Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα τμήματα μάθησης του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ



Ενημερώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο/η ότι ο Δήμος ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (διά της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης συνεχίζουν επιτυχώς τη λειτουργία του Κ.Δ.Β.Μ. του Δήμου ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ στο οποίο υλοποιούνται προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων με εκπαιδευτικές δράσεις Εθνικής και Τοπικής Εμβέλειας.
Στο Κ.Δ.Β.Μ. του Δήμου ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ μπορούν να δημιουργηθούν τμήματα για τα ακόλουθα νέα προγράμματα πέρα από τα υφιστάμενα:
Α/Α ΤΙΤΛΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
1 ΒΑΣΙΚΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ Α1 50 ΩΡΕΣ
2 ΒΑΣΙΚΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ Α2 50 ΩΡΕΣ
3 ΤΟΠΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΚ ΑΣΠΡΟΚΚΛΗΣΙΑΣ 50 ΩΡΕΣ
4 ΤΟΠΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΚ ΚΩΣΤΑΡΑΖΙΟΥ 50 ΩΡΕΣ
5 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 25 ΩΡΕΣ
6 ΒΑΣΙΚΑ ΙΤΑΛΙΚΑ Α1 50 ΩΡΕΣ
7 ΒΑΣΙΚΑ ΙΤΑΛΙΚΑ Α2 50 ΩΡΕΣ
Τα προσφερόμενα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής, ηλικίας και μόρφωσης, καθώς και μέλη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης με επίδειξη του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του υποψήφιου.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής απευθυνθείτε στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης:
Τηλ.: 2467351315
Ταχ. Διεύθυνση: Παύλου Μελά 2
Email: olstravakou@argosorestiko.gr
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
διαβάστε περισσότερα »

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Ο αγιασμός στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Καστοριάς

 


Ο αγιασμός για τη νέα χρονιά στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς “Άγιος Μηνάς”, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων.


https://fouit.gr/

διαβάστε περισσότερα »

Δημοτικό Ωδείο Άργους Ορεστικού ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ .

 



Το Δημοτικό Ωδείο Άργους Ορεστικού ενημερώνει ότι έχει ξεκινήσει η περίοδος των εγγραφών για τη νέα σχολική χρονιά 2020-2021 και θα διαρκέσει έως και τις 9 Οκτωβρίου.
Τα τμήματα που θα λειτουργήσουν και φέτος είναι τα εξής: πιάνο, κιθάρα, βιολί, αρμόνιο, ηλεκτρική κιθάρα, ντραμς, παραδοσιακά πνευστά, ποντιακή λύρα, ανώτερα θεωρητικά, χορωδία.
Περισσότερες πληροφορίες: καθημερινά από τις 8.00 το πρωί έως τις 3.00 το μεσημέρι στην οδό Κοιμήσεως Θεοτόκου 24 ή στο τηλέφωνο 2467042255.
διαβάστε περισσότερα »

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟΥ.............. IRON CLUB

 


Η χαρά του να τρως στον δρόμο σου δίνει μια μοναδική ιδιότητα στο να αυτοσχεδιάσεις το τι ακριβως θέλεις να φας. Δεν ενγκλοβιζεσαι από ένα συγκεκριμένο μενού, παραγγέλνεις σύμφωνα με την όρεξη σου και αναλόγως την διάθεση  ......... Έτσι σήμερα βρέθηκα  στην καντινα του αγαπητού φιλου  και του παρειγγειλα για μεζε ενα iron club......... Η φαντασία του καντινιερη με εξέπληξε και η παρουσίαση του σάντουιτς μοναδικη......!!!!

διαβάστε περισσότερα »

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΩΣΤΑΡΑΖΙΟΥ Ευχαριστήριο

 


MOTLEY by Thanasis Tolios


. Αγαπητέ Θανάση πέρα από τις ευχαριστίες της σχολικής μας κοινότητας, σου ευχόμαστε ολόψυχα ο Ύψιστος να δίνει υγεία και χαρά σε σένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Η προσφορά σου στους δύσκολους καιρούς που ζούμε ας αποτελέσει πρότυπο για όλους μας !!!


διαβάστε περισσότερα »

"Εξπρές Σάμινα" μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στην Ελλάδα: 20 χρονια μετα



Το "Εξπρές Σάμινα" βρίσκεται σε βάθος 36 μέτρων. Μένει εκεί για να θυμίζει μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στην Ελλάδα με 81 νεκρούς...

Το επιβατηγό – οχηματαγωγό (Ε/Γ-Ο/Γ) ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ της εταιρείας Minoan Flying Dolphins ήταν φέρυ-μπόουτ κλειστού τύπου που εκτελούσε την ακτοπλοϊκή γραμμή Πειραιάς – Πάρος – Νάξος – Ικαρία – Σάμος – Πάτμος, με τελικό προορισμό τους Λειψούς.

Το δρομολόγιο που εκτελέστηκε στις 26 Σεπτεμβρίου του 2000 είχε ως κατάληξη μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στην Ελλάδα με 81 νεκρούς.

Είχε ναυπηγηθεί στο Σεντ Ναζέρ της Γαλλίας το 1966. Το αρχικό του όνομα ήταν Κορς, ενώ στη συνέχεια μετονομάσθηκε σε «Golden Vergina». Εντάχτηκε στο στόλο της «Minoan Flying Dolphin» με το όνομα «Εξπρές Σαμίνα». Στις 31 Δεκεμβρίου 2001 και έχοντας συμπληρώσει 35 χρόνια στις θάλασσες, το Σαμίνα θα έβγαινε στη σύνταξη....



Το μοιραίο βράδυ

Το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου του 2000 το «Εξπρές Σάμινα» αναχωρεί από τον λιμένα του Πειραιά με 533 άτομα, από τα οποία τα 472 ήταν επιβάτες και τα υπόλοιπα 61 πλήρωμα.



Περίπου στις 22:12 το πλοίο προσεγγίζει τον λιμένα της Παροικιάς, με ανέμους 8 μποφόρ. Δύο μίλια ανοικτά της Πάρου προσκρούει με ταχύτητα 18 κόμβων στις νησίδες «Πόρτες», με συνέπεια το πλοίο να υποστεί ρήγμα στα δεξιά ύφαλα του, μήκους περίπου τριών μέτρων, στη βάση του δεξιού πτερυγίου ευστάθειας. Το νερό κατέκλυσε το μηχανοστάσιο του πλοίου το οποίο πήρε γρήγορα κλίση προς τα δεξιά και μετά από 25 λεπτά βυθίστηκε....


Οι νησίδες «Πόρτες»

Μεγάλος πανικός κυρίευσε τους επιβαίνοντες λόγω της συσκότισης που προκλήθηκε στο πλοίο από ηλεκτρική βλάβη, καθώς δεν λειτούργησε ούτε η εφεδρική ηλεκτρογεννήτρια (emergency generator) ούτε η σειρήνα έκτακτης ανάγκης, ενώ δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από τα φορητά μεγάφωνα του πλοίου με αποτέλεσμα πολλοί να πηδήξουν στα τυφλά στη θάλασσα.

Αρχικά το περιστατικό στο θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ) δεν εμπνέει κάποια ανησυχία παρά τη διαφορετική εικόνα που έδιναν οι επιβαίνοντες, που επικοινωνούσαν μέσω κινητών τηλεφώνων με τηλεοπτικούς σταθμούς.

Μετά από αρκετή ώρα το Λιμεναρχείο Πάρου διατάσσει όλα τα παραπλέοντα σκάφη να σπεύσουν στον τόπο του ναυαγίου. Πρώτοι φτάνουν στο σημείο του ναυαγίου οι ψαράδες, ενώ στη συνέχεια έσπευσαν σκάφη του Λιμενικού και βρετανικά πολεμικά που συμμετείχαν σε άσκηση του ΝΑΤΟ.

Οι περισσότεροι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας της Πάρου. Ο λιμενάρχης Πάρου, Δημήτρης Μάλαμας, έχασε τη ζωή του το ίδιο βράδυ από το άγχος και την πίεση κατά τη διάρκεια της επιχείρησης...



Κατά την πρώτη επιθεώρηση, οι επιθεωρητές δεν βρήκαν κανένα πρόβλημα στο πλοίο, ενώ μετά από νέες καταγγελίες του Α’ μηχανικού, πραγματοποιήθηκε και η δεύτερη επιθεώρηση στην οποία όμως και πάλι δεν βρήκαν κάποιο πρόβλημα … O τέως πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γ. Τούσσας είχε αναφέρει πως το Σάμινα δεν διέθετε Πιστοποιητικό Ασφάλειας.

Η ισχύς του Πιστοποιητικού Ασφαλείας, που είχε εκδοθεί από τον ΚΕΕΠ είχε λήξει στις 17 Αυγούστου του 2000 και ταξίδευε με προσωρινό πιστοποιητικό του Διεθνούς Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης.



Ο 55χρονος εφοπλιστής, που ήταν αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μinoan Flying Dolphins , Παντελής Σφηνιάς, δεν άντεξε το βάρος της τραγωδίας και της πίεσης που του ασκήθηκε. Έδωσε τέλος στη ζωή του το πρωί της 29ης Νοεμβρίου του 2000 πέφτοντας από τον έκτο όροφο του κτιρίου της εταιρείας στην Ακτή Κονδύλη στον Πειραιά....

Ο Ήρωας φαντάρος Βασίλης Ραχούτης



Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τον 19χρονο ήρωα Βασίλη Ραχούτη που πνίγηκε παλεύοντας με τα κύματα προσπαθώντας να σώσει συνανθρώπους του που κινδύνευαν. Προς τιμή του στην Φθιώτιδα υπάρχει η προτομή του, ώστε να μην ξεχαστεί ποτέ η θυσία του....

Εξερεύνηση του ναυαγίου από δύτες...
Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα...



Το πλοίο


Η γέφυρα

Το κατάστρωμα


Η πρύμη


Γκαράζ


Γκαράζ


Το κατάστρωμα


Το μεγάφωνο στο άλμπουρο του "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ" αγγίζει το βυθό σε βάθος 36 μέτρων...


Σωστική λέμβος του "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ"

Δείτε στο Βίντεο που ακολουθεί το ναυάγιο, στα βάθη της θάλασσας...

        

Πληροφορίες: mixanitouxronou
politisparou
διαβάστε περισσότερα »

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας

 


Ονομαστή ναυμαχία της αρχαιότητας, που διεξήχθη στις 28 ή 29 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. (υπάρχει και η εκδοχή της 22ας Σεπτεμβρίου) στο στενό της Σαλαμίνας, κατά την οποία οι Έλληνες, με μικρές δυνάμεις, αλλά με άριστη τακτική, κατατρόπωσαν τον πανίσχυρο στόλο των Περσών.

Μετά την πτώση των Θερμοπυλών, οι Πέρσες του Ξέρξη προχώρησαν προς την Αθήνα, την οποία κατέλαβαν εύκολα, γιατί οι Αθηναίοι την είχαν εγκαταλείψει. Είχαν πάρει χρησμό από το μαντείο των Δελφών, πως μόνο «τα ξύλινα τείχη» θα τους έσωζαν και τέτοια θεώρησαν τα καράβια τους, στα οποία και κατέφυγαν. Μερικοί μόνο γέροντες, μη θέλοντας να ακούσουν τον Θεμιστοκλή ότι τα «ξύλινα τείχη» ήταν τα καράβια, έμειναν στην Αθήνα, κλείστηκαν στην Ακρόπολη κι έφτιαξαν γύρω πραγματικά ξύλινα τείχη. Όπως ήταν επόμενο, όταν έφθασαν οι Πέρσες, τούς σκότωσαν κι έκαψαν την Αθήνα. Σχεδόν με την είσοδο των Περσών στην Αθήνα, αγκυροβόλησε στον όρμο του Φαλήρου και ο περσικός στόλος, έχοντας παραπλεύσει την Εύβοια και το Σούνιο.

Οι Αθηναίοι, αφού μετέφεραν τα γυναικόπαιδα για περισσότερη ασφάλεια στην Αίγινα, μπήκαν στα καράβια τους και προετοιμάστηκαν για την αναμέτρηση με τους Πέρσες. Το πολεμικό συμβούλιο των Ελλήνων, που έγινε στη Σαλαμίνα, υπήρξε θυελλώδες. Ο Σπαρτιάτης Ευρυβιάδης πρότεινε να δοθεί η ναυμαχία στον Ισθμό της Κορίνθου, με κυριότερο επιχείρημα ότι σε περίπτωση αποτυχίας θα μπορούσαν να καταφύγουν στο εσωτερικό της Πελοποννήσου και να συνεχίσουν από εκεί τον αγώνα. Μαζί του συντάχθηκαν και οι Κορίνθιοι. Ο Αθηναίος Θεμιστοκλής επέμενε να γίνει η ναυμαχία στη Σαλαμίνα και μαζί του συντάχθηκαν οι Μεγαρείς και οι Αιγινήτες. Πίστευε ότι εάν οι μικρές ελληνικές δυνάμεις αγωνίζονταν σε ανοιχτή θάλασσα με τον τεράστιο σε όγκο περσικό στόλο δεν είχαν καμία ελπίδα νίκης, ενώ αντίθετα ήταν ιδανικό μέρος για τη ναυμαχία το στενό της Σαλαμίνας, όπου τα πολυάριθμα περσικά πλοία δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν.

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, η ένταση ξεπέρασε τα όρια και μεταξύ των αρχηγών των Ελλήνων ανταλλάχτηκαν βαριές εκφράσεις. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι ο Κορίνθιος στρατηγός Αδείμαντος ειρωνεύτηκε τον Θεμιστοκλή, λέγοντάς του ότι δεν έχει πια πατρίδα, γιατί την Αθήνα την είχαν κυριεύσει οι Πέρσες. Ο Θεμιστοκλής, όμως, του απάντησε περήφανα: «εστίν ημίν πατρίς αι διακόσιαι νήες πεπληρωμέναι», γιατί από τα τριακόσια ελληνικά πλοία, τα διακόσια ήταν αθηναϊκά. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, σε μια στιγμή έντασης, ο Σπαρτιάτης Ευρυβιάδης σήκωσε τη ράβδο του για να χτυπήσει τον Θεμιστοκλή. Εκείνος, τότε, ατάραχος τον αποστόμωσε με το περίφημο: «Πάταξον μεν, άκουσον δε».

Ο Ευρυβιάδης μπορεί να ήταν τυπικά ο αρχηγός των ελληνικών δυνάμεων, αλλά ο Θεμιστοκλής ήταν ο ιθύνων νους της επιχείρησης. Για να επιταχύνει τη ναυμαχία μεταχειρίσθηκε το εξής τέχνασμα: Έστειλε κρυφά στους Πέρσες τον παιδαγωγό του Σίκινο να τους πει ότι δήθεν οι Έλληνες ετοιμάζονται να φύγουν από τη Σαλαμίνα κι αν θέλουν να τους νικήσουν να τρέξουν να τους προλάβουν. Ό Ξέρξης έπεσε στην παγίδα και διέταξε να κυκλώσουν τον ελληνικό στόλο και να αποκλείσουν τη δίοδο υποχώρησής του προς τον Ισθμό της Κορίνθου. Κατά την κρίσιμη αυτή στιγμή, ο πολιτικός αντίπαλος του Θεμιστοκλή κι εξόριστος στην Αίγινα Αριστείδης πέρασε τις γραμμές των Περσών με κίνδυνο τής ζωής του κι έφθασε στο πλοίο του Θεμιστοκλή. Αφού του αποκάλυψε τις κινήσεις του περσικού στόλου, του ανακοίνωσε ότι τώρα που ή πατρίδα τους βρίσκεται σε κίνδυνο ξεχνάει κάθε έχθρα που είχε μαζί του και δέχεται να πολεμήσει ως απλός στρατιώτης κάτω από τις διαταγές του.

Οι Πέρσες παρέταξαν γύρω στα 1.200 πολεμικά πλοία, αν και νεώτερες πηγές τα υπολογίζουν από 600 έως 800, ενώ οι Έλληνες περίπου 371 τριήρεις, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο. Την αυγή της 28ης ή 29ης Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. οι δύο στόλοι βρέθηκαν ο ένας απέναντι στον άλλο, έτοιμοι για ναυμαχία. Ο Ξέρξης, βέβαιος για τη νίκη του, καθόταν σε χρυσό θρόνο πάνω στο όρος Αιγάλεω, για να απολαύσει το πολεμικό θέαμα.

Πρώτοι όρμησαν οι Έλληνες, ψάλλοντες τον παιάνα: «Ω παίδες Ελλήνων ίτε, ελευθερούτε, πατρίδα, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων·νυν υπέρ πάντων αγών». Άρχισε, τότε, ένας αγώνας άγριος, σκληρός και φοβερός. Τα πολεμικά τραγούδια των Ελλήνων, οι σάλπιγγες, οι πολεμικές κραυγές, οι κρότοι από τα τρομερά έμβολα, οι φωτιές που πετούσαν οι Έλληνες στα περσικά καράβια, οι καπνοί, αλλά προπάντων η ναυτική τέχνη, η παλικαριά και η γενναιότητα των Αθηναίων και των Αιγινητών κατατρόμαξαν τους Πέρσες και τους συμμάχους τους Φοίνικες. Μέχρι το μεσημέρι, η νίκη άρχισε να γέρνει προς τη μεριά των Ελλήνων.

Η μάχη συνεχίστηκε όλη την ημέρα, ώσπου το βράδυ η θάλασσα ήταν γεμάτη από ξύλα και περσικά κορμιά. Οι Πέρσες είχαν νικηθεί. Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης αναφέρει ότι οι Πέρσες έχασαν 200 πλοία και οι Έλληνες 40. Κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας, ο Αριστείδης σε μια παράλληλη επιχείρηση αποβιβάστηκε στην Ψυττάλεια με ομάδα επίλεκτων Αθηναίων οπλιτών και εξόντωσε την περσική φρουρά, που είχε αναπτυχθεί στη νησίδα του Σαρωνικού.

Ο Ξέρξης, ντροπιασμένος από την ήττα, κατέφυγε με τα υπολείμματα του στόλου του στον Ελλήσποντο. Στην Ελλάδα παρέμεινε ο στρατηγός του Μαρδόνιος με 300.000 άνδρες για τη συνέχιση του αγώνα. Οι Πέρσες δεν είχαν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη.

Η περίλαμπρη νίκη των Ελλήνων οφείλεται εν πολλοίς στο στρατηγικό δαιμόνιο του Θεμιστοκλή και στην ανώτερη ναυτική τέχνη των Ελλήνων. Στον Αθηναίο πολιτικό και στρατηγό αποδόθηκαν εξαιρετικές τιμές. Όταν κάποτε προσήλθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως θεατής, όλοι οι παρευρισκόμενοι τον αποθέωσαν ως σωτήρα της Ελλάδας.


Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/837

© SanSimera.gr
διαβάστε περισσότερα »

Άργος Ορεστικό: Aπατεώνες εξαπάτησαν ηλικιωμένο ζευγάρι μέσω τηλεφώνου

 





Απατεώνες κατάφεραν να εξαπατήσουν ηλικιωμένο ζευγάρι στο Άργος Ορεστικό, με την μέθοδο του τηλεφώνου και να τους αποσπάσουν χρήματα και τιμαλφή!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε ο ditikostipos, οι απατεώνες κατάφεραν αργά το βράδυ, αφού συνέχιζαν τα τηλεφωνήματα, να εξαπατήσουν ηλικιωμένο ζευγάρι. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στο ζευγάρι τηλεφώνησε άντρας, που υποστήριξε πως το παιδί τους βρίσκεται στο νοσοκομείο μετά από ατύχημα και κινδυνεύει να χάσει το πόδι του και πρέπει άμεσα να δώσουν μεγάλο χρηματικό ποσό ώστε να σωθεί! Το ηλικιωμένο ζευγάρι, δυστυχώς πανικοβλήθηκε και πείστηκε ότι το παιδί τους βρίσκεται σε κίνδυνο!

Λίγο πιο μετά κανονίστηκε ραντεβού κοντά στο δημαρχείο της πόλης, όπου εμφανίστηκε μια γυναίκα στην οποία παρέδωσαν ποσό που ξεπερνά τα 500 ευρώ και τιμαλφή, ώστε να καλύψουν το ποσό που είχαν ζητήσει οι απατεώνες. Όμως λίγο πιο μετά αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για απάτη και ειδοποίησαν την αστυνομία η οποία έχει εξαπολύσει κυνηγητό για τον εντοπισμό και την σύλληψη τους.

Ακόμα μια φορά απευθύνουμε έκκληση, ενημερώστε τους ανθρώπους σας! Οι απατεώνες μπορεί να συνεχίσουν τα τηλεφωνήματα και να βρουν πρόσφορο έδαφος! Απέτυχαν πολλές φορές, αλλά ήδη πέτυχαν να εξαπατήσουν ένα ζευγάρι και μπορεί να ξανασυμβεί!!!

Ακόμα και ο δήμος Άργους Ορεστικού, ανάρτησε για το ζήτημα, στη σελίδα που έχει στο facedook, ενημερωτική αφίσα της αστυνομίας, για την αποτροπή εξαπάτησης άλλων πολιτών της περιοχής.

ditikostipos

http://mpetskas.com/

διαβάστε περισσότερα »

Καστοριά – Συγκέντρωση Τροφίμων & ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες της Καρδίτσας

 



H Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς σε μια προσπάθεια στήριξης και συμπαράστασης προς όλους τους συνανθρώπους μας που δοκιμάστηκαν και συνεχίζουν να δοκιμάζονται από τις πλημμύρες της Καρδίτσας,

καλεί όλους τους πολίτες  της Π.Ε. Καστοριάς σε  συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης – τρόφιμα μακράς διαρκείας, για τα οποία δεν απαιτείται συντήρηση (ψυγείο).

Πιο συγκεκριμένα συγκεντρώνονται: ζυμαρικά, όσπρια γάλα εβαπορέ, κονσέρβες, δημητριακά, λάδι, καφές, πελτές τομάτας, κ.λπ.

Χώρος Συγκέντρωσης: κτίριο Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς,  αίθουσα Αμφιθεάτρου από την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου έως & την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020, σύμφωνα με το κάτωθι πρόγραμμα:

καθημερινές

ώρες 09:00-14:00 & 18:00 -21:00

Σάββατο

ώρες 10:00-13:00

Για περισσότερες πληροφορίες: Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς,  αρμόδια υπάλληλος Γεωργία Δήμου, τηλ. 24673 50200, 24673 50201 & 24673 50216.

https://oladeka.com

διαβάστε περισσότερα »

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Γκρεμίστηκε ιστορικός οίκος ανοχής στην Λάρισα με live μπουζούκια και ζεμπεκιές


Γκρέμισμα οίκου ανοχής στην Λάρισα

Αντιγράφοντας την ταινία «Όλα είναι δρόμος», ιστορικός οίκος ανοχής στην Λάρισα γκρεμίστηκε με live ορχήστρα και ζεμπεκιές.

Σκηνές από την αλησμόνητη ταινία Vietnam του Παντελή Βούλγαρη αναβίωσαν το βροχερό πρωί του Σαββάτου στη Λάρισα, εκεί όπου έπεσαν τίτλοι τέλους σε ένα ιστορικό κτήριο επί της οδού Βύρωνος 18, το οποίο για αρκετές δεκαετίες (το ’70 και το ’80 κυρίως) λειτούργησε ως σχολείο σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης για τους Λαρισαίους.

Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, γνωστός κτηνίατρος Θωμάς Γεωργιάδης ετοίμασε ένα αποχαιρετιστήριο σόου μιας ολόκληρης εποχής, καθώς την ώρα που η μπουλντόζα κατεδάφιζε το ακίνητο πάνω στο οποίο υπήρχε το πανό που έγραφε «Ηλία ρίχτο… όλα είναι δρόμος», η ζωντανή ορχήστρα έπαιζε το «θα πάρω φόρα» της Μαίρης Μαράντη και ο Θωμάς Γεωργιάδης, ως άλλος Γιώργος Αρμένης, χόρευε τη βαριά ζεϊμπεκιά στη μέση του δρόμου!

«Είναι η τελευταία ημέρα ενός ιστορικού κτηρίου της πόλης μας και θα ήθελα να το αποχαιρετίσουμε όπως αυτό του αξίζει» είπε μπροστά στην κάμερα αργότερα ο κ. Γεωργιάδης.

Δείτε τα αποκλειστικά video του onlarissa.gr

https://www.gazzetta.gr/

διαβάστε περισσότερα »

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

 


Μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, με την οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου η διπλή ανεύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Ιησούς Χριστός. Στη χώρα μας γιορτάζουν ο Σταύρος και η Σταυρούλα.

Σύμφωνα με την παράδοση, το 326 η γηραιά μητέρα του Μεγάλου ΚωνσταντίνουΑυγούστα Ιουλία Φλαβία Ελένη, μετέβη στους Αγίους Τόπους για να φέρει στο φως τα διάφορα μέρη στα οποία έζησε και δίδαξε ο Ιησούς Χριστός. Στα Ιεροσόλυμα πραγματοποίησε μεγάλες ανασκαφές για να βρεθούν οι τόποι της Σταύρωσης και της Ανάστασης στον λόφο του Γολγοθά. Η μετέπειτα Αγία Ελένη οδηγήθηκε στην εύρεση του Τιμίου Σταυρού από ένα αρωματικό φυτό που φύτρωνε στο μέρος εκείνο, τον γνωστό μας βασιλικό. Ύστερα από επίπονες ανασκαφές βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου και των δύο ληστών.

Οι εκκλησιαστικοί ιστορικοί Φιλοστόργιος και Νικηφόρος αναφέρουν ότι ο Σταυρός του Κυρίου εντοπίσθηκε ύστερα από θαύμα, όταν τοποθετήθηκε πάνω σε νεκρή γυναίκα και αυτή αναστήθηκε. Στη θέση αυτή υπήρχε ο ναός της Αφροδίτης, που είχε ανεγείρει το 135 ο ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός, μετά τη δεύτερη καταστροφή της Ιερουσαλήμ. Η Ελένη, αφού διέταξε να τον γκρεμίσουν, έχτισε στη θέση του τον περικαλλή Ναό της Αναστάσεως, ο οποίος αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Χριστιανισμού. Ο Σταυρός του Κυρίου παραδόθηκε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο, ο οποίος τον τοποθέτησε στον ναό της Αναστάσεως στις 14 Σεπτεμβρίου 335.

Η δεύτερη Ύψωση του Τιμίου Σταυρού σχετίζεται με τους Βυζαντινο-Περσικούς Πολέμους (602-628). Το 614 οι Πέρσες κυρίευσαν την Παλαιστίνη και αφού λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα ιερά προσκυνήματα του Χριστιανισμού, πήραν μαζί τους ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό. Οι πυρολάτρες Πέρσες θεώρησαν τον Σταυρό μαγικό, εξαιτίας κάποιων θαυμάτων που έγιναν και τον προσκυνούσαν. Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος, μετά την οριστική νίκη του εναντίον των Περσών το 628, ανέκτησε το ιερό σύμβολο της Χριστιανοσύνης και το μετέφερε αρχικά στην Κωνσταντινούπολη (14 Σεπτεμβρίου 629), όπου αποτέλεσε μέρος του θριάμβου του και στη συνέχεια στα Ιεροσόλυμα.

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου. Στις εκκλησίες ψάλλεται, μεταξύ των άλλων, το πασίγνωστο απολυτίκιο «Σώσον Κύριε τον λαόν σου…» και στους πιστούς μοιράζονται κλώνοι βασιλικού, εκκλησιαστική συνήθεια που πηγάζει από την παράδοση ότι στο μέρος που βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός είχε φυτρώσει το αρωματικό αυτό φυτό. Η Εκκλησία επιτάσσει την ημέρα αυτή αυστηρά νηστεία.

Απολυτίκιο

Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος και το σον φυλάττων, δια του Σταυρού Σου, πολίτευμα.

Λαογραφία

  • Η γιορτή του Σταυρού έχει ιδιαίτερη σημασία για τους γεωργούς, διότι αποτελεί την αφετηρία της νέας χρονιάς, ενόψει της σποράς. Οι γεωργοί φέρνουν στην εκκλησία μείγμα από τα δημητριακά που θα σπείρουν για να δεχθούν την ειδική ευλογία του ιερέα: «Βλαστήσαι την γην, και δούναι σπέρμα το σπείροντι, και άρτον εις βρώσιν» («Ευχή επί ευλογήσει του σπόρου»).
  • Την ημέρα του Σταυρού, οι ναυτικοί συνήθιζαν να σταματούν τα μακρινά ταξίδια με ιστιοφόρα, όπως συμβούλευε η παροιμία: «Του Σταυρού, σταύρωνε και δένε».
  • Με το βασιλικό που παίρνουν από την εκκλησία, οι νοικοκυρές συνηθίζουν να φτιάχνουν το προζύμι της χρονιάς (Πήλιο, Κορώνη κ.ά).
  • Στην Αίγινα αναβιώνει ο λεγόμενος «Λειδινός», μία μιμητική παράσταση, με μοιρολογήματα και ταφή ενός ομοιώματος μικρού παιδιού, έθιμο με πιθανότατα αρχαία καταγωγή. Ακολουθεί η προσφορά κολλύβων και η τελετουργία κλείνει με χορούς και τραγούδια. Οι επιλογικοί στίχοι του μοιρολογιού:

Πάλι θα ρθεις, Λειδινέ μου
Με του Μάρτη τις δροσιές
Με τ’ Απριλη τα λουλούδια
Τσαι του Μάη τις δουλειές…
Ήρθε η ώρα να μας φύγεις,
πάαινε εις το καλό,
τσαι με το καλό να έρθεις
τσ’ όλους να μας βρεις γερούς…

Ο «Λειδινός» («Δειλινός» με αντιμετάθεση δ και λ) είναι ένα δρώμενο, όπου κυριαρχεί το στοιχείο του θανάτου ως προϋπόθεση για τη νέα ζωή, με αυτονόητο τον συμβολισμό που αφορά τον μαρασμό της φύσης και την αναγέννησή της κάθε χρόνο.


Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/562

© SanSimera.gr
διαβάστε περισσότερα »