η χρήση απλώς ενός φωτισμένου ορίου θεωρήθηκε ανεπαρκής.

Να σημειωθεί εξάλλου, ότι η πτώση κονιαμάτων και θραυσμάτων από το μνημείο είχε αυξηθεί δραματικά τον τελευταίο χρόνο, αν και πολλοί αξιωματούχοι του πολιτισμού, προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν το γεγονός.

Μάλιστα, μετά από αναφορές των Μέσων Ενημέρωσης τον περασμένο Ιούλιο, ότι η νότια πλευρά του Κολοσσαίου βρισκόταν κατά 40 εκατοστά περίπου από τη βόρεια, είχε ειπωθεί, ότι δεν υπάρχει απειλή για τη σταθερότητα του μνημείου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως στο διάσημο μνημείο της Ρώμης πρόκειται να γίνει μεγάλο έργο καθαρισμού, συντήρησης και αποκατάστασης, το πρώτο ολοκληρωμένο μετά από 73 χρόνια, χάρη στη χορηγία ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ από τον μεγάλο κατασκευαστή υποδημάτων Tod.

Το αντάλαγμα που ζήτησε ο οίκος είναι η χρήση του Κολοσσαίου για σκοπούς μάρκετινγκ για τα επόμενα 15 χρόνια.

Να σημειωθεί, ότι και άλλα αρχαία μνημεία σε όλη τη Ρώμη έχουν υποστεί καταστροφές κατά το τελευταίο έτος, τις οποίες πάντως οι ειδικοί αποδίδουν στις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Στις 30 Νοεμβρίου  άλλωστε, κατέρρευσε ένας τοίχος στην Πομπηία, γεγονός που έρχεται να προστεθεί στον μεγάλο αριθμό παρόμοιων συμβάντων στην πόλη, που καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου πριν από 2000 χρόνια.

Το διαβάσαμε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: