Sample text
''πέτρα που γκιλνάει μούσκουρου δεν πιάν ........''
Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012
Εκπληκτικές μεταμορφώσεις - Δείτε το πριν και το μετά!!! (Φωτό)
Καστοριά - Για παράβαση καθήκοντος και 10 μήνες φυλάκιση δικάστηκε ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς και μια υπάλληλος της Π.Ε. για παλιά περίεργη υπόθεση (1997).
Έρευνα: Οι τέσσερις Έλληνες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον . . . πλανήτη!
ΠΑΟΚ Κωσταραζίου - Αντιμέτωπος με την ιστορική ομάδα της Καστοριάς.
Ε.Π.Σ. Καστοριάς: Κλήρωση διαιτητών 11ης αγωνιστικής.
Πηγή: sentra.com.gr
H διατροφική αξία του μανταρινιού.
Η δικαίωση του αγώνα! - Αναγνωρίστηκε ως κράτος η Παλαιστίνη από τον ΟΗΕ!
Καστοριά - Η τοποθέτηση του Βασίλη Καραστέργιου, υπεύθυνου του χωριού του Άγιου Βασίλη, στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς. (Βίντεο)
Καστοριά: Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων
Ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας 30/11, του δασκάλου Κωνσταντίνου Αθ. Οικονόμου
Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ:
Ο Απόστολος Ανδρέας, αδελφός του Σίμωνος Πέτρου, που φέρει ελληνικό όνομα, σύμφωνα με την κοινή συνήθεια πολλών Ιουδαίων της εποχής του, καταγόταν από την Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας.
Οι γονείς του ονομάζονταν Ιωνάς ή Ιωάννης και Ιωάννα.
Μαζί με τον αδελφό του, Πέτρο, εργαζόταν ως αλιέας στη λίμνη της Τιβεριάδος.
Η Βίβλος δεν μας δίνει πολλές πληροφορίες για το πρόσωπό του, ενώ οι παραδόσεις εμφανίζονται από τα μέσα του 3ου αιώνα και έπειτα.
Γνωρίζουμε πάντως από το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον ότι και τα δύο αδέλφια διετέλεσαν πρωτύτερα μαθητές του Ιωάννου του Βαπτιστή.
H παλαιότερη εξωβιβλική πληροφορία για τον Απόστολο προέρχεται από τον Ωριγένη (254 μ.Χ.), ο οποίος αναφέρει ότι ο Ανδρέας κήρυξε στη Σκυθία (Νότια Ρωσία).
Ο Ανδρέας μαζί με τον Πέτρο ήταν οι πρώτοι που κλήθηκαν και ακολούθησαν τον Χριστό. Έτσι, ο Ανδρέας αποκαλείται και «Πρωτόκλητος».
ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ:
Μετά την Πεντηκοστή και την ίδρυση της Εκκλησίας, με τον Πέτρο και άλλους μαθητές κήρυξε στη Σινώπη του Πόντου σε Έλληνες και Ιουδαίους της διασποράς, έχοντας ως ορμητήριο μια νησίδα κοντά στη Σινώπη.
Αργότερα ο Ανδρέας με τον Απόστολο Ματθία πήγαν στη Σαμψούντα (Αμισό), όπου ίδρυσαν Εκκλησία.
Από εκεί περιπλανήθηκε κυρήσσοντας σε άλλες περιοχές του Πόντου, της Ιβηρίας (Γεωργίας) και της χώρας των Πάρθων (Ιράν).
Το 34 μ.Χ., πιθανόν, επέστρεψε στα Ιεροσόλυμα για να εορτάσει το Πάσχα με τους υπολοίπους μαθητές.
Μετά από αυτό ακολούθησε μια δεύτερη περιοδεία με σταθμούς την Αντιόχεια, την Εφεσο, τη Λαοδίκεια, τη Νίκαια της Βιθυνίας, τη Χαλκηδόνα, με κατάληξη και πάλι στη Σινώπη. Στην τρίτη του περιοδεία πέρασε στο Βυζάντιο, την Ηράκλεια της Θράκης, τη Μακεδονία και την Πελοπόννησο. Τελικός σταθμός του υπήρξε η Πάτρα.
ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ:
Στοιχεία για τη δράση του Αποστόλου στην περιοχή μας δίδει το
απόκρυφο κείμενο “Πράξεις Ανδρέου” (250 μ.Χ.). Με ιεραποστολικό κέντρο την Πάτρα ο Ανδρέας κήρυττε σε όλη την Αχαϊα την εποχή των ανθυπάτων Λεσβίου και Αιγεάτη. Εκεί η διδασκαλία του καρποφόρησε ιδιαίτερα, ενώ με την προσευχή του έκανε πολλά θαύματα, κυρίως θεραπείες ασθενών. Μάλιστα η Μαξιμίλλα, σύζυγος του Αιγεάτη, αφού τη θεράπευσε ο Απόστολος από βαρειά αρρώστια, πίστεψε στο Χριστό. Το γεγονός αυτό έκανε τον ανθύπατο να οργιστεί και, με την παρότρυνση ειδωλολατρών ιερέων, συνέλαβε τον Ανδρέα και τον οδήγησε στο μαρτύριο του σταυρικού θανάτου, στα χρόνια των διωγμών του παρανοϊκού Νέρωνα. Το λείψανό του έθαψε με ευλάβεια ο πρώτος επίσκοπος Πατρών, Στρατοκλής.
Στα χρόνια του αυτοκράτορα Κωνσταντίου, γιου του Μ. Κωνσταντίνου, το άγιο λείψανο του Ανδρέα μαζί με τα άγια λείψανα Τιμοθέου και Λουκά του Ευαγγελιστού αποθησαυρίστηκαν στον ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων της Κωνσταντινούπολης.
Η παράδοση για τον χιαστί σταυρό του μαρτυρίου του Αποστόλου Ανδρέα είναι μεταγενέστερη (9ος ή 10ος αι.) και προέρχεται από δυτικές πηγές. Ο Απόστολος Ανδρέας είναι πολιούχος και προστάτης της Πάτρας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 30 Νοεμβρίου.
Ο ΑΠ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΛΛΩΝ ΛΑΩΝ:
Η παράδοση της Σκωτίας θεωρεί τον Ανδρέα προστάτη άγιό της ήδη από το 750 και θέλει το λείψανό
του να μετακομίστηκε στη Σκωτία. Η σημαία των Σκώτων έφερε τον χιαστό σταυρό, σύμβολο του μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος μετά την (αναγκαστική) ένωση της Σκωτίας με την Αγγλία συμπεριελήφθη και στην Αγγλική σημαία. Υπάρχει επίσης αρχαία ρωσική παράδοση για την εισαγωγή του χριστιανισμού στη Ρωσία από τον Απόστολο Ανδρέα, καθώς πιστεύεται ότι έφτασε κηρύττοντας μέχρι το Κίεβο, αρχαιότατη κοιτίδα των Ρώσων.
Απολυτίκιο:
Ως των Αποστόλων Πρωτόκλητος και του κορυφαίου αυτάδελφος τον Δεσπότην των όλων, Ανδρέα,ικέτευε, ειρήνην, τη οικουμένη δωρήσασθαι και ταις ψυχαίς ημών το μέγα έλεος.
Του Κωνσταντίνου Αθ. Οικονόμου δασκάλου στο 32ο Δ. Σχ. Λάρισας
Konstantinosa.oikonomou@gmail.com
το διαβάσαμε εδώ: http://opaidagogos.blogspot.gr
Πρώην πρόεδρος Εγνατίας Οδού Α.Ε.: «Θα ''καταστραφεί'' η Εγνατία Οδός αν αυξήσουν κι άλλο τα διόδια»!
Σήμερα στην πλατεία Αριστοτέλους τα εγκαίνια του «Χριστουγεννιάτικου χωριού»!
Κατασκευή ξύλινου σπιτιού για παιδιά
Ονομάζομαι Νίκος Τιλκερίδης και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την κατασκευή ενός ξύλινου σπιτιού για τα παιδιά μου.
Το καλοκαίρι ξεκίνησα να φτιάξω ένα ξύλινο σπιτάκι για τα παιδιά. Ο σκοπός ήταν να φτιάξω ένα σπιτάκι, 1.20 χ 1.30 για το έδαφος, ώστε μετά να κάνω ένα μεγαλύτερο στην καρυδιά του κήπου.
Τελικά, ως πρωτάρης κατέληξα να φτιάχνω ένα σπιτάκι 1.80 χ 1.70 και ύψος περισσότερο από 2,60 κι κόστος εκτός προϋπολογισμού.
Δυστυχώς, η άγνοια πληρώνεται. Έτσι, λοιπόν, η κατασκευή μιας διάστασης χωρίς προηγουμένως να υπολογίσεις τα μέτρα που υπάρχουν στο εμπόριο, μπορούν να ανεβάσουν το κόστος έως 30%.
Όσα εργαλεία δεν υπήρχαν, τα δανείστηκα από έναν φίλο. Τα λάθη ήταν πολλά. Τα περισσότερα τα αντιλαμβάνεσαι στην πορεία, όταν συσσωρεύονται κι αρχίζουν να δημιουργούν δυσλειτουργίες. Ευτυχώς το ξύλο σου δίνει την δυνατότητα για διορθώσεις.
Το ξύλο είναι πεύκο, ώστε να κρατηθεί το κόστος όσο πιο χαμηλά είναι δυνατόν. Οι διαστάσεις του σκελετού είναι 5 χ 7. Στην αρχή μου φάνηκε περιττό το μέγεθος, αλλά τελικά ένας καλός σκελετός σου δίνει πολλές δυνατότητες (βλέπε σοφίτα όταν μεγαλώσει ο μικρός κτλ).
Το πέτσωμα έγινε με σανίδες ραμποτέ ( αν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα θα χρησιμοποιούσα πιο παχύ ξύλο και μάλλον με κούρμπα.
Για την σκεπή, διάλεξα σανίδες με τρύπες ( 8 ευρώ φτηνότερα) καθώς από πάνω έβαλα ασφαλτικό κεραμίδι, οπότε ήταν μία καλή μέση λύση.
Στην κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν σκαρπέλα, χειροποίητη ματσόλα από πουρνάρι και ένα ξύλινο γουδοχέρι αξίας 3 ευρώ ( ως ματσόλα) πριόνι και σέγα χειρός, κατσαβίδι μπαταρίας, φατλσοπρίονο , βίδες φρεζαρίσματος , ξυλόκολλα, ζεστή σιλικόνη, ηλεκτρικό τριβείο, γυαλόχαρτα, ράσπα ( του πατέρα μου, ηλικίας μεγαλύτερης από την δική μου) και άλλα που δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή.
Ο φωτισμός για λόγους ασφαλείας , είναι 12 βολτ. Ένας αδιάβροχος εκατοστάρης μετασχηματιστής κρυμμένος κάτω από την σκεπή ( 35 ευρώ) και δύο ταινίες led ( 14 ευρώ δίνουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Εκ των υστέρων έμαθα ότι οι μετασχηματιστές ακόμα και όταν δεν δίνουν ρεύμα καταναλώνουν το 10% της ισχύος τους, οπότε ένας διακόπτης ακόμα θα είναι χρήσιμος.
Το ασφαλτόπανο είναι ακριβό και πολύ βαρύ αλλά φαίνεται να είναι αποδοτική λύση.
Η πόρτα ανοίγει και μισή μισή και ολόκληρη. Οι μεντεσέδες με παίδεψαν λιγάκι, καθώς τα λούκια που έσκαψα ήταν αρχικά περιττά και μετά πολύ μεγάλα!
Για βάση χρησιμοποίησα άλφα μπλοκ. Η μετακίνηση του, ήταν ένα ακόμα από τα λάθη μου. Όταν αποφάσισα να το μεταφέρω στην τελική του θέση για να συνεχίσω την κατασκευή, είχε ήδη αποκτήσει τόσο πολύ βάρος που ήταν ακούνητο. Τελικά, η μετακίνηση έγινε με την φροντίδα του φίλου που δάνειζε και τα εργαλεία του (Ορέστης Βάθης) κυλώντας το πάνω σε μία μεταλλική σωλήνα κι ένα στρογγυλό ξύλινο παλούκι.
Όπου μπορούσα να χρησιμοποιήσω τα σκαρπέλα, αντί για ηλεκτρικό εργαλείο το έκανα. Οι μεταλλικές γωνίες είναι μάλλον υπερεκτιμημένες αν κάνεις καλές αντηρίδες, ενώ η σκεπή είναι μία πραγματική πρόκληση. Αυτό που με ευχαριστεί είναι ότι αν θέλεις η κατασκευή δεν τελειώνει ποτέ. Ήδη ξεκίνησα να κάνω τα πρώτα επιπλάκια με τα ρετάλια.
Αν είμαστε γεροί κι όχι γέροι, το τρίτο σπιτάκι θα το κάνω από χώμα κι άχυρο ( cob) ή αλλιώς κιορπίτσια, όπως τα λέγαμε στην Δράμα οι πόντιοι.
Ξεχνάω πολλά αλλά αυτά είναι μάλλον τα βασικότερα.
Καλή επιτυχία σε όποιον ακολουθήσει
Νίκος Τ.