Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Πως φτιάχνω Μπρικέτες μόνος μου.

 

 

Οι μπρικέτες, δεν είναι κάτι το καινούργιο. Χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο εδώ και χρόνια και ειδικά σε υποανάπτυκτες περιοχές. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε αυτές τις περιοχές, καθώς φτιάχνονται εύκολα, από ανακυκλώσιμα υλικά, που υπάρχουν σε αφθονία στο μέρος παραγωγής. Η καύση μπρικέτας, είναι οικολογική, σε σχέση με την καύση ορυκτών καυσίμων και προτιμάται σε σχέση με αυτά, από οικολογικής άποψης.

Ας δούμε όμως, πως μπορούμε να τις φτιάξουμε και τι χρειαζόμαστε. Οι μπρικέτες φτιάχνονται με βιομάζα, οποιαδήποτε. Είτε είναι κλαδιά, χόρτα, καλάμια, τσόφλια κτλ. Θα πρέπει όμως αρχικά, αυτή την βιομάζα να την επεξεργαστούμε

Η επεξεργασία/καρβουνοποίηση της βιομάζας δεν είναι πάντα απαραίτητη. Εξαρτάται από το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε. Για παράδειγμα, μπορούμε να φτιάξουμε μπρικέτες από άχυρα και πριονίδια, χωρίς να χρειαστεί να τα μετατρέψουμε πρώτα σε κάρβουνο.

. Οι συνήθεις τρόποι είναι η πυρόλυση και η καρβουνοποίηση, με την δεύτερη να προτιμάται, λόγο της ευκολίας της. Συνεπώς, συγκεντρώνουμε την βιομάζα μας και την μετατρέπουμε σε κάρβουνο. Αφού την μετατρέψουμε σε κάρβουνο, την τρίβουμε ώστε να μπορεί να ανακατευτεί με το δεύτερο υλικό μας, το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο, παρά χαρτί το οποίο έχουμε μουλιάσει σε νερό, ώστε να γίνει σαν χυλός. Η αναλογία νερού-χαρτιού είναι περίπου 1 προς 1, εξαρτώμενο πάντα από το χαρτί. Καλύτερο χαρτί για αυτήν την χρήση, είναι το χαρτί εφημερίδας και από τετράδια. Το illustation, δεν νομίζω να έχει τα ίδια αποτελέσματα.

Κόβουμε το χαρτί σε μικρά-μικρά κομματάκια και το ανακατεύουμε με το νερό. Αφήνουμε τον κουβά στην άκρη για περίπου μια μέρα, ώστε το μείγμα χαρτί-νερό να γίνει σαν χυλός. Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε την βιομάζα μας. Παράγουμε δηλαδή κάρβουνο, από την βιομάζα και το τρίβουμε/κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Μπορείτε μάλιστα, να χρησιμοποιήσετε τα τρίμματα από κάρβουνο που μένουν στον πάτο των τσουβαλιών με κάρβουνα. Αν ψήνετε και χρησιμοποιείτε κάρβουνα, σίγουρα θα έχετε στην άκρη και είναι κρίμα να τα πετάμε. Ειδικά όταν από αυτά τα τρίμματα, μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας κάρβουνα ;)

Εφόσον έχουμε τα υλικά μας έτοιμα, τα αναμιγνύουμε πάλι σε αναλογία ένα προς ένα (1-1), ίσως λίγο βιομάζα παραπάνω. Στην ουσία, δεν υπάρχει προκαθορισμένη συνταγή. Όλα εξαρτώνται από τα υλικά που χρησιμοποιούμε, οπότε προσθέτουμε τις “πρώτες” ύλες, με το μάτι και την εμπειρία μας.

Το αναμεμιγμένο υλικό που έχουμε τώρα, το βάζουμε σε ένα είδος πρέσας και το συμπιέζουμε, ώστε να φύγει όσο περισσότερο νερό μπορούμε. Για κατασκευές, δείτε τα video, παρακάτω. Αφού αφαιρέσουμε το νερό, αφήνουμε την μπρικέτα να στεγνώσει στον ήλιο. Το στέγνωμα εξαρτάται, από το πόσο νερό, έχει απομείνει στην μπρικέτα, καθώς και τις καιρικές συνθήκες. Σίγουρα πάνω από μια μέρα, πάντως. Για να είστε σίγουροι, ανοίξτε/σπάστε μια και θα πρέπει εσωτερικά να είναι στεγνή. Έτοιμη η μπρικέτα. Μπορείτε να την κάψετε σε σόμπα, στο τζάκι ή σε μια οποιαδήποτε φωτιά.

Μια ακόμα πιο εύκολη διαδικασία κατασκευής μπρικέτας, είναι αντί να χρησιμοποιήσουμε βιομάζα, να χρησιμοποιήσουμε πριονίδια. Είτε από την κοπή των δικών μας ξύλων, είτε από κάποιο ξυλουργικό μαγαζί. Η μέθοδος είναι ίδια με την προηγούμενη, αλλά δεν χρειάζεται να φτιάξουμε κάρβουνο, χρησιμοποιούμε το πριονίδι, όπως είναι. Η υπόλοιπη διαδικασία είναι η ίδια. Δείτε και τα παρακάτω βίντεο και θα καταλάβετε καλύτερα.

  • Για καλύτερη καύση και μικρότερο χρόνο στεγνώματος, μπορείτε να τις φτιάξετε με τρύπα στην μέση
  • Το νερό που βγαίνει από την συμπίεση της μπρικέτας, καλό είναι να το συλλέγεται σε κάποιο δοχείο και να το πετάξετε σε χώμα. Μην το αφήσετε να πέσει μέσα σε σιφώνια, καθώς περιέχει ουσίες που λειτουργούν ως κόλλα και θα σας δημιουργήσει πρόβλημα.
  • Στις περισσότερες κατασκευές που έχω δει, χρησιμοποιούν γρύλο αυτοκινήτου, όπως αυτό που έχετε στο αυτοκίνητο σας για αλλαγή ρεζέρβας. Είναι μια πολύ έξυπνη λύση, χωρίς κόστος και με πολύ καλά αποτελέσματα. Μόνο μην αφήνετε να πέφτουν τα νερά στο γρύλο, καθώς με την χρήση θα χαλάσει.

Κατασκευές

Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: