Sample text
''πέτρα που γκιλνάει μούσκουρου δεν πιάν ........''
Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009
Τετάρτη 1 Απριλίου 2009
Ο Μάρτιος σχεδόν τελείωσε αλλά ο χειμώνας επιμένει ,ο ελληνικός λαός είναι σοφός και οι παροιμίες που μας έχει αφήσει ως κληρονομιά είναι όλες βασισμένες σε γεγονότα. ΄΄ Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης ΄΄ είναι μια από τις πολλές παροιμίες και ιδίως φέτος το νιώσαμε κυριολεκτικά. Όλα δειχνανε να κυλανε ομαλά με ρότα προς την άνοιξη του 2009 αλλά λογαριάζαμε χωρίς τον ξενοδόχο γιατί στις 19-03-2009 , εκεί που είχαμε ηλιοφάνεια συννέφιασε και σε λιγότερο από μισή ώρα άρχισε , μανιωδώς , να ρίχνει χιόνι. Όλοι υποθέσαμε πως θα είναι κάτι απλό και επιπόλαιο αλλά ο καιρός είχε άλλα σχέδια και συνέχισε να χιονίζει με τον ίδιο ρυθμό για περίπου 2 ημέρες. Το αποτέλεσμα ήταν πανέμορφο και εντυπωσιακό ,αρκετά χρόνια είχε να χιονίσει στα τέλη Μαρτίου ………… δεν είναι όμως εκεί το θέμα μας , η συζήτηση που είναι επικρατέστερη στο καφενείο είναι πως σε όλους σχεδόν έχουν τελειώσει τα ξύλα και τώρα όλοι μας ψάχνουμε να βρούμε ξερά ξύλα από το ποτάμι η από οποιοδήποτε λάκκο!!!!!!
25η Μαρτίου 1821 - ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
Εκατόν ογδόντα οχτώ χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την συμβολική ημερομηνία έναρξης της Εθνεγερσίας τού 1821. Συμβολική, αφού οι πάντες γνωρίζουν ότι η ημερομηνία αυτή της 25ης Μαρτίου δεν επιλέχθηκε για κανέναν άλλο λόγο παρά για να ταυτίσει την θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού με το χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελισμού του Έθνους. Είναι επίσης συμβολική, καθώς οι Έλληνες ποτέ δεν παρέμειναν οι ήσυχοι "ραγιάδες", όπως θέλουν να μας τους προβάλλουν οι σύγχρονοι θιασώτες της "ελληνοτουρκικής φιλίας".
Στα πλαίσια, λοιπόν, της φετινής επετείου θα ακουστούν τα ίδια και τα ίδια ανιαρά μηνύματα των εκπροσώπων της πολιτικής ζωής, μηνύματα που καμία σχέση δεν θα έχουν με το Νόημα της μεγάλης αυτής στιγμής του Γένους. Κάποιοι θα αναρωτηθούν –και δικαίως- ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η απόδοση τιμών σ’ αυτήν την επέτειο. Τι νόημα έχει άραγε ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου σε μια εποχή όπως είναι αυτή της "παγκοσμιοποιημένης οικονομίας", των "μεταεθνικών κοινοτήτων" και της "πολυπολιτισμικής κοινωνίας"; Τι νόημα έχουν οι έννοιες της εθνικής ελευθερίας και των αγώνων ενάντια στην Σκλαβιά (όποια προσωπεία κι αν αυτή φοράει), σε μια εποχή που οι πολτοποιημένοι μαζάνθρωποι μάς καλούν να διαγράψουμε την Ιστορία μας, να αποκοπούμε από τις ρίζες μας, να καταστούμε κι εμείς κιμάς στην παγκόσμια κρεατομηχανή της Λήθης;
Η 25η Μαρτίου, ως σύμβολο της διαχρονικής Αντίστασης των Ελλήνων –και κατ’ επέκτασιν όλων των καταπιεζομένων λαών του πλανήτη- ενάντια στην πικρή Τυραννία, εξακολουθεί σήμερα να παραμένει, εκατόν ογδόντα έξι χρόνια μετά, μία ημερομηνία "επικίνδυνη" για τους εξουσιαστές μας. Επικίνδυνη, διότι υπενθυμίζει ες αεί το αιώνιο χρέος κάθε πραγματικά Ελεύθερου Ανθρώπου να πολεμήσει για το Δίκαιο και την Ελευθερία, μισώντας αν χρειαστεί –ναι, ΜΙΣΩΝΤΑΣ με όλη τη δύναμη της ψυχής του- τον εκάστοτε τύραννο και εχθρό της αδέσμευτης σκέψης ("Το μίσος για τους τυράννους συνεπάγεται αγάπη προς τον άνθρωπο", έλεγε ο Κ. Μαρξ).
Η Επανάσταση της 25ης Μαρτίου θα φοβίζει πάντοτε τους παγκόσμιους εξουσιαστές. Η εξέγερση εκείνη των υποδουλωμένων Ελλήνων που συγκλόνισε για επτά ολόκληρα χρόνια όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα δεν στρεφόταν μόνο ενάντια στα συμφέροντα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας (που μόνο "ανεκτική" δεν ήταν απέναντι στους λαούς που κατείχε). Στρεφόταν καίρια και κατά των συμφερόντων της "Ιεράς Συμμαχίας", της σκληρής Αντίδρασης της εποχής που δεν ανεχόταν την παραμικρή απόπειρα "βίαιης ανατροπής" της τότε ισχύουσας Τάξεως. Γι’ αυτό και οι σύγχρονοι επίγονοι της "Ιεράς Συμμαχίας" θέλουν να υποβαθμίσουν στο μυαλό μας το συγκλονιστικό εκείνο Έπος του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνος: η τιτάνια εκείνη σύγκρουση αποτελεί κακό παράδειγμα για τους Ελλαδίτες του 21ου αιώνα, που οφείλουν να υποτάσσονται σκύβοντας το κεφάλι και να πληρώνουν τον χαράτσι στους νέους "κοτζαμπάσηδες", ως άλλοι, εθελόδουλοι ραγιάδες…
Ποιοι "φιλήσυχοι ραγιάδες";
Φυσικά και ψεύδονται σκοπίμως όσοι ισχυρίζονται (χρησιμοποιώντας βαρύγδουπους "πανεπιστημιακούς τίτλους") ότι η Οθωμανική αυτοκρατορία ήταν το πρότυπο ενός "ανεκτικού" και "πολυπολιτισμικού κράτους", μέσα στο οποίο διαβιούσαν ειρηνικά ξεχωριστές φυλές και εθνότητες. Η επανάσταση του 1821 δεν ήταν η πρώτη που ξέσπασε από τους Έλληνες ενάντια στην τούρκικη σκλαβιά. Δεκάδες, εάν όχι εκατοντάδες επαναστάσεις έχουν καταγραφεί καθ’ όλη την διάρκεια της οθωμανικής κατοχής, άλλες λιγότερο κι άλλες περισσότερο επιτυχημένες. Η δίψα των Ελλήνων για την ανάκτηση της προγονικής ελευθερίας και δόξας δεν ήταν δυνατόν να πνιγεί στο αίμα που έχυνε στην ιερή ελληνική γη το τούρκικο γιαταγάνι. Κι όταν ήρθε πλέον το πλήρωμα του χρόνου, μια χούφτα αγράμματων και ταπεινών πολεμιστών απόσεισε τον βάρβαρο δυνάστη και τον συνεργάτη του από κάθε σημείο της υπόδουλης Πατρίδας, ζωντανεύοντας στο πέλαγος του Αιγέα τις
νέες Σαλαμίνες, και στις αδιάβατες κορφές της Πελοποννήσου την κλεφταρματολίτικη Τιτανομαχία.
Όπως έλεγε και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γέρος του Μωρηά: "Το Γένος ποτέ δεν υποτάχτηκε στον σουλτάνο. Είχε τα πάντα: το βασιλιά του, το στρατό του, τα κάστρα του. Βασιλιάς του, ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς. Στρατός του, οι Αρματολοί κι οι κλέφτες. Κάστρα του, η Μάνη και το Σούλι".
Οι Έλληνες πολέμησαν επί 4 αιώνες με τεράστιες απώλειες, όπως είχαν καθήκον και υποχρέωση να πράξουν. Υποχρέωση απέναντι στην μακραίωνη παράδοση του Γένους τους και καθήκον έναντι στην αλυσοδεμένη Πατρίδα. Εβδομήντα τέσσερις επαναστάσεις έχουν καταγραφεί κατά της οθωμανικής τυραννίας (πόσες δεν γνωρίζουμε…), πράγμα που με απλά μαθηματικά σημαίνει, ότι κάθε τετραετία, επί 400 χρόνια, οι Έλληνες έπαιρναν τα όπλα!
Μερικά από αυτά τα κινήματα είναι τα εξής:
1463: Δέκα χρόνια μόνο μετά την άλωση της Πόλης, σημειώνεται επαναστατικό κίνημα σε Σπάρτη, Λακεδαίμονα και Αρκαδία με επικεφαλής τους Πέτρο Μπούα και Μιχαήλ Ράλλη.
1479: Κίνημα στη Μάνη από τον Κορκόδειλο Κλαδά.
1481: Επαναστατεί η Χειμάρρα και η Αυλώνα με αρχηγούς τον Κλαδά και τον Ιωάννη Καστριώτη.
1496, 1499: Επανάσταση σε Ήπειρο, Στερεά και Πελοπόννησο με υποκίνηση του Καρόλου Η’.
1532: Επανάσταση σε Κορώνη και Πάτρα με αρχηγούς τον Νικόλαο Μαμωνά-Παλαιολόγο, τον Μιχαήλ Καλόφωνο και άλλους.
1571: Επανάσταση σε Πελοπόννησο, Στερεά, Μακεδονία και Αιγαίο μετά την καταστροφή του τουρκικού στόλου στη Ναύπακτο από τους ενωμένους στόλους της Ευρώπης.
1612: Επανάσταση στα Γιάννενα από τον ηρωικό Δεσπότη Τρίκκης Διονύσιο τον "Σκυλόσοφο".
1684: Οι Έλληνες ξεσηκώνονται στο πλευρό των Ενετών και ελευθερώνουν τον Μωρηά. Η ελευθερία αυτή θα κρατήσει μέχρι το 1715.
1770: Κατά τα Ορλωφικά, όλη η Ελλάδα ξεσηκώνεται απ’ άκρη σε άκρη. Μετά την προδοσία της επανάστασης, οι τουρκικές αρχές προέβησαν σε φρικτές σφαγές εις βάρος Ελλήνων χριστιανών.
1778-1793: Ο "πειρατής" Λάμπρος Κατσώνης κυριαρχεί στο Αιγαίο και προξενεί στον τουρκικό στόλο τεράστιες καταστροφές.
Τετρακόσια ολόκληρα χρόνια, δηλαδή δεκαπέντε σχεδόν γενιές μαύρης σκλαβιάς υπέφεραν οι Έλληνες, μα ποτέ δεν υποτάχθηκαν στον Σουλτάνο όπως μαθαίνουν στα παιδιά μας οι σύγχρονοι γενίτσαροι της υποταγής και του αφελληνισμού…
Περί της "ανυπαρξίας" του Κρυφού Σχολειού
Με μίσος και εμπάθεια στρέφονται οι επιχορηγούμενοι ψευδοϊστορικοί κατά του θρύλου του Κρυφού Σχολειού. Ενός θρύλου που φυσικά και δεν αποτελεί αποκύημα καλπάζουσας φαντασίας, αφού ό,τι καλείται "θρύλος" ή "μύθος", δεν είναι παρά το απόσταγμα μιας κωδικοποιημένης πραγματικότητας που μάς μεταφέρθηκε διά της προφορικής παράδοσης.
Πέρα όμως από την αχλή του μύθου (τον οποίο η Ιστορία οφείλει να παραθέτει), υπάρχουν και αδιάψευστα ιστορικά στοιχεία, καθώς και μαρτυρίες. Χώροι κρυφού σχολειού υπάρχουν σε μοναστήρια της Νήσου των Ιωαννίνων, στην Αρναία Χαλκιδικής, στην Μονή Πεντέλης, στη Δημητσάνα Αρκαδίας και αλλού. Το κρυφό σχολειό ήταν βεβαίως σποραδικό και όχι συστηματικό φαινόμενο στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Όλα εκείνα τα χρόνια υποτέλειας, συνεχών εξισλαμισμών, εξευτελισμών και κράτους φόβου υπό τους Οθωμανούς, ήταν επικίνδυνη και ηρωική, όχι τόσο η υποτυπώδης διδασκαλία της ελληνικής, αλλά κυρίως η επαφή με το κέντρο της εθνικής αυτοσυνειδησίας, την άγκυρα της πολιτισμικής διάσωσης ενός λαού: τον Έλληνα παπά!
Στα κρυφά σχολειά διδάσκονταν, εκτός από τα συνήθη εκκλησιαστικά βιβλία, και τα αθάνατα κείμενα Αρχαίων Ελλήνων διανοητών, πράγμα που αποδεικνύει την βαθειά σύνδεση των σκλαβωμένων Ελλήνων με τους αρχαίους προγόνους τους (και αυτό θα το τονίζουμε, όσο κι αν ενοχλούνται οι προπαγανδιστές του ιδεολογήματος της "ασυνέχειας του Ελληνισμού"). Μαρτυρίες για την ύπαρξη κρυφών σχολειών υπάρχουν μέχρι και το 1912 στις περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας, οπότε και ο ελληνικός στρατός τις απελευθέρωσε κατά τους Βαλκανικούς πολέμους.
Αλλά, αν ακόμη, υποθετικά μιλώντας, τα Κρυφά Σχολειά ανήκουν ολοκληρωτικά στο χώρο της "επινοημένης παράδοσης" (για να χρησιμοποιήσουμε την Λιάκεια έκφραση), γιατί ενοχλούνται τόσο πολύ οι διάφοροι "προοδευτικοί"; Είναι απλό: αποχρωματίζοντας ένα έθνος από τους μύθους του, δημιουργείς μια ανθρώπινη μάζα άβουλων καταναλωτών. Κανένα έθνος όμως δεν επέζησε με οικονομικά ισοζύγια, παρά μόνο με τους μύθους, τους θρύλους και τις παραδόσεις του.
Ο ρόλος της Εκκλησίας
Τον αφορισμό που εξέδωσε ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ επικαλούνται οι αρνητές του όποιου θετικού ρόλου της Εκκλησίας κατά την Επανάσταση, για να υποστηρίξουν τις απόψεις τους. Η μισή αλήθεια όμως είναι χειρότερη από το ψέμα. Όταν επικαλείσαι εκ του ασφαλούς ένα (αναμφισβήτητο) ιστορικό γεγονός, αποκόπτοντάς το από το φυσικό περιβάλλον του και τα μετέπειτα συμβάντα, δεν λειτουργείς ως ιστορικός, αλλά ως στυγνός προπαγανδιστής. Βεβαίως, ο καθένας δικαιούνται να είναι προπαγανδιστής. Όχι όμως να παριστάνει τον ιστορικό.
Ο αφορισμός της Επανάστασης βεβαίως υπήρξε, ουδείς το αμφισβητεί αυτό. Όσοι τον επικαλούνται όμως, ξεχνούν ότι το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης τελούσε από την αρχή της Τουρκοκρατίας υπό ομηρία και ως εκ τούτου ήταν υποχρεωμένο να συντάσσεται πάντοτε με την "γραμμή" της Οθωμανικής Πύλης. Ο αφορισμός –ο οποίος δεν ήταν ο πρώτος κατά των επαναστατημένων Ελλήνων- εξυπηρετούσε κατ’ ουσίαν την αποφυγή των διώξεων κατά των χριστιανικών πληθυσμών εκ μέρους της τουρκικής εξουσίας. Ο απαγχονισμός του Γρηγορίου του Ε’ ένα μήνα με το ξέσπασμα της Επανάστασης δηλώνει κατηγορηματικά τον υπόγειο ρόλο τού μαρτυρικού εκείνου Πατριάρχη υπέρ της Εθνεγερσίας, ρόλος που όταν αποκαλύφθηκε από τις τουρκικές αρχές, τον οδήγησαν στον θάνατο.
Πέρα όμως από την ανωτάτη εκκλησιαστική ηγεσία (που δεν αμφιβάλλουμε ότι μέρος αυτής είχε προσκυνήσει τον Δυνάστη), υπάρχει και ο απλός κλήρος, ο οποίος συμμετείχε αποφασιστικά στον Αγώνα. Χιλιάδες παπάδες του λαού, που πριν απ’ όλα και πάνω απ’ όλα ήταν Έλληνες, πήραν κι αυτοί τα καριοφίλια και έβαψαν το ράσο με ελληνικό αίμα, θυσιαζόμενοι για την απελευθέρωση του Γένους. Θρυλικά ονόματα όπως του Κοσμά του Αιτωλού, του Αθανάσιου Διάκου, του Παπαφλέσσα και πολλών άλλων ιερέων, πριν και κατά την Επανάσταση, απέδειξαν με το ηρωικό παράδειγμά τους, ότι η Ορθοδοξία, όταν δεν μένει αποκομμένη από τους αγώνες του ποιμνίου της, μπορεί πράγματι να αποτελέσει το στήριγμα και το "ομόθρησκο" του λαού μας…
http://www.resaltomag.gr/148.mag apolnaboss
διαβάστε περισσότερα »
Εκατόν ογδόντα οχτώ χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την συμβολική ημερομηνία έναρξης της Εθνεγερσίας τού 1821. Συμβολική, αφού οι πάντες γνωρίζουν ότι η ημερομηνία αυτή της 25ης Μαρτίου δεν επιλέχθηκε για κανέναν άλλο λόγο παρά για να ταυτίσει την θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού με το χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελισμού του Έθνους. Είναι επίσης συμβολική, καθώς οι Έλληνες ποτέ δεν παρέμειναν οι ήσυχοι "ραγιάδες", όπως θέλουν να μας τους προβάλλουν οι σύγχρονοι θιασώτες της "ελληνοτουρκικής φιλίας".
Στα πλαίσια, λοιπόν, της φετινής επετείου θα ακουστούν τα ίδια και τα ίδια ανιαρά μηνύματα των εκπροσώπων της πολιτικής ζωής, μηνύματα που καμία σχέση δεν θα έχουν με το Νόημα της μεγάλης αυτής στιγμής του Γένους. Κάποιοι θα αναρωτηθούν –και δικαίως- ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η απόδοση τιμών σ’ αυτήν την επέτειο. Τι νόημα έχει άραγε ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου σε μια εποχή όπως είναι αυτή της "παγκοσμιοποιημένης οικονομίας", των "μεταεθνικών κοινοτήτων" και της "πολυπολιτισμικής κοινωνίας"; Τι νόημα έχουν οι έννοιες της εθνικής ελευθερίας και των αγώνων ενάντια στην Σκλαβιά (όποια προσωπεία κι αν αυτή φοράει), σε μια εποχή που οι πολτοποιημένοι μαζάνθρωποι μάς καλούν να διαγράψουμε την Ιστορία μας, να αποκοπούμε από τις ρίζες μας, να καταστούμε κι εμείς κιμάς στην παγκόσμια κρεατομηχανή της Λήθης;
Η 25η Μαρτίου, ως σύμβολο της διαχρονικής Αντίστασης των Ελλήνων –και κατ’ επέκτασιν όλων των καταπιεζομένων λαών του πλανήτη- ενάντια στην πικρή Τυραννία, εξακολουθεί σήμερα να παραμένει, εκατόν ογδόντα έξι χρόνια μετά, μία ημερομηνία "επικίνδυνη" για τους εξουσιαστές μας. Επικίνδυνη, διότι υπενθυμίζει ες αεί το αιώνιο χρέος κάθε πραγματικά Ελεύθερου Ανθρώπου να πολεμήσει για το Δίκαιο και την Ελευθερία, μισώντας αν χρειαστεί –ναι, ΜΙΣΩΝΤΑΣ με όλη τη δύναμη της ψυχής του- τον εκάστοτε τύραννο και εχθρό της αδέσμευτης σκέψης ("Το μίσος για τους τυράννους συνεπάγεται αγάπη προς τον άνθρωπο", έλεγε ο Κ. Μαρξ).
Η Επανάσταση της 25ης Μαρτίου θα φοβίζει πάντοτε τους παγκόσμιους εξουσιαστές. Η εξέγερση εκείνη των υποδουλωμένων Ελλήνων που συγκλόνισε για επτά ολόκληρα χρόνια όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα δεν στρεφόταν μόνο ενάντια στα συμφέροντα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας (που μόνο "ανεκτική" δεν ήταν απέναντι στους λαούς που κατείχε). Στρεφόταν καίρια και κατά των συμφερόντων της "Ιεράς Συμμαχίας", της σκληρής Αντίδρασης της εποχής που δεν ανεχόταν την παραμικρή απόπειρα "βίαιης ανατροπής" της τότε ισχύουσας Τάξεως. Γι’ αυτό και οι σύγχρονοι επίγονοι της "Ιεράς Συμμαχίας" θέλουν να υποβαθμίσουν στο μυαλό μας το συγκλονιστικό εκείνο Έπος του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνος: η τιτάνια εκείνη σύγκρουση αποτελεί κακό παράδειγμα για τους Ελλαδίτες του 21ου αιώνα, που οφείλουν να υποτάσσονται σκύβοντας το κεφάλι και να πληρώνουν τον χαράτσι στους νέους "κοτζαμπάσηδες", ως άλλοι, εθελόδουλοι ραγιάδες…
Ποιοι "φιλήσυχοι ραγιάδες";
Φυσικά και ψεύδονται σκοπίμως όσοι ισχυρίζονται (χρησιμοποιώντας βαρύγδουπους "πανεπιστημιακούς τίτλους") ότι η Οθωμανική αυτοκρατορία ήταν το πρότυπο ενός "ανεκτικού" και "πολυπολιτισμικού κράτους", μέσα στο οποίο διαβιούσαν ειρηνικά ξεχωριστές φυλές και εθνότητες. Η επανάσταση του 1821 δεν ήταν η πρώτη που ξέσπασε από τους Έλληνες ενάντια στην τούρκικη σκλαβιά. Δεκάδες, εάν όχι εκατοντάδες επαναστάσεις έχουν καταγραφεί καθ’ όλη την διάρκεια της οθωμανικής κατοχής, άλλες λιγότερο κι άλλες περισσότερο επιτυχημένες. Η δίψα των Ελλήνων για την ανάκτηση της προγονικής ελευθερίας και δόξας δεν ήταν δυνατόν να πνιγεί στο αίμα που έχυνε στην ιερή ελληνική γη το τούρκικο γιαταγάνι. Κι όταν ήρθε πλέον το πλήρωμα του χρόνου, μια χούφτα αγράμματων και ταπεινών πολεμιστών απόσεισε τον βάρβαρο δυνάστη και τον συνεργάτη του από κάθε σημείο της υπόδουλης Πατρίδας, ζωντανεύοντας στο πέλαγος του Αιγέα τις
νέες Σαλαμίνες, και στις αδιάβατες κορφές της Πελοποννήσου την κλεφταρματολίτικη Τιτανομαχία.
Όπως έλεγε και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γέρος του Μωρηά: "Το Γένος ποτέ δεν υποτάχτηκε στον σουλτάνο. Είχε τα πάντα: το βασιλιά του, το στρατό του, τα κάστρα του. Βασιλιάς του, ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς. Στρατός του, οι Αρματολοί κι οι κλέφτες. Κάστρα του, η Μάνη και το Σούλι".
Οι Έλληνες πολέμησαν επί 4 αιώνες με τεράστιες απώλειες, όπως είχαν καθήκον και υποχρέωση να πράξουν. Υποχρέωση απέναντι στην μακραίωνη παράδοση του Γένους τους και καθήκον έναντι στην αλυσοδεμένη Πατρίδα. Εβδομήντα τέσσερις επαναστάσεις έχουν καταγραφεί κατά της οθωμανικής τυραννίας (πόσες δεν γνωρίζουμε…), πράγμα που με απλά μαθηματικά σημαίνει, ότι κάθε τετραετία, επί 400 χρόνια, οι Έλληνες έπαιρναν τα όπλα!
Μερικά από αυτά τα κινήματα είναι τα εξής:
1463: Δέκα χρόνια μόνο μετά την άλωση της Πόλης, σημειώνεται επαναστατικό κίνημα σε Σπάρτη, Λακεδαίμονα και Αρκαδία με επικεφαλής τους Πέτρο Μπούα και Μιχαήλ Ράλλη.
1479: Κίνημα στη Μάνη από τον Κορκόδειλο Κλαδά.
1481: Επαναστατεί η Χειμάρρα και η Αυλώνα με αρχηγούς τον Κλαδά και τον Ιωάννη Καστριώτη.
1496, 1499: Επανάσταση σε Ήπειρο, Στερεά και Πελοπόννησο με υποκίνηση του Καρόλου Η’.
1532: Επανάσταση σε Κορώνη και Πάτρα με αρχηγούς τον Νικόλαο Μαμωνά-Παλαιολόγο, τον Μιχαήλ Καλόφωνο και άλλους.
1571: Επανάσταση σε Πελοπόννησο, Στερεά, Μακεδονία και Αιγαίο μετά την καταστροφή του τουρκικού στόλου στη Ναύπακτο από τους ενωμένους στόλους της Ευρώπης.
1612: Επανάσταση στα Γιάννενα από τον ηρωικό Δεσπότη Τρίκκης Διονύσιο τον "Σκυλόσοφο".
1684: Οι Έλληνες ξεσηκώνονται στο πλευρό των Ενετών και ελευθερώνουν τον Μωρηά. Η ελευθερία αυτή θα κρατήσει μέχρι το 1715.
1770: Κατά τα Ορλωφικά, όλη η Ελλάδα ξεσηκώνεται απ’ άκρη σε άκρη. Μετά την προδοσία της επανάστασης, οι τουρκικές αρχές προέβησαν σε φρικτές σφαγές εις βάρος Ελλήνων χριστιανών.
1778-1793: Ο "πειρατής" Λάμπρος Κατσώνης κυριαρχεί στο Αιγαίο και προξενεί στον τουρκικό στόλο τεράστιες καταστροφές.
Τετρακόσια ολόκληρα χρόνια, δηλαδή δεκαπέντε σχεδόν γενιές μαύρης σκλαβιάς υπέφεραν οι Έλληνες, μα ποτέ δεν υποτάχθηκαν στον Σουλτάνο όπως μαθαίνουν στα παιδιά μας οι σύγχρονοι γενίτσαροι της υποταγής και του αφελληνισμού…
Περί της "ανυπαρξίας" του Κρυφού Σχολειού
Με μίσος και εμπάθεια στρέφονται οι επιχορηγούμενοι ψευδοϊστορικοί κατά του θρύλου του Κρυφού Σχολειού. Ενός θρύλου που φυσικά και δεν αποτελεί αποκύημα καλπάζουσας φαντασίας, αφού ό,τι καλείται "θρύλος" ή "μύθος", δεν είναι παρά το απόσταγμα μιας κωδικοποιημένης πραγματικότητας που μάς μεταφέρθηκε διά της προφορικής παράδοσης.
Πέρα όμως από την αχλή του μύθου (τον οποίο η Ιστορία οφείλει να παραθέτει), υπάρχουν και αδιάψευστα ιστορικά στοιχεία, καθώς και μαρτυρίες. Χώροι κρυφού σχολειού υπάρχουν σε μοναστήρια της Νήσου των Ιωαννίνων, στην Αρναία Χαλκιδικής, στην Μονή Πεντέλης, στη Δημητσάνα Αρκαδίας και αλλού. Το κρυφό σχολειό ήταν βεβαίως σποραδικό και όχι συστηματικό φαινόμενο στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Όλα εκείνα τα χρόνια υποτέλειας, συνεχών εξισλαμισμών, εξευτελισμών και κράτους φόβου υπό τους Οθωμανούς, ήταν επικίνδυνη και ηρωική, όχι τόσο η υποτυπώδης διδασκαλία της ελληνικής, αλλά κυρίως η επαφή με το κέντρο της εθνικής αυτοσυνειδησίας, την άγκυρα της πολιτισμικής διάσωσης ενός λαού: τον Έλληνα παπά!
Στα κρυφά σχολειά διδάσκονταν, εκτός από τα συνήθη εκκλησιαστικά βιβλία, και τα αθάνατα κείμενα Αρχαίων Ελλήνων διανοητών, πράγμα που αποδεικνύει την βαθειά σύνδεση των σκλαβωμένων Ελλήνων με τους αρχαίους προγόνους τους (και αυτό θα το τονίζουμε, όσο κι αν ενοχλούνται οι προπαγανδιστές του ιδεολογήματος της "ασυνέχειας του Ελληνισμού"). Μαρτυρίες για την ύπαρξη κρυφών σχολειών υπάρχουν μέχρι και το 1912 στις περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας, οπότε και ο ελληνικός στρατός τις απελευθέρωσε κατά τους Βαλκανικούς πολέμους.
Αλλά, αν ακόμη, υποθετικά μιλώντας, τα Κρυφά Σχολειά ανήκουν ολοκληρωτικά στο χώρο της "επινοημένης παράδοσης" (για να χρησιμοποιήσουμε την Λιάκεια έκφραση), γιατί ενοχλούνται τόσο πολύ οι διάφοροι "προοδευτικοί"; Είναι απλό: αποχρωματίζοντας ένα έθνος από τους μύθους του, δημιουργείς μια ανθρώπινη μάζα άβουλων καταναλωτών. Κανένα έθνος όμως δεν επέζησε με οικονομικά ισοζύγια, παρά μόνο με τους μύθους, τους θρύλους και τις παραδόσεις του.
Ο ρόλος της Εκκλησίας
Τον αφορισμό που εξέδωσε ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ επικαλούνται οι αρνητές του όποιου θετικού ρόλου της Εκκλησίας κατά την Επανάσταση, για να υποστηρίξουν τις απόψεις τους. Η μισή αλήθεια όμως είναι χειρότερη από το ψέμα. Όταν επικαλείσαι εκ του ασφαλούς ένα (αναμφισβήτητο) ιστορικό γεγονός, αποκόπτοντάς το από το φυσικό περιβάλλον του και τα μετέπειτα συμβάντα, δεν λειτουργείς ως ιστορικός, αλλά ως στυγνός προπαγανδιστής. Βεβαίως, ο καθένας δικαιούνται να είναι προπαγανδιστής. Όχι όμως να παριστάνει τον ιστορικό.
Ο αφορισμός της Επανάστασης βεβαίως υπήρξε, ουδείς το αμφισβητεί αυτό. Όσοι τον επικαλούνται όμως, ξεχνούν ότι το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης τελούσε από την αρχή της Τουρκοκρατίας υπό ομηρία και ως εκ τούτου ήταν υποχρεωμένο να συντάσσεται πάντοτε με την "γραμμή" της Οθωμανικής Πύλης. Ο αφορισμός –ο οποίος δεν ήταν ο πρώτος κατά των επαναστατημένων Ελλήνων- εξυπηρετούσε κατ’ ουσίαν την αποφυγή των διώξεων κατά των χριστιανικών πληθυσμών εκ μέρους της τουρκικής εξουσίας. Ο απαγχονισμός του Γρηγορίου του Ε’ ένα μήνα με το ξέσπασμα της Επανάστασης δηλώνει κατηγορηματικά τον υπόγειο ρόλο τού μαρτυρικού εκείνου Πατριάρχη υπέρ της Εθνεγερσίας, ρόλος που όταν αποκαλύφθηκε από τις τουρκικές αρχές, τον οδήγησαν στον θάνατο.
Πέρα όμως από την ανωτάτη εκκλησιαστική ηγεσία (που δεν αμφιβάλλουμε ότι μέρος αυτής είχε προσκυνήσει τον Δυνάστη), υπάρχει και ο απλός κλήρος, ο οποίος συμμετείχε αποφασιστικά στον Αγώνα. Χιλιάδες παπάδες του λαού, που πριν απ’ όλα και πάνω απ’ όλα ήταν Έλληνες, πήραν κι αυτοί τα καριοφίλια και έβαψαν το ράσο με ελληνικό αίμα, θυσιαζόμενοι για την απελευθέρωση του Γένους. Θρυλικά ονόματα όπως του Κοσμά του Αιτωλού, του Αθανάσιου Διάκου, του Παπαφλέσσα και πολλών άλλων ιερέων, πριν και κατά την Επανάσταση, απέδειξαν με το ηρωικό παράδειγμά τους, ότι η Ορθοδοξία, όταν δεν μένει αποκομμένη από τους αγώνες του ποιμνίου της, μπορεί πράγματι να αποτελέσει το στήριγμα και το "ομόθρησκο" του λαού μας…
http://www.resaltomag.gr/148.mag apolnaboss
Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009
Μ. ΑΠΟΚΡΙΕΣ - ΔΙΑΜΑΝΤΟΝΥΦΕΣ- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ελάτε να γλεντήσουμε να φάμε και να πιούμε στην πλατεία την κάτω του χωριού, θα χαρούμε να σας δούμε . Θα ρέει άφθονο κρασί κι ψησταριά θα ψήνει, την κλουδαρια θα κάψουμε και αποκριάτικα θα πούμε ''ΜΑΣΤΙ ΞΥΛΑ ΚΙ ΑΧΥΡΑ ΝΑ ΚΑΨΟΥΜΙ ΤΟΥΝ ΓΕΡΟΥ ΚΙ ΤΣ ΜΠΑΜΠΟΥΣ ΤΑ ΤΣΟΥΛΟΥΦΙΑ.΄΄
στις 22/02/2009
διαβάστε περισσότερα »
στις 22/02/2009
ΔΑΡΔΑΝΙΑ Ή ΒΑΡΝΤΑΣΚΑ
Η ΔΑΡΔΑΝΙΑ
Πάνω από τα σημερινά Σκόπια στην κοιλάδα μεταξύ Μόραβα και Αξιού, κατοικούσαν οι Δάρδανοι, που εντοπίζονται λίγο πριν τη ρωμαϊκή εποχή.
Φυλή που έχει τις ρίζες της σε περιοχή ανάμεσα στην Ασσυρία (Ιράκ) και τη " Μηδία (Περσία), από όπου είχαν εκδιωχθεί. Εξ ου και το όνομα Κίρος (Γκλιγκόροφ) και άλλοι.
Σύμφωνα με τη μυθολογία οι Δάρδανοι προήλθαν από τον γιο του Ιλλυριού, τον Δάρδανο. Όμως, ο Ιλλυριός σύμφωνα με τη μυθολογία είχε τη μορφή δράκοντα και οι υπήκοοί του οι Εγχελείς είχαν τη μορφή φιδιών.
Πιστεύουμε, ότι μια τέτοια εκδοχή δεν θα ικανοποιούσε τους Σκοπιανούς.
Ένας άλλος Δάρδανος της μυθολογίας είναι ο γιος της Ηλέκτρας και του Δία, που έφυγε από την Αρκαδία. Από εκεί λόγω κατακλυσμού, πήγε στη Σαμοθράκη και μετά εγκαταστάθηκε σε περιοχή κοντά στην Τροία. Από αυτόν πήραν το όνομα τους τα Δαρδανέλια. Αλλά αυτοί οι Δάρδανοι δεν έχουν καμία σχέση με κείνον.
Ιστορικά διαπιστωμένη είναι μόνο η ύπαρξη Δαρδάνων στην Ανατολή.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΚΟΠΙΩΝ
Ακόμη όμως και αν αγνοήσουμε τα παραπάνω στοιχεία, υπάρχουν αρκετά άλλα, που αποδεικνύουν ότι τα Σκόπια ήταν Αρχαία Ελλάδα.
Το 324 π.Χ. ο Φίλιππος ο Β πολέμησε τους Δάρδανους και έκτισε την πόλη Ηράκλεια -ερείπια υπάρχουν και σήμερα- μετέπειτα Μοναστήρι, για να αντιμετωπίζει τις επιθέσεις τους. Κοντά στην πόλη Ηράκλεια ήταν τα χωριά Στύβηρα, Βρυχίδα, Αθακος, Βρυγιάς, Μελιττών.
Το Μοναστήρι στο τέλος του 19ου αιώνα είχε 15.000 κατοίκους, τα δύο τρίτα ήταν Έλληνες. Αργότερα αυξήθηκαν και υπήρχαν πολλά ελληνικά σχολεία, νοσοκομεία και μεγαλοπρεπείς ναοί. Πιο πάνω από το Μοναστήρι υπήρχαν οι κωμοπόλεις Δουρίοπος, Στόβοι, Αστυπος, Βαλαζώρα, κά.
• Τα Σκόπια αρχικά ονομάζονταν Σκούποι. Εκεί γεννήθηκε ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός.
• Δίπλα στους Σκούπους υπήρχαν η Ολυμπιακή και η Ναϊσός, πατρίδα του Μεγάλου Κωνσταντίνου (280 μ.Χ.).
• Πιο παλιά, εκεί που είναι σήμερα η πόλη της Αχρίδας, υπήρχε η αρχαία ελληνική πόλη Λιγκηστίς ή Λιχνίτης ή Λνχνιδός. Οι Λιγκηστές υποστήριζαν ότι ήταν απόγονοι των Βακχιάδων της Κορίνθου. Ένας από τους βασιλιάδες της ήταν ο Αρραβαίος, η κόρη του οποίου, Ευρυδίκη, παντρεύτηκε τον Αμύντα τον Γ, πατέρα του Φιλίππου του Β' (πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου}. Στην περιοχή βρέθηκαν ελληνικές αρχαιότητες και υπάρχουν ακόμη βυζαντινά μνημεία και εκκλησίες.
• Στο Τρεμπένιστε κοντά στην Αχρίδα, η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε βασιλικούς τάφους, που μέσα σε αυτούς ήταν χρυσά προσωπεία και άλλα έργα τέχνης του 6ου π.χ. αιώνα, Ελληνικής κατασκευής, που φυλάσσονται στό Μουσείο της Σόφιας.
ΜΟΝΟ ΔΑΡΔΑΝΙΑ
Όλα όσα ανέφερα δείχνουν πόσο πλαστά είναι τα στοιχεία και οι χάρτες που προβάλουν οι Σκοπιανοί. Κι ότι αυτοί που κατοίκησαν πρώτοι στο χώρο που κατέχουν σήμερα, και δημιούργησαν τον πολιτισμό στην περιοχή ήταν οι Ελληνες. Οι Ελληνες, οι απόγονοι του Μακεδνού, οι απόγονοι των Ελλήνων της Βεργίνας, τον ήλιο της οποίας καπηλεύονται.
Όμως, ας όψονται οι ξένες δυνάμεις που γύρω στα 1900, όταν η βόρεια Ελληνική περιοχή ήταν Τουρκοκρατούμενη, τότε που σκοτώνονταν μεταξύ τους για τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στο χώρο αυτό, Τούρκοι , Αλβανοί, Βούλγαροι και Ρουμάνοι, τον έκαναν δωρεά στη Γιουγλοσλαβία.
Το συμπέρασμα είναι ένα. Μπορεί οι Ασιάτες αυτοί να κατέχουν έναν Ελληνικό χώρο, όμως δεν έχουν καμία, μα καμία σχέση με τους Ελληνες, και μάλιστα τους Μακεδόνες, κι ούτε μπορούν, ούτε δικαιούνται να φέρουν ή να χρησιμοποιούν το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Σήμερα στην ΠΓΔΜ (Σκόπια), ζουν Σκοπιανοί 1.288.301 66,5%, ΑΛβανοί 443.641 22,9%, Τούρκοι 77.492 4%, Τσιγγάνοι 44.588 2,3%, Σέρβοι 38.745 2%, Ελληνες 36.808 1,9 % και Βλάχοι 7.749 0,4%.
Από όλους αυτούς μόνο οι κατοικούντες στην ΠΓΔΜ Ελληνες μπορούν να ονομάζονται Μακεδόνες, πράγμα που κάνουν άλλωστε σε κάθε δήλωσή τους, όπως θα είδαμε και στην τηλεόραση.
Αλλωστε ως το 1939, όπως μαρτυρούν επίσημα έγγραφα και γραμματόσημα η περιοχή σημειωνόταν στο χάρτη ως ΒΑΡΝΤΑΣΚΑ.
ΥΑΗΟΟ GEOSITE
διαβάστε περισσότερα »
Πάνω από τα σημερινά Σκόπια στην κοιλάδα μεταξύ Μόραβα και Αξιού, κατοικούσαν οι Δάρδανοι, που εντοπίζονται λίγο πριν τη ρωμαϊκή εποχή.
Φυλή που έχει τις ρίζες της σε περιοχή ανάμεσα στην Ασσυρία (Ιράκ) και τη " Μηδία (Περσία), από όπου είχαν εκδιωχθεί. Εξ ου και το όνομα Κίρος (Γκλιγκόροφ) και άλλοι.
Σύμφωνα με τη μυθολογία οι Δάρδανοι προήλθαν από τον γιο του Ιλλυριού, τον Δάρδανο. Όμως, ο Ιλλυριός σύμφωνα με τη μυθολογία είχε τη μορφή δράκοντα και οι υπήκοοί του οι Εγχελείς είχαν τη μορφή φιδιών.
Πιστεύουμε, ότι μια τέτοια εκδοχή δεν θα ικανοποιούσε τους Σκοπιανούς.
Ένας άλλος Δάρδανος της μυθολογίας είναι ο γιος της Ηλέκτρας και του Δία, που έφυγε από την Αρκαδία. Από εκεί λόγω κατακλυσμού, πήγε στη Σαμοθράκη και μετά εγκαταστάθηκε σε περιοχή κοντά στην Τροία. Από αυτόν πήραν το όνομα τους τα Δαρδανέλια. Αλλά αυτοί οι Δάρδανοι δεν έχουν καμία σχέση με κείνον.
Ιστορικά διαπιστωμένη είναι μόνο η ύπαρξη Δαρδάνων στην Ανατολή.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΚΟΠΙΩΝ
Ακόμη όμως και αν αγνοήσουμε τα παραπάνω στοιχεία, υπάρχουν αρκετά άλλα, που αποδεικνύουν ότι τα Σκόπια ήταν Αρχαία Ελλάδα.
Το 324 π.Χ. ο Φίλιππος ο Β πολέμησε τους Δάρδανους και έκτισε την πόλη Ηράκλεια -ερείπια υπάρχουν και σήμερα- μετέπειτα Μοναστήρι, για να αντιμετωπίζει τις επιθέσεις τους. Κοντά στην πόλη Ηράκλεια ήταν τα χωριά Στύβηρα, Βρυχίδα, Αθακος, Βρυγιάς, Μελιττών.
Το Μοναστήρι στο τέλος του 19ου αιώνα είχε 15.000 κατοίκους, τα δύο τρίτα ήταν Έλληνες. Αργότερα αυξήθηκαν και υπήρχαν πολλά ελληνικά σχολεία, νοσοκομεία και μεγαλοπρεπείς ναοί. Πιο πάνω από το Μοναστήρι υπήρχαν οι κωμοπόλεις Δουρίοπος, Στόβοι, Αστυπος, Βαλαζώρα, κά.
• Τα Σκόπια αρχικά ονομάζονταν Σκούποι. Εκεί γεννήθηκε ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός.
• Δίπλα στους Σκούπους υπήρχαν η Ολυμπιακή και η Ναϊσός, πατρίδα του Μεγάλου Κωνσταντίνου (280 μ.Χ.).
• Πιο παλιά, εκεί που είναι σήμερα η πόλη της Αχρίδας, υπήρχε η αρχαία ελληνική πόλη Λιγκηστίς ή Λιχνίτης ή Λνχνιδός. Οι Λιγκηστές υποστήριζαν ότι ήταν απόγονοι των Βακχιάδων της Κορίνθου. Ένας από τους βασιλιάδες της ήταν ο Αρραβαίος, η κόρη του οποίου, Ευρυδίκη, παντρεύτηκε τον Αμύντα τον Γ, πατέρα του Φιλίππου του Β' (πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου}. Στην περιοχή βρέθηκαν ελληνικές αρχαιότητες και υπάρχουν ακόμη βυζαντινά μνημεία και εκκλησίες.
• Στο Τρεμπένιστε κοντά στην Αχρίδα, η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε βασιλικούς τάφους, που μέσα σε αυτούς ήταν χρυσά προσωπεία και άλλα έργα τέχνης του 6ου π.χ. αιώνα, Ελληνικής κατασκευής, που φυλάσσονται στό Μουσείο της Σόφιας.
ΜΟΝΟ ΔΑΡΔΑΝΙΑ
Όλα όσα ανέφερα δείχνουν πόσο πλαστά είναι τα στοιχεία και οι χάρτες που προβάλουν οι Σκοπιανοί. Κι ότι αυτοί που κατοίκησαν πρώτοι στο χώρο που κατέχουν σήμερα, και δημιούργησαν τον πολιτισμό στην περιοχή ήταν οι Ελληνες. Οι Ελληνες, οι απόγονοι του Μακεδνού, οι απόγονοι των Ελλήνων της Βεργίνας, τον ήλιο της οποίας καπηλεύονται.
Όμως, ας όψονται οι ξένες δυνάμεις που γύρω στα 1900, όταν η βόρεια Ελληνική περιοχή ήταν Τουρκοκρατούμενη, τότε που σκοτώνονταν μεταξύ τους για τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στο χώρο αυτό, Τούρκοι , Αλβανοί, Βούλγαροι και Ρουμάνοι, τον έκαναν δωρεά στη Γιουγλοσλαβία.
Το συμπέρασμα είναι ένα. Μπορεί οι Ασιάτες αυτοί να κατέχουν έναν Ελληνικό χώρο, όμως δεν έχουν καμία, μα καμία σχέση με τους Ελληνες, και μάλιστα τους Μακεδόνες, κι ούτε μπορούν, ούτε δικαιούνται να φέρουν ή να χρησιμοποιούν το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Σήμερα στην ΠΓΔΜ (Σκόπια), ζουν Σκοπιανοί 1.288.301 66,5%, ΑΛβανοί 443.641 22,9%, Τούρκοι 77.492 4%, Τσιγγάνοι 44.588 2,3%, Σέρβοι 38.745 2%, Ελληνες 36.808 1,9 % και Βλάχοι 7.749 0,4%.
Από όλους αυτούς μόνο οι κατοικούντες στην ΠΓΔΜ Ελληνες μπορούν να ονομάζονται Μακεδόνες, πράγμα που κάνουν άλλωστε σε κάθε δήλωσή τους, όπως θα είδαμε και στην τηλεόραση.
Αλλωστε ως το 1939, όπως μαρτυρούν επίσημα έγγραφα και γραμματόσημα η περιοχή σημειωνόταν στο χάρτη ως ΒΑΡΝΤΑΣΚΑ.
ΥΑΗΟΟ GEOSITE
Labels:
ΙΣΤΟΡΙΚΑ
Μακεδονία και όνομα
H Mακεδονία αποτελεί πανάρχαιη ελληνική γη. Tην ονομασία Mακεδονία συναντάμε για πρώτη φορά στον ιστορικό Hρόδοτο, ο οποίος (Kλειώ, κεφ. 50) κάνει λόγο για «έθνος Mακεδνόν», υποστηρίζοντας ότι είναι Δωριείς. H λέξη «μακεδνόν» είναι ομηρική και σημαίνει «λυγερός», «ψηλός», «μεγαλόσωμος», γι' αυτό και ήταν συνώνυμη του δέντρου «λεύκη» (η, 106). Ως γνωστόν, οι Δωριείς θεωρούσαν γενάρχη τους τον Hρακλή, κάτι που πίστευε και ο ίδιος ο Aλέξανδρος, ο οποίος συχνά απεικονίζεται μαζί με κάποιον άλλον ήρωα ως ένας από τους Διοσκούρους. Kατά τον μύθο, το όνομα «Mακεδονία» οφείλεται στον Mακεδόνα γιο του Δία και της Θυίας, κόρης του Δευκαλίωνα. Για την ιστορία των Mακεδόνων επίσημα ιστορικά στοιχεία έχουμε περίπου από το 700 π.X. Στην περιοχή Oρεστίδα. Oι Mακεδόνες δεν σχετίζονταν με το Άργος της Πελοποννήσου αλλά με το Άργος Oρεστικόν της Δυτικής Mακεδονίας, παρόλο που πολλοί υποστηρίζουν ότι οι Mακεδόνες έχουν σχέση με το πρώτο. H «προϊστορία» της Mακεδονίας μάς είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Ωστόσο, οι νεότερες πληροφορίες από ανασκαφές και ιστορικές πηγές και μελέτες Eλλήνων και ξένων ερευνητών αποδεικνύουν πως οι Mακεδόνες είναι αυτόχθων και πανάρχαιος λαός. Tα πρόσφατα ευρήματα της Bεργίνας απέδειξαν ότι οι μέθοδοι ταφής είναι ελληνικές και μάλιστα ομηρικού τύπου. Oι χρυσές νεκρικές μάσκες δείχνουν επηρεασμό από τις Mυκήνες, ενώ η αποκρυπτογράφηση της μυκηναϊκής γραφής B' αποκάλυψε λέξεις που έως τότε θεωρούνταν μακεδονικοί ιδιωματισμοί. Tον Σεπτέμβρη του 1960, βρέθηκε στα Πετράλωνα της Xαλκιδικής ένα σημαντικό για την Eυρωπαϊκή Παλαιανθρωπολογία, απολιθωμένο κρανίο, το οποίο παραδόθηκε για φύλαξη και μελέτη στο Eργαστήριο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. H ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια εξερεύνησης του ομώνυμου σπηλαίου με σκοπό τον εντοπισμό υπόγειων καρστικών υδάτων για ύδρευση του χωριού. O Γερμανός ζωολόγος H. Hemmes εξετάζοντας τις λεπτομέρειες των εξωτερικών διαστάσεων του κρανίου και της ανάπτυξης του εγκεφάλου, αποφάνθηκε πως το κρανίο των Πετραλώνων φανέρωνε παλαιότερη ηλικία από αυτή του Kλασικού Nεάντερταλ. Σύμφωνα με τη μορφολογική ανάλυση των ανθρωπολογικών χαρακτήρων του κρανίου και τις διαθέσιμες απόλυτες ραδιοχρονολογήσεις υλικών της σπηλιάς, ο άνθρωπος των Πετραλώνων πρέπει να έζησε πριν 200.000-300.000 χρόνια (άλλοι αναφέρουν ότι είναι 800.000 χρόνια). O κ. Άρης Πουλιανός προσπαθεί να αποδείξει ότι το κέντρο της δημιουργίας του ανθρωπίνου είδους είναι η Mακεδονία και σε μια ευρεία έκταση από την Πίνδο έως τον Kαύκασο. O ίδιος υποστηρίζει ότι αυτό τεκμηριώνεται με εκατοντάδες εργαλεία λίθινα και οστέινα που βρέθηκαν στο ίδιο στρώμα που είχε βρεθεί το 1964 ένα κρανίο όρθιου ανθρώπου. Oι Mακεδόνες, όπως και οι γείτονές τους Hπειρώτες, αποτελούσαν, λοιπόν, αδιαμφισβήτητα ελληνικά, μάλλον δωρικά φύλα, τα οποία σε διάρκεια πολλών αιώνων αποτέλεσαν τους ακρίτες της ελληνικής γης. Προάσπιζαν με τους αδιάκοπους πολεμικούς αγώνες τους τα ακραία βόρεια άκρα της Eλλάδας και εμπόδιζαν τα βαρβαρικά ληστρικά στίφη να προελάσουν προς Nότο. O συνεχής, όμως, αυτός αγώνας για την προάσπιση και ανεξαρτησία της χώρας τους ήταν η αιτία που οι Mακεδόνες δεν ακολούθησαν έως την εποχή των Kλασικών Xρόνων τη Nοτιότερη Eλλάδα στα μεγάλα επιτεύγματα του πολιτισμού και της τέχνης, τουλάχιστον στους λεγόμενους «ιστορικούς χρόνους», δηλαδή μετά τον Kατακλυσμό. Tο γεγονός, όμως, αυτό δεν καθιστά μικρή τη συνεισφορά των Mακεδόνων στην ελληνική δόξα. Oι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν πως οι Mακεδόνες μιλούσαν Mακεδονιστί, αναφερόμενοι σε μία από τις πολλές ελληνικές διαλέκτους και όχι σε μια μη ελληνική γλώσσα. Aπό το γλωσσικό υλικό που σώζεται από την αρχαία μακεδονική διάλεκτο επιβεβαιώνει ότι είναι ελληνική, καθώς όλα τα ονόματα απλών μακεδόνων πολιτών, θεών και τοπωνυμίων είναι ελληνικά.
Labels:
ΙΣΤΟΡΙΚΑ
Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009
Apolnamantata
Πέρασε αρκετός καιρός από την τελευταία αναφορά. Μην ξεχνάτε όμως πως μεσολάβησε ένα χρονικό διάστημα στο οποίο δεν υπήρχε μέρα χωρίς γιορτή. Αλλά πρώτα από όλα να σας ευχηθώ , εκ μέρους μου αλλά και εκ μέρους των θαμώνων του apolnarama, χρόνια πολλά και καλή χρονιά!!!!! Είθε η νέα χρονιά να σας φέρει ότι ακριβώς επιθυμείτε και αγαπάτε…….
Για να έρθουμε , όμως , στο δια ταύτα, στο ζουμί της όλης υπόθεσης………. Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να μην σας αφήσω μεγάλα κενά και απορίες !!! αρχής γεννωμένης από την περίοδο προ των Χριστουγέννων όπου και στο μαγαζί είχαμε μια άνευ προηγουμένου προσέλευση κόσμου, από την δεκάτη βραδινή ώρα και μετά, που θελαν να παίξουν χαρτιά και διάφορα τυχερά παιχνίδια…….. είναι νωρίς ακόμη, λεγανε διάφοροι περίεργοι, για να παίζετε 21 ………….. είπαμε φέτος να αλλάξουμε την τύχη μας νωρίτερα , λέγαμε εμείς και επαληθεύαμε το στίχο ελληνικού άσματος δίνοντας στον στιχουργό του δίκιο …….. [ πάλι στο σπίτι μου χαράματα], τώρα εάν ρωτάτε για το ποιος έχασε και ποιος κέρδισε δεν θα σας απαντήσω γιατί θα πληγωθούν αρκετοί!!!!!! Αν , όμως , ισχύει το ρητό που λέει πως όποιος κερδίζει στα χαρτιά χάνει στην αγάπη , τότε για μένα το 2009 προμηνύεται δυσοίωνο.
Τα Χριστούγεννα ήρθαν και όλοι είχαμε την ίδια απορία …. Θα χιονίσει? Κάτι που έγινε την δεύτερη ημέρα και μας γέμισε όλους χαρά γιατί Χριστούγεννα χωρίς χιόνι είναι σαν να τρως λουκουμάδες χωρίς μέλι!! Όχι μόνο χιόνισε αλλά του έβγαλε τα μάτια που λένε, τόσο πολύ χιόνι είχαμε να δούμε από τον χειμώνα του 2001 όπου και έριχνε ασταμάτητα για 4 ημερόνυχτα!! Το ίδιο έγινε και την πρωτοχρονιά με την διαφορά που είχαμε και χαμηλές θερμοκρασίες………. Οι διαμαντονυφες έβγαλαν τα όργανα στην πλατεία ενώ η ομάδα είχε χορό το βράδυ σε αίθουσα γνωστού ξενοδοχείου της Καστοριάς…….. !!!! να πω την αλήθεια αναπολώ τις εποχές εκείνες όπου σε κάθε καφενείο του χωριού, την ημέρα της πρωτοχρονιάς, στηνόταν και ένα γλέντι, όπου ο κόσμος ήταν ποιο δεμένος και πάνω από όλα ποιο απλός! Πέρασαν όμως αυτά ανεπιστρεπτή , δυστυχώς. Η επομένη εβδομάδα περιείχε τα Θεοφάνεια , τον αϊ Γιάννη και τα ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ [καρναβάλια] της Καστοριάς ….. Το πρωί των Θεοφανείων ο παππά Δημήτρης μόλις τελείωσε την καθιερωμένη δημοπρασία των εικόνων για την μεταφορά τους στο ποτάμι, ξεκίνησε με τον κόσμο προς την γέφυρα στο κουρτσι για να ευλογήσει τα ύδατα ρίχνοντας τον σταυρό στο ποτάμι. Δυο θαρραλέοι νεαροί βούτηξαν και τον πιασαν το σταυρό ο ανιψιός μου ο Θοδωρής και ο Θωμάς του μοναχογιού. Το βράδυ ντυθήκαμε πήραμε μαζί μας αρκετό κρασί και ξεχυθήκαμε στους δρόμους της πόλης, αναμιχτήκαμε στο πλήθος και εν τω μέσω της μέθης μας γλεντήσαμε έχοντας συνοδεία μια ορχήστρα απαρτίζουσα από δυο μαυριδερούς καλλιτέχνες[κλαρίνο και νταούλι]!! Άξιο λόγου είναι το γεγονός πως φέτος το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου είχαν ντυθεί καλόγεροι και δεσποτάδες, σε κάθε γωνία παραμόνευε και ένας Εφραίμ !!!!!!!
Μετά το εορταστικό αυτό σύμπλεγμα ακολούθησε μια ύφεση, εκεί έτρεξε η ανακοίνωση για δήλωση συμμετοχής στο τρίτο apolnatavli!!! Μαζευτήκαμε και κάναμε την έναρξη στις 24-01 , τον αγιασμό όπως λέει και ο Μπάμπης. Τα κονταροχτυπήματα είναι πολλά και όλοι παλεύουμε να εκθρονίσουμε τον περσινό πρωταθλητή!!!!! Μη ξεχνάμε πως πέρυσι κάποιος δεσμεύτηκε on camera πως εάν έχει τον τίτλο το 2009 θα σφάξει 50 κοτόπουλα………!!!!!
Στις 26-01-09 η οικογένεια μου και εγώ είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε το νέο μας μέλος….. την ανιψιά μου που παρά τα παιχνίδια που έκανε ήρθε στον κόσμο προσφέροντας μας μεγάλη χαρά!!!!
Αυτά μέχρι στιγμής συνέβησαν ….. εν συντομία φυσικά!
ευλογειτε
APOLNABOSS
διαβάστε περισσότερα »
Πέρασε αρκετός καιρός από την τελευταία αναφορά. Μην ξεχνάτε όμως πως μεσολάβησε ένα χρονικό διάστημα στο οποίο δεν υπήρχε μέρα χωρίς γιορτή. Αλλά πρώτα από όλα να σας ευχηθώ , εκ μέρους μου αλλά και εκ μέρους των θαμώνων του apolnarama, χρόνια πολλά και καλή χρονιά!!!!! Είθε η νέα χρονιά να σας φέρει ότι ακριβώς επιθυμείτε και αγαπάτε…….
Για να έρθουμε , όμως , στο δια ταύτα, στο ζουμί της όλης υπόθεσης………. Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να μην σας αφήσω μεγάλα κενά και απορίες !!! αρχής γεννωμένης από την περίοδο προ των Χριστουγέννων όπου και στο μαγαζί είχαμε μια άνευ προηγουμένου προσέλευση κόσμου, από την δεκάτη βραδινή ώρα και μετά, που θελαν να παίξουν χαρτιά και διάφορα τυχερά παιχνίδια…….. είναι νωρίς ακόμη, λεγανε διάφοροι περίεργοι, για να παίζετε 21 ………….. είπαμε φέτος να αλλάξουμε την τύχη μας νωρίτερα , λέγαμε εμείς και επαληθεύαμε το στίχο ελληνικού άσματος δίνοντας στον στιχουργό του δίκιο …….. [ πάλι στο σπίτι μου χαράματα], τώρα εάν ρωτάτε για το ποιος έχασε και ποιος κέρδισε δεν θα σας απαντήσω γιατί θα πληγωθούν αρκετοί!!!!!! Αν , όμως , ισχύει το ρητό που λέει πως όποιος κερδίζει στα χαρτιά χάνει στην αγάπη , τότε για μένα το 2009 προμηνύεται δυσοίωνο.
Τα Χριστούγεννα ήρθαν και όλοι είχαμε την ίδια απορία …. Θα χιονίσει? Κάτι που έγινε την δεύτερη ημέρα και μας γέμισε όλους χαρά γιατί Χριστούγεννα χωρίς χιόνι είναι σαν να τρως λουκουμάδες χωρίς μέλι!! Όχι μόνο χιόνισε αλλά του έβγαλε τα μάτια που λένε, τόσο πολύ χιόνι είχαμε να δούμε από τον χειμώνα του 2001 όπου και έριχνε ασταμάτητα για 4 ημερόνυχτα!! Το ίδιο έγινε και την πρωτοχρονιά με την διαφορά που είχαμε και χαμηλές θερμοκρασίες………. Οι διαμαντονυφες έβγαλαν τα όργανα στην πλατεία ενώ η ομάδα είχε χορό το βράδυ σε αίθουσα γνωστού ξενοδοχείου της Καστοριάς…….. !!!! να πω την αλήθεια αναπολώ τις εποχές εκείνες όπου σε κάθε καφενείο του χωριού, την ημέρα της πρωτοχρονιάς, στηνόταν και ένα γλέντι, όπου ο κόσμος ήταν ποιο δεμένος και πάνω από όλα ποιο απλός! Πέρασαν όμως αυτά ανεπιστρεπτή , δυστυχώς. Η επομένη εβδομάδα περιείχε τα Θεοφάνεια , τον αϊ Γιάννη και τα ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ [καρναβάλια] της Καστοριάς ….. Το πρωί των Θεοφανείων ο παππά Δημήτρης μόλις τελείωσε την καθιερωμένη δημοπρασία των εικόνων για την μεταφορά τους στο ποτάμι, ξεκίνησε με τον κόσμο προς την γέφυρα στο κουρτσι για να ευλογήσει τα ύδατα ρίχνοντας τον σταυρό στο ποτάμι. Δυο θαρραλέοι νεαροί βούτηξαν και τον πιασαν το σταυρό ο ανιψιός μου ο Θοδωρής και ο Θωμάς του μοναχογιού. Το βράδυ ντυθήκαμε πήραμε μαζί μας αρκετό κρασί και ξεχυθήκαμε στους δρόμους της πόλης, αναμιχτήκαμε στο πλήθος και εν τω μέσω της μέθης μας γλεντήσαμε έχοντας συνοδεία μια ορχήστρα απαρτίζουσα από δυο μαυριδερούς καλλιτέχνες[κλαρίνο και νταούλι]!! Άξιο λόγου είναι το γεγονός πως φέτος το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου είχαν ντυθεί καλόγεροι και δεσποτάδες, σε κάθε γωνία παραμόνευε και ένας Εφραίμ !!!!!!!
Μετά το εορταστικό αυτό σύμπλεγμα ακολούθησε μια ύφεση, εκεί έτρεξε η ανακοίνωση για δήλωση συμμετοχής στο τρίτο apolnatavli!!! Μαζευτήκαμε και κάναμε την έναρξη στις 24-01 , τον αγιασμό όπως λέει και ο Μπάμπης. Τα κονταροχτυπήματα είναι πολλά και όλοι παλεύουμε να εκθρονίσουμε τον περσινό πρωταθλητή!!!!! Μη ξεχνάμε πως πέρυσι κάποιος δεσμεύτηκε on camera πως εάν έχει τον τίτλο το 2009 θα σφάξει 50 κοτόπουλα………!!!!!
Στις 26-01-09 η οικογένεια μου και εγώ είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε το νέο μας μέλος….. την ανιψιά μου που παρά τα παιχνίδια που έκανε ήρθε στον κόσμο προσφέροντας μας μεγάλη χαρά!!!!
Αυτά μέχρι στιγμής συνέβησαν ….. εν συντομία φυσικά!
ευλογειτε
APOLNABOSS
Labels:
EDITORIAL
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)