Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Η ιερά μονή Αγίου Κωνσταντίνου Βογατσικού († 21 Μαΐου). Έτος ίδρυσης 1882.


 
Ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης,
της ομώνυμης ιεράς μονής Βογατσικού.
Η ιερά μονή Αγίου Κωνσταντίνου Βογατσικού είναι γνωστή σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, κυρίως για τη θαυματουργή εικόνα του προστάτη αγίου της, που φυλάσσεται στο καθολικό της και που δέχεται την προσκύνηση μεγάλου πλήθους Χριστιανών, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Η εν λόγω σεβάσμια Μονή ιδρύθηκε το έτος 1882, στο μέρος που είναι και σήμερα, κατά θαυμαστό τρόπο. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε τότε ο άγιος Κωνσταντίνος, κατ’ όναρ, στον ευσεβή κάτοικο του Βογατσικού Χρίστο Ζαμάνη και του υπέδειξε το ακριβές εδαφικό σημείο, όπου βρισκόταν θαμμένη η θαυματουργή εικόνα του. Ταυτόχρονα ο Άγιος, ζήτησε απ’ τον Ζαμάνη ν’ ανασύρει απ’ το χώμα την υπόψη εικόνα και με τη βοήθεια των συγχωριανών του, να κτίσει στο μέρος εκείνο ένα ναό προς τιμήν του ιδίου (: του αγίου Κωνσταντίνου) και της μητέρας του αγίας Ελένης, όπως κι έγινε.
Ο άγιος Κωνσταντίνος.
Η αναφερόμενη θαυματουργή και προσκυνηματική εικόνα των αγίων βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι μικρή σε διαστάσεις (15 Χ 25 εκατ., περίπου) και χρονολογείται στη βυζαντινή εποχή (;). Στην όψη της παρουσιάζονται οι δύο ισαπόστολοι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη να στέκονται όρθιοι, να φορούν βασιλικό στέμμα στην κεφαλή τους και να κρατούν ανάμεσά τους τον Τίμιο Σταυρό.
Στην εμπρόσθια επιφάνειά της η εξεταζόμενη εικόνα φέρει καλλιτεχνική αργυροεπένδυση, που αφήνει ακάλυπτα μόνον τα σεπτά πρόσωπα, με τα δυσδιάκριτα πλέον χαρακτηριστικά, των εικονιζόμενων δύο Αγίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: