Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

ΚΩΣΤΑΡΑΖΙ : ΠΙΤΛΙΔΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΝΗΤΟΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ.....!!

Η κυρία Κασσιανή Μανάρη πρόσφερε πιτλίδες για την γέννηση του νέου δισέγγονου της,
και εγγόνι της Σιδερούλας Μανάρη-Γραβάνη που γεννήθηκε στην Αμερική.
Εκ μέρους του Συλλόγου Διαμαντόνυφη  ευχόμαστε να ζήσει ο Μιχάλης να είναι πάντα τυχερός στη ζωή του!!!











ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ
διαβάστε περισσότερα »

Το φραουλένιο γλυκάκι της γιαγιάς!


Το φραουλένιο γλυκάκι της γιαγιάς! Είναι πολύ δροσερό, πολύ γρήγορο, οικονομικό και μπορείς να φας αρκετό χωρίς πολλές ενοχές!!!
Δεν ξέρω πώς αυτό το γλυκάκι έγινε το «γλυκάκι της γιαγιάς».
Το μόνο που ξέρω είναι ότι είναι πολύ δροσερό, πολύ γρήγορο, οικονομικό και μπορείς να φας αρκετό χωρίς πολλές ενοχές. Δεν λέω, τις έχει τις θερμιδούλες του, αλλά και πάλι είναι ελαφρύ!
Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, γιατί φούρνο μπορεί να μη χρειαζόμαστε για το γλυκό μας αλλά σίγουρα θέλουμε ψυγείο για αρκετή ώρα. Τα υλικά πιθανότατα να τα έχουμε και στο σπίτι, ειδικά αν υπάρχουν μικρά και… μεγάλα παιδιά.
Υλικά Για τη βάση
2 πακέτα μπισκότα πτι-μπερ
100 γρ. γάλα για την κρέμα
3 φακελάκια άνθος αραβοσίτου βανίλια
2 λίτρα γάλα
180 γρ. ζάχαρη
Για την επιφάνεια και τη διακόσμηση:
1 φακελάκι ζελέ φράουλα
λίγες φράουλες φρέσκιες
Εκτέλεση
Τα πράγματα είναι ιδιαιτέρως εύκολα. Παίρνουμε ένα ταψί ή πυρέξ τετράγωνο και καλύπτουμε τον πάτο με μπισκότα που προηγουμένως τα έχουμε βουτήξει ελαφρώς στο γάλα.
Ετοιμάζουμε την κρέμα σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στο φακελάκι. Θέλουμε να πετύχουμε μια κρέμα απαλή, ώστε το γλυκό μας να έχει ωραία υφή και να μην είναι πολύ πηχτό.
Μόλις η κρέμα είναι έτοιμη, κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη μισή πάνω από τα μπισκότα, επαναλαμβάνουμε με άλλη μία στρώση μπισκότα και αδειάζουμε από πάνω την υπόλοιπη μισή κρέμα.
Στρώνουμε λίγο την κρέμα κουνώντας το ταψί δεξιά – αριστερά, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει. Πλένουμε τις φράουλες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.
Μετά από δύο ώρες περίπου φτιάχνουμε το ζελέ φράουλα, πάλι με τις οδηγίες που υπάρχουν στο γνωστό φακελάκι, αφήνουμε λίγο στην άκρη και πάμε ν’ ασχοληθούμε ξανά με τις φράουλες.
Αφού τις κόψουμε στη μέση, τις τοποθετούμε πάνω από την κρέμα όπως θέλουμε και στη συνέχεια αδειάζουμε από πάνω το ζελέ με μια κουτάλα. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο ξανά να παγώσει καλά και μετά… γινόμαστε όλοι παιδιά.
Σημείωση: Aν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα φρούτα αντί για φράουλες, όπως επίσης να τα παραλείψετε εντελώς.
Πηγή: igastronomie.gr
διαβάστε περισσότερα »

Βαλσαμόχορτο: καλλιέργεια

βαλσαμόχορτο-σπαθόχορτο
Hypericum perforatum (St John' wort) Βαλσαμόχορτο ή Υπέρικο
Οικογένεια: Hypericaceae-Είδος: Hypericum perforatum

Περιγραφή
Είναι φυτό φαρμακευτικό, ποώδες, πολυετές (6-7 έτη), ύψους 20-80 cm. Έχει όρθιο βλαστό κυλινδρικό με μικρά λογχοειδή φύλλα, άμισχα που φέρουν πολλά διαφανή στίγματα (ελαιοφόρους αδένες) και άνθη κιτρινόχρυσα έως πορτοκαλόχροα με μαύρα στίγματα.

Κλίμα – έδαφος:
Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες περιοχές. Μπορεί να αναπτυχθεί σε υψόμετρο από το επίπεδο της θάλασσας έως 2.500 m. Αναπτύσσεται σε εδάφη ξηρικά, πτωχά-μέτριας γονιμότητας με καλή αποστράγγιση και από άποψη pH από ελαφρά όξινα έως και αλκαλικά.

Πολλαπλασιασμός βαλσαμόχορτου
Σπόρος: Ο σπόρος σπέρνεται σε θερμοκήπιο από 15 Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου. 8γρ σπόρου /στρ. Ο σπόρος ακάλυπτος στο σπορείο. Μεταφύτευση μετά από 10-12 βδομάδες.

Μοσχεύματα: Ο ιδανικότερος τρόπος πολλαπλασιασμού.
Ο χρόνος λήψης των μοσχευμάτων είναι είτε Οκτώβριο είτε Μάρτιο.

Ριζώματα: Η ρίζα τεμαχίζεται σε μήκη, που ποικίλλουν μεταξύ 5-15 cm και διαμέτρου 0,6-1,2 cm. Τοποθετούνται σε αβαθή αυλάκια, στο έδαφος και καλύπτονται με 5-7,5 cm χώματος. Δημιουργεί περιορισμένο αριθμό φυτών και δεν ενδείκνυται για εκτατική καλλιέργεια.

Μεταφύτευση γίνεται στην ύπαιθρο στις αρχές με μέσα Μαρτίου σε αποστάσεις 20-30 cm μεταξύ των φυτών και 60-80 cm μεταξύ των γραμμών.

Καλλιεργητικές φροντίδες
Άρδευση: Το υπέρικο είναι ξηρική καλλιέργεια. Σε περιόδους παρατεταμένης ξηρασίας χρειάζεται 2-3 ποτίσματα.
Καταπολέμηση ζιζανίων: Γίνεται είτε με σκαλισματα ή με εδαφοκάλυψη.

βαλσαμόχορτο-σπαθόχορτο
Συλλογή-απόδοση
Πλήρη παραγωγή το 2ο έτος. Το υπέρικο δίνει κατά μέσο όρο 120 κιλά/στρέμμα ξηρό και συλλέγεται με χορτοκοπτικό όταν το φυτό βρίσκεται σε πλήρη άνθηση πριν τον σχηματισμό των καρπών.

Δευτερογενείς μεταβολίτες στη δρόγη
Περιέχει αιθέριο έλαιο και διάφορα πολυφαινολικά παράγωγα.

1. Η απόδοση σε αιθέριο έλαιο κυμαίνεται από 0,1-0,25% ξ.β. με κυριότερα συστατικά το 2-methyloctane και το α-pinene.
2. Από τα πολυφαινολικά παράγωγα αναφέρονται:
- Παράγωγα φλωρογλουσινόλης: 0,2-4% κυρίως υπερφορίνη.
- Φλαβονοειδή: 2-4%, κυρίως γλυκοσίδια της quercetin με κυριότερο την ρουτίνη και την υπεροσίδη.
- Άλλες ομάδες ουσιών είναι: οι προκυανιδίνες, τανίνες, ξανθόνες, το καφεϊκό και το χλωρογενικό οξύ, δεψικές ουσίες της ομάδας της κατεχίνης και αμινοξέα.

Ιδιότητες-Χρήσεις
Είναι φυτό φαρμακευτικό. Η δρόγη έχει την ιδιότητα να προκαλεί νεκρώσεις όταν χρησιμοποιείται εξωτερικά, χρησιμοποιείται στη θεραπεία των όγκων και των θηλωμάτων.
Επιπλέον η δρόγη λόγω του αιθερίου ελαίου και των δεψικών ουσιών που περιέχει χρησιμοποιείται σαν αντισηπτικό, στυπτικό και επουλωτικό φάρμακο για εξωτερική χρήση.
Στην παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες, ηρεμιστικό, παυσίπονο, διουρητικό και για την ελονοσία.
Το εκχύλισμα του H. perforatum χαρακτηρίζεται από αντικαταθλιπτικές, αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Επίσης, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία εγκαυμάτων, τραυματισμών δέρματος και νευραλγικές παθήσεις.

Πηγή: Μυρωνίδου Ελένη Γεωπόνος M.Sc.
http://www.ftiaxno.gr
διαβάστε περισσότερα »

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Ζύμη για νηστίσιμες κρέπες.




Μια μέρα που δεν είχαμε ούτε αυγό αλλά ούτε γάλα,τα καμάρια μου θέλανε κρέπες!Ετσι και εγω αυτοσχεδίασα και βγήκε ενα υπέροχο αποτέλεσμα!Δοκιμάστε τες και θα με θυμηθείτε.
3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 1/2 φ.λ νερό
4 κ.σ. ζάχαρη
3/4 κ.γ. αλάτι
4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
σπορέλαιο (για το τηγάνισμα)
Aνακατεύουμε καλά το αλεύρι με το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι,το μπέικιν και τη βανίλια.
Πρέπει να γίνει ένας αραιός χυλός.
Σε ένα μικρό τηγανάκι βάζουμε 1/2 κουταλιά σούπας σπορέλαιο να κάψει και ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα της ζύμης (ίσα να καλύπτει το τηγάνι), και μόλις ψηθεί από τη μια πλευρά τη γυρίζουμε και από την άλλη με τη βοήθεια φαρδιάς σπάτουλας
Αφήνουμε για λίγο και από την άλλη και τη βγάζουμε από το τηγάνι.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
Είναι πεντανόστιμες!
μπορειτε να τις γεμισετε με τη μαρμελαδα μπανανα που εχει κανει θραυση η με τη νηστισιμη μερεντα
Αν τις θελετε αλμυρες γεμιστε τες με νηστισιμη μπεσαμελ νηστίσιμο τυρί και λαχανικά και θα ειναι υπεροχες!!!!
diaforetiko.gr
διαβάστε περισσότερα »

Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Τι φυτεύουμε, καλλιεργούμε και τρώμε τον Μάρτιο


Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά, κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε εκείνον το ζευγά που 'χει πολλά σπαρμένα

Μάρτιος στο αγρόκτημαΜάρτιος στο αγρόκτημα
Σπέρνουμε: Ντομάτες, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια, αντίδια, σπανάκια, σέσκλα, σέλινο, μαϊντανό, άνηθο, κόλιανδρο.

Φυτεύουμε: Πατάτες, κλήματα

Μεταφύτευουμε: Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες σε θερμοκήπιο, πράσα στο χωράφι.

Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα , μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, χλωρά κρεμμύδια-σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, βρούβες, τσουκνίδες, καυκαλίθρα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, σπαράγγια, οβριές.
Μάρτιος στο αγρόκτημαΜάρτιος στο αγρόκτημαΜάρτιος στο αγρόκτημα
Δεντροκομικές εργασίες το μήνα Μάρτιο
Οι δεντροκομικές εργασίες γίνονται πολλές και επείγουσες κυρίως όταν ο καιρός αρχίζει να γίνεται θερμός και ξηρός. Στους οπωροκήπους επισπεύδονται οι εμφυτεύσεις των αειθαλών είτε και των φυλλοβόλων οπωροφόρων στους ορεινούς και ψυχρούς ή υγρούς τόπους. Αυτές για να πετύχουν πρέπει να ποτίζονται συχνά και να προφυλάσσονται από την απότομη ξηρασία της ανοίξεως αλλά και από τους βόρειους ανέμους, αλλιώς η ευδοκίμηση των φυτειών αποβαίνει αμφίβολη ή ανέφικτη.
Τα κλαδέματα των πυρηνοκάρπων είναι ανάγκη να τερματίζονται εγκαίρως και πριν την έναρξη της ανθίσεως. Εφαρμόζονται οι προσδέσεις των κλάδων, οι διανοίξεις ή κυρτώσεις και τα αναγκαία κλαδέματα για την ενδυνάμωση ή εξασθένιση των δέντρων.
Επίσης πρέπει να εκτελείται και ένα ελαφρό όργωμα ή σκάλισμα γύρω από τα δέντρα, από τη μία για τον αερισμό των ριζών τους και από την άλλη για καταστροφή των αναπτυσσόμενων ζιζανίων.
Στα σπορεία και φυτώρια εξακολουθούν οι μεταφυτεύσεις των νεαρών δενδρυλλίων σε αραιότερες αποστάσεις, οι εμφυτεύσεις των μοσχευμάτων κυδωνιάς, συκιάς, ροδιάς, φιστικιάς κλπ. καθώς και η εφαρμογή των καταβολάδων.
Εφ όσον ο καιρός τυγχάνει να είναι ευνοϊκός μπορούν να γίνουν σπορές των προ βλαστημένων ήδη σπόρων, όπως αμυγδάλων, βερίκοκων, δαμάσκηνων, καρυδιών κερασιών και άλλων και περί το τέλος του μηνός και των μηλιών, αχλαδιών, κερασιών κλπ. λεπτών σπόρων.
Στους θερμούς τόπους με την έναρξη της κυκλοφορίας των χυμών ξεκινούν οι εγκεντρισμοί δια σχισμής, και κατόπιν δια στεφανίτου, και ενοφθαλμισμοί δια βλασταίνοντας οφθαλμού, δια εμβολίων κομμένων και διατηρημένων από τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο. Τα επιτυχημένος εμβολιασμένα υποκείμενα από το προηγούμενο φθινόπωρο, κόβονται 8-10 πόντους άνωθεν των εμβολίων.
Το ίδιο δεν πρέπει να παραμελείται η καταπολέμηση των διαφόρων ασθενειών.
Σε όλα τα οποροφόρα και ειδικότερα στις ροδακινιές, πριν την άνθηση ενεργείτε ο πρώτος ή δεύτερος ψεκασμός με βορδιγάλλειο πολτό, για την πρόληψη του εξώασκου κλπ. κρυπτογαμικών παρασίτων, όπως το κορίνεο , το σάπισμα των καρπών. Τα ψωριόντα δέντρα ψεκάζοντε επίσης για πρώτη ή δεύτερη φορά με διάλυση πετρελαιοσάπωνου ή θειασβεστίου ή με χειμερινό πολτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ
διαβάστε περισσότερα »

Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ.


Σάββατο και Κυριακή έχουμε TECHNO & HOUSE 90's με την σφραγίδα του ΑΓΝΩΣΤΟΥ Χ...!!
ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ δυο ημέρες μπίτια..........
διαβάστε περισσότερα »

apolnarama garden care : Τι φυτεύουμε την Άνοιξη;

Άνοιξη χωρίς λουλούδια δεν γίνεται και ο κήπος ή η βεράντα μας είναι το κατάλληλο μέρος για να ξεκινήσουμε. Δείτε πώς θα φροντίσετε τα δέντρα και τα φυτά σας μετά από τον παγωμένο Χειμώνα και ποια φυτά είναι ιδανικά για να φυτέψετε αυτή την εποχή.
Τι φυτεύουμε την Άνοιξη;

Φορέστε τα γάντια σας και σηκώστε τα μανίκια. Οι βεράντες και οι κήποι έχουν πλέον την τιμητική τους -η Άνοιξη είναι επίσημα εδώ- και εμείς πρέπει να φροντίσουμε τώρα τα άνθη και τα δέντρα μας για να μας χαρίσουν καθ’όλη την διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού τα υπέροχα χρώματα και αρώματά τους. 

Τι πρέπει να κάνετε πριν ξεκινήσετε το φύτεμα: -Ελέγξτε τη θερμοκρασία του εδάφους. Τα περισσότερα λουλούδια θέλουν η θερμοκρασία του εδάφους να είναι τουλάχιστον 10 βαθμοί Κελσίου για να ανθίσουν. Μπορείτε να ελέγξετε τη θερμοκρασία του εδάφους με ένα απλό θερμόμετρο που έχετε κάπου στο σπίτι, το οποίο απλά θα χώσετε στο χώμα και θα το αφήσετε για 5 λεπτά.

-Ελέγξτε το χώμα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην «δουλεύουμε» ποτέ με υγρό χώμα, αλλά ούτε με πολύ στεγνό. Πιάστε μια χούφτα χώμα με το χέρι σας και σφίξτε την. Το χώμα πρέπει να σχηματίζει μία χαλαρή μπάλα που αν την πιέσεις σπάει.

-Αφαιρέστε τα ξερά φύλλα και κλαδιά. Πετάξτε ό,τι ξερό έχει πέσει από δέντρα και φυτά, καθαρίστε το χώμα από διάφορα σκουπιδάκια και ανακατέψτε το με τα χέρια και όχι με τσουγκράνα. Ελέγξτε αν υπάρχουν σκουλήκια και άλλα μαμούνια στο χώμα, καθώς αυτά μπορούν να καταστρέψουν τα φυτά σας. Αφαιρέστε επίσης τα διάφορα αγριόχορτα που κατά καιρούς φυτρώνουν ακόμα και μέσα στις ζαρντινιέρες, καθώς «κλέβουν» τον ήλιο και τις πρωτεΐνες από τα φυτά σας. Για να είστε βέβαιοι πως αφαιρέθηκαν προτιμήστε να τα ξεριζώσετε από το να τα κόψετε.

-Δέντρα, φυτά και άνθη που ήδη έχετε στον κήπο ή την βεράντα σας εδώ και καιρό (αν όχι χρόνια) πρέπει να έχουν κλαδευτεί εδώ και έναν μήνα. Αν δεν τα έχετε κλαδέψει κάντε το τώρα, προκειμένου να έχουν «μπροστά τους» έναν μήνα για να δυναμώσουν και να βγάλουν ξανά φρέσκα και γερά άνθη ή καρπούς. Χρησιμοποιήστε ένα κλαδευτήρι, κόψτε το κλαδί αρκετά χαμηλά, περίπου κατά τα 2/3 του, με το κλαδευτήρι σε κάθετη γωνία προς το κλαδί.

-Προγραμματίστε: Σκεφτείτε τα φυτά που έχετε και τα φυτά που θέλετε αλλά και πόσο χώρο έχετε για να τα φυτέψετε. Έπειτα υπολογίστε τον χρόνο που το κάθε φυτά χρειάζεται για να ανθίσει για να γνωρίζετε σε πόσο καιρό θα έχετε έναν ανθισμένο κήπο. Το μέσο «οικιακό φυτό» θέλει από τέσσερις έως δώδεκα εβδομάδες για να ανθίσει, αν το πάρετε σε μορφή σπόρου. Το σακουλάκι που θα περιέχει τους σπόρους του φυτού σας θα έχει λεπτομέρειες για τον ρυθμό ανάπτυξης του φυτού και την συχνότητα ποτίσματος. 

Ξεκινήστε το φύτεμα! -Λουλούδια που αγαπούν το κρύο: Στις αρχές της Άνοιξης μπορείτε να δοκιμάσετε να φυτέψετε μερικά λουλούδια που αγαπούν το κρύο και μπορούν να επιβιώσουν ακόμα κι αν η θερμοκρασία ξαναπέσει για μερικές ημέρες, πριν το καλοκαίρι. Οι πανσέδες και τα σκυλάκια είναι τέτοια φυτά και μπορούν να στολίσουν με υπέροχα χρώματα την βεράντα ή τον κήπο σας. Αν θέλετε να φυτέψετε άλλα, λιγότερο ανθεκτικά στο κρύο λουλούδια, θα πρέπει να περιμένετε μερικές εβδομάδες ακόμα.

-Δεντράκια και θάμνοι: Αν προτιμάτε να φυτεύετε μερικώς ανεπτυγμένα δεντράκια και θάμνους αγοράστε τα μόνο αν σκοπεύετε να τα φυτέψετε την ίδια μέρα (ή την επόμενη) και μην τα αφήνετε καιρό στις γλαστρούλες τους. Για να τα φυτέψετε θα πρέπει να κάνετε μία λακκούβα όσο δύο με τρεις φορές το μέγεθος της ρίζας τους, να ανακατέψετε το χώμα με οργανικό λίπασμα, να τοποθετήσετε το φυτό και να ξαναγεμίσετε την τρύπα με χώμα. Να θυμάστε ότι οι επειδή οι ρίζες του φυτού μεγαλώνουν μέσα στο χώμα, το χώμα δεν πρέπει να είναι σκληρό για να μπορέσουν να απλώσουν ανεμπόδιστες.

-Φροντίστε τα πολυετή φυτά σας: Πολυετή είναι τα φυτά που από την ίδια ρίζα «βγάζουν» κάθε χρόνο νέα άνθη ή καρπούς, όπως οι μαργαρίτες. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται κάθε χρόνο να τα ξεριζώνετε, να καθαρίζετε το χώμα και να τα φυτεύετε από την αρχή. Ωστόσο, αν τα πολυετή φυτά στο κήπο σας έχουν πολλαπλασιαστεί και οι ρίζες τους έχουν μπλεχτεί πρέπει να ελέγξετε ότι όλα τους παραμένουν υγιή. Αν κάποια από αυτά έχουν, μετά από χρόνια, ξεραθεί, πρέπει να τα ξεριζώσετε για να μην επιβαρυνθούν και τα υγιή φυτά.

-Φτιάξτε λαχανόκηπο: Όσο ακόμα ο καιρός παραμένει δροσερός προλαβαίνετε να φτιάξετε ένα μικρό μποστανάκι στον κήπο ή την βεράντα σας. Σε αυτό μπορείτε να φυτέψετε καρότα, φασόλια, ραπανάκια, μαρούλι, λάχανο και σπανάκι. Δείτε στα Σχετικά Άρθρα περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα φτιάξετε έναν σπιτικό λαχανόκηπο.

-Προστατεύστε τα φυτά σας πριν το καλοκαίρι: Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία το χώμα σταδιακά θα στεγνώνει και τα φυτά σας θα υποφέρουν, καθώς δεν θα μπορούν να λάβουν τις απαραίτητες για την ανάπτυξή τους θρεπτικές ουσίες. Για να τα προστατεύσετε, πέρα από το απαραίτητο για το κάθε φυτό πότισμα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε λίγο κομπόστ (φυσικό λίπασμα), το οποίο ζεσταίνει το χώμα κατά τις κρύες μέρες και το δροσίζει το καλοκαίρι, προστατεύοντας έτσι τις ρίζες των φυτών.

-Προς τα τέλη της Άνοιξης μπορείτε να φυτέψετε άνθη που αγαπούν την ζέστη. Τέτοια άνθη είναι οι: Έρωτες (Impatiens), Πετούνιες, Γεράνια και Μπιγκόνιες. Φροντίστε να τα φυτέψτε όταν θα είστε βέβαιοι πως δεν θα ξαναπιάσουν κρύα στην περιοχή σας.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια


διαβάστε περισσότερα »

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Μελιτζανάκι τουρσί γεμιστό


  • Υλικά συνταγής
  • 1.500 γρ. μελιτζανάκια
  • 20 γρ. φύλλα από το σέλινο ψιλοκομμένα
  • 600 γρ. καρότα τρμμένα στο χονδρό μέρος του τρίφτη
  • 8 σκελίδες σκόρδο λεπτό κομμένες σε φέτες
  • 3 κουτ.σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
  • 200 γρ. λευκό λάχανο ψιλοκομμένο
  • αρκετό ελαιόλαδο ή αγουρέλαιο 
  • αρκετό μηλόξιδο
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα
  • 30-40 κοτσάνια σέλινο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Τρυπάμε πολύ ελαφρά με ένα πιρούνι τα μελιτζανάκια και τα βάζουμε σε κρύο νερό με το χυμό από το ένα λεμόνι και λίγο αλάτι. Τα αφήνουμε να ξεπικρίσουν για 1 ώρα. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε, αλλάζουμε νερό και προσθέτουμε αλάτι και τα αφήνουμε για ακόμα μια ώρα. 
  2. Σε μία λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το λάδι και το χυμό του δεύτερου λεμονιού και τα ανακατεύουμε καλά. Τα αφήνουμε μέχρι να μαριναριστούν και να μαλακώσουν -για 2 ώρες περίπου.
  3. Βράζουμε τα μελιτζανάκια σε καυτό νερό για 10 λεπτά με τον χυμό από το λεμόνι. Όταν περάσει ο χρόνος τα ρίχνουμε σε παγωμένο νερό με παγάκια για να σταματήσει ο βρασμός τους. Τα σουρώνουμε και τα στραγγίζουμε. Στη συνέχεια τα χαράζουμε χωρίς όμως να τα κόψουμε στη μέση.
  4. Γεμίζουμε τα μελιτζανάκια με το μείγμα των λαχανικών-μυρωδικών και τα κλείνουμε δένοντάς τα με τα μαλακωμένα κοτσάνια του σέλινου. Τα βάζουμε σε μεγάλα αποστειρωμένα βάζα και προσθέτουμε όσο λέδι χρειαστεί για να τα καλύψει πλήρως. Κλείνουμε με το καπάκι και τα συντηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου. 
διαβάστε περισσότερα »

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

10 χρόνια apolnarama: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΩΣΤΑΡΑΖΙΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ( ΒΙΝΤΕΟ )


Πριν από περίπου 23 χρόνια είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια καταγραφής των παραδοσιακών τραγουδιών. Μια ομάδα Κωσταραζινων συγκέντρωσαν τραγούδια , κατέγραψαν και αρχειοθετησαν τους στίχους ενω 2 χρόνια αργότερα ηχογράφησαν 25  Κωσταραζινα τραγούδια. Στο βίντεο που ακολουθεί θα ακούσουμε τα εξής τραγούδια:
ΠΕΡΑ ΣΤΟΥΝ ΠΕΡΑ ΜΑΧΑΛΑ
ΚΟΛΙΑΝΤΑ ΜΠΑΜΠΩ
ΖΙΜΠΙΛΑΚΙ 

Σε επόμενη ανάρτηση θα αναφερθώ αναλυτικά σε όλους όσους έλαβαν μέρος σε αυτή την ηχογράφηση.

Τα τραγούδια μας τα έδωσε, από το προσωπικό του μουσικό αρχείο ο  ΧΡΗΣΤΟΣ  Κ.  ΣΙΔΕΡΗΣ.




διαβάστε περισσότερα »

Τα σχολεία του Δήμου Άργους Ορεστικού αύριο Παρασκευή θα ξεκινήσουν μία ώρα αργότερα.



Αύριο Παρασκευή 02/03/2018, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι Παιδικοί και ο Βρεφονηπιακός Σταθμός του Δήμου Άργους Ορεστικού θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 9.15 π.μ.
διαβάστε περισσότερα »