Sample text


''πέτρα που γκιλνάει μούσκουρου δεν πιάν ........''

Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2008

ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ






Πριν από λίγες ήμερες με την εξερευνητική ομάδα του apolnarama βρεθήκαμε σε μια καταπληκτική περιοχή , όχι πολύ μακριά από το Κωσταραζι, με σκοπό να μαζέψουμε ρίγανη .Ακόμη μια φορά διαπιστώσαμε πως ενώ είμαστε τόσο κοντά σε περιοχές που προσφέρουν απεριόριστη ομορφιά και κάλος, εμείς η μάλλον η πλειοψηφία μας εξακολουθούμε να τις αγνοούμε!! Ο λόγος γίνεται για το χωριό Κρίμινι και την ευρύτερη περιοχή του Βοΐου. Καταπράσινη φύση, πετρoχτιστα σπίτια, γκαλτεριμια, πεντακάθαρα και γάργαρα νερά από αρκετές φυσικές πηγές!!
διαβάστε περισσότερα »

Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2008

ο δρόμος της λίγδας Νο 1 [iso]

Την προηγούμενη εβδομάδα με τις πίτες και τα ψωμιά φάγαμε καλά , υγιεινά , παραδοσιακά και προπάντων καθαρά Σήμερα αποφάσισα να ξεκινήσω ένα αφιέρωμα στο λιγδιάρικο φαγητό που προσφέρεται καθ΄οδόν από τις διάφορες καντίνες!! Το πρώτο κομμάτι του αφιερώματος έχει να κάνει με την διαδρομή ΚΩΣΤΑΡΑΖΙ - ΒΟΛΟΣ και θα σας παρουσιάσω τις καντίνες τις οποίες τις αποδίδουμε το ISO APOLNARAMA σε αυτό το Πρώτο κομμάτι του αφιερώματος θα δειτε όλες τις καντίνες που υπάρχουν επί του δρόμου αλλά από την Κοζάνη και κάτω Θα ακολουθήσει και άλλο άρθρο που θα έχει από την Κοζάνη ως το Κωσταραζι καθώς και ένα άρθρο που θα περιέχει μόνο τον νομό Καστοριάς.λίγα χιλιόμετρα μετά το χωρίο Σαραντάπορο συναντάμε την καντίνα που βλέπετε πιο πάνω που όχι μόνο έχει μια από τις καλύτερες λίγδες του δρόμου αλλά έχει και w.c και υπέροχο χώρο για να ξαποστάσει ο κουρασμένος ταξιδιώτης απολαμβάνοντας το λιγδιάρικο της επιλογής του.στη βιομηχανική περιοχή της Λάρισας και συγκεκριμένα στον κόμβο που βρίσκεται 0.5 χι λ. από την Γυρτώνη είναι μια ακόμη καντίνα Κάνει καλό φαγητό και έχει και μέρος για άνετο παρκάρισματέλος λίγο πριν το Βόλο και στην περιοχή του Βελεστίνου η τελευταία που παίρνει το iso apolnaramaσας ευχόμαστε καλό ταξίδι και καλή σας όρεξη!!!!!!!
διαβάστε περισσότερα »

Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2008

βιολογικές καλλιέργειες κήπος-μποστάνι-αμπέλι

Πέρασε αρκετός καιρός από τότε που σας δημοσίευσα τις πρώτες φωτογραφίες από τις βιολογικές καλλιέργειες μας οι οποίες υλοποιήθηκαν από την ιδέα που είχαμε μια παρέα θαμώνων του apolnarama. Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ξεναγήσω , μέσω του διαδικτύου, για να δείτε την εξέλιξη όλων!!
Ας ξεκινήσω από το αμπέλι ή μάλλον από τα κλήματα για το αμπέλι που βρίσκονται στη λεγόμενη αβριά για να μπορέσω να τα φυτέψω τον ερχόμενο Μάρτιο στο χωράφι που έχω κατάλληλα διαμορφώσει!

Εδώ είναι το μποστάνι που έχουμε φυτέψει περίπου 180 ρίζες πεπόνια και καρπούζια αλλά και δίπλα έχουμε άλλο ένα , νέο, κήπο με διάφορα ζαρζαβατικά!!



Αυτός είναι ο πρώτος μπαχτσές και είναι έτοιμος να μας δώσει παραγωγή! ΦΤΥΣΤΈ ΤΟΝ ΝΑ ΜΗ ΤΟΝ ΜΑΤΙΑΣΕΤΕ!!!! Και να φανταστείτε πως μας έκανε επιδρομή και ο χάμουργκας που μας πήγε αρκετά πίσω την εξέλιξη της παραγωγής Αλλά ευτυχώς με τις κατάλληλες ενέργειες καταφέραμε να τον απομακρύνουμε

Και μιας και ασχοληθήκαμε με τις βιολογικές καλλιέργειες είπαμε να βάλουμε και μερικά ζωντανά τα οποία είναι σπάνια να βρεθούνε στο εμπόριο και έτσι εκτρέφουμε αυτή την στιγμή 5 πάπιες και 5 αγριόχοιρους!!


διαβάστε περισσότερα »

Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2008

φουρνουτάρες παραδοσιακές


διαβάστε περισσότερα »

Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2008

apolnapita kolaz

διαβάστε περισσότερα »

ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΙΤΕΣ

το τσεκάρισμα της πίτας με το σήκωμα της γάστρας

τοποθέτηση της γέμισης στην πίτα
εδώ βλέπουμε πως ψήνουμε τα φύλα της πίτας πάνω στην γάστρα
το άπλωμα του φύλου

για να μπορέσει να ψήνει αποτελεσματικά η γάστρα καλύπτεται με στάχτη για να μην επιτρέπει την απώλεια της θερμοκρασίας
διαβάστε περισσότερα »

Τρίτη, 3 Ιουνίου 2008

το ζύμωμα του ψωμιού

Στην ξύλινη σκάφη συγκεντρώνονται τα υλικά και ζυμώνεται το ψωμί
κοσκινίζουν το αλεύρι και μετράνε την απαιτούμενη ποσότητα που πρέπει να μπει
προσθέτουν ζεστό νερό με το γκιουμουλ και πιάνουν το προζύμι
μετά το ζύμωμα το ψωμί σκεπάζεται για να φουσκώσει και να χωριστεί
διαβάστε περισσότερα »

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΨΩΜΙ

εδώ το ψωμί το βλέπουμε στο φούρνο στην τελική του μορφή!!
το ξύλινο φτυάρι που φαίνεται δεξιά και η λαμαρίνα που καλύπτει την φωτιά βοηθάνε στο να βάλουμε στο φούρνο τα ζυμωμένα ψωμιά
η πρόεδρος του συλλόγου με την πινακωτή στα χέρια είναι έτοιμη να μεταφέρει τα ψωμιά για ψήσιμο
το πάνιασμα του φούρνου γίνεται με ένα ξύλο μακρύ το οποίο στην άκρη του έχει ένα βρεγμένο κομμάτι υφάσματος και τραβάει η νοικοκυρά την φωτιά προς τα έξω
Σίμπος λέγεται το σίδερο με το οποίο ανακατεύουμε την φωτιά για να δυναμώσει και να κάψει καλά τα τουβουλα του φούρνου
η πινακωτή είναι ένα ξύλινο σκεύος που χωρίζεται σε δώδεκα η έξι διαμερίσματα μέσα στα οποία βάζουμε το ψωμί μόλις το χωρίσει η νοικοκυρά

ένας παραδοσιακός φούρνος με όλα τα απαραίτητα σύνεργα!!
διαβάστε περισσότερα »

Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2008

apolnamam

διαβάστε περισσότερα »

ΟΙ ΔΙΑΜΑΝΤΟΝΥΦΕΣ ΣΤΟ apolnarama

Μακάρι να μπορούσα να σας περιγράψω την εικόνα αλλά και τα συναισθήματα που μας κυρίευσαν καθ΄όλη την διάρκεια του Σαββάτου 31/05/2008 όπου είχα την τιμή να φιλοξενήσω στο apolnarama τις Διαμαντονυφες. Τις επόμενες ήμερες αλλά και κατά την διάρκεια της εβδομάδας θα προσπαθήσω να δημοσιεύσω όλο το φωτογραφικό υλικό που συνέλεξα από την εκδήλωση αλλά και πάλι θα είναι λίγο μπροστά σε ότι ζήσαμε !!
Ο φούρνος ,ο οποίος βρίσκεται στο πίσω μέρος του μαγαζιού και για πολλά χρόνια χρησίμευε ως διακοσμητικό στοιχείο , άναψε και έψησε ψωμιά με αποτέλεσμα να ευωδιάσει όλη η γειτονιά.. οι γάστρες , όπου και αυτές με την σειρά τους διακοσμούσαν μια γωνία βγήκανε μπροστά και ανέλαβαν πρωταγωνιστικό ρόλο .........οι μεγαλύτεροι θυμήθηκαν πολλά ενώ οι μικρότεροι παρακολουθούσαν για να μάθουν.......Φυσικά όλοι μας γευτήκαμε εδέσματα που μας παράπεμπαν , έστω για λίγο, στην καθημερινή ζωή των παππούδων μας στο π. Κωσταράζι αρκετά χρόνια πριν.
Απονέμω τα εύσημα σε όλες τις κυρίες του συλλόγου που λεπτομερέστατα αναπαραστησανε και παρασκεύασαν όλα αυτά τα παραδοσιακά εδέσματα.
διαβάστε περισσότερα »