Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ανυπόφορη η μυρωδιά από τον Βιολογικό Καθαρισμό στην περιοχή των Αμπελοκήπων (ρεπορτάζ)

 

Την μετεγκατάσταση του εργοστασίου σε άλλη περιοχή προγραμματίζει η ΔΕΥΑΚ
Καθημερινό φαινόμενο είναι για τους κατοίκους της τοπικής κοινότητας Αμπελοκήπων και των υπολοίπων περιοχών, η έντονη δυσοσμία η οποία αναδύεται από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού.
Η μυρωδιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται ανυπόφορη λένε οι κάτοικοι των περιοχών και επισημαίνουν παράλληλα ότι λόγω της κακής λειτουργίας του εργοστασίου, το ρέμα Γκιόλε που κάποτε ήταν πηγή ζωής, έχει καταστεί νεκρή ζώνη αφού μέσα σ΄αυτό καταλήγουν τα λύματα του βιολογικού καθαρισμού στα οποία τις περισσότερες φορές δεν έχει γίνει η απαραίτητη επεξεργασία.
«Έχουμε ενημερώσει τη ΔΕΥΑΚ και παλαιότερα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαστε με αυτό το θέμα. Η αγανάκτηση των κατοίκων υπερχειλίζει όπως υπερχειλίζουν και τα λύματα από τον βιολογικό καθαρισμό, ο οποίος δεν λειτουργεί σωστά και πολλές φορές ρίχνει ανεπεξέργαστα τα λύματα στο ποτάμι. Καταλαβαίνουμε ότι είναι μικρές οι εγκαταστάσεις γιατί με άλλα κριτήρια σχεδιάστηκαν, αλλά ο συνδυασμός της μη καλής λειτουργίας και της μικρής δυναμικότητας , οδηγεί στο να υποφέρουμε εμείς όλα αυτά τα χρόνια από τα ακατέργαστα λύματα που πέφτουν στο ποτάμι.
Πρέπει η Περιφερειακή Ενότητα και οι Δήμοι να αναζητήσουν μια λύση μόνιμη και οριστική όχι μόνο για μας αλλά και για όλη την περιοχή, ή τη δημιουργία ενδεχομένως άλλου βιολογικού καθαρισμού μεγαλύτερης δυναμικότητας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αμπελοκήπων Τάσος Ντίνας και προσθέτει ότι αν δεν βρεθεί λύση, οι κάτοικοι της περιοχής είναι αποφασισμένοι να απευθυνθούν στις υπηρεσίες υγείας προκειμένου να ληφθούν μέτρα ή να καταφύγουν ακόμη και στη δικαιοσύνη.
Γιώργος Πετκανάς: Η υπερφόρτωση του βιολογικού καθαρισμού με όμβρια ύδατα είναι η αιτία της δυσοσμίας
Η ΔΕΥΑΚ έχει γνώση του προβλήματος δηλώνει ο Πρόεδρός της Γιώργος Πετκανάς και σημειώνει ότι ο βιολογικός καθαρισμός, είχε σχεδιαστεί για την εξυπηρέτηση μόνο των κατοίκων της πόλης της Καστοριάς και όχι για μεγαλύτερο αριθμό πληθυσμού.
Τονίζει ακόμη ότι τα όμβρια ύδατα που πέφτουν μέσα σε αυτόν, δημιουργούν ακόμη περισσότερα προβλήματα.
«Αρκετές οικίες έχουν συνδέσει δίκτυα ομβρίων στον βιολογικό καθαρισμό με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται το μέγεθος και αντί να εξυπηρετεί έως 50.000 κατοίκους, πολλαπλασιάζεται δυο – τρεις ή και τέσσερις φορές ανάλογα με τις βροχοπτώσεις.
Αυτό, δημιουργεί αρρυθμία στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων με αποτέλεσμα να έχουμε τα φαινόμενα της δυσοσμίας. Καλούμε λοιπόν όλους τους συμπολίτες μας να μη ρίχνουν όμβρια ύδατα μέσα στο δίκτυο γιατί όπως προανέφερα, αυτά δημιουργούν το πρόβλημα στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων», αναφέρει ο κ. Πετκανάς.
Στον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΚ για τη χρονιά που διανύουμε έχει εγκριθεί το ποσόν των 60.000 ευρώ για τη βελτίωση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού, ενώ στην επόμενη προγραμματική περίοδο θα κατατεθεί μελέτη προκειμένου να δοθεί χρηματοδότηση με σκοπό τη μετεγκατάσταση του συγκεκριμένου εργοστασίου σε άλλο σημείο.
Ελένη Ψωμαδάκη
Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Πηγή: http://oladeka.blogspot.com/2014/03/blog-post_31.html#ixzz2xWpsvxxR

Δεν υπάρχουν σχόλια: