Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Τσάι του βουνού: Οι ευεργετικές του ιδιότητες.

Από την αρχαιότητα ο Ιπποκράτης* και αργότερα ο Θεόφραστος* και ο Διοσκουρίδης* εστίασαν στη θεραπευτική δράση των βοτάνων. Οι γνώσεις τους μεταδόθηκαν από γενιά σε γενιά και σήμερα έρχονται δεκάδες τεκμηριωμένες μελέτες, από τη σύγχρονη ιατρική και επιστήμη, να επιβεβαιώσουν τα οφέλη υγείας πολλών βοτάνων.



Το παρασκευαζόμενο αφέψημα τσάι του βουνού παρουσιάζει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται στα αιθέρια έλαια που περιέχει και ιδιαίτερα στα φλαβονοειδή.


Το γνωστό και αγαπημένο, χειμερινό κυρίως, ρόφημα των Ελλήνων “Τσάι του βουνού” απαντάται σε πολλά ελληνικά βουνά και χέρσους τόπους. Το αγαπάμε για την ευχάριστη γεύση του και τα ωφέλιμα συστατικά του με τα οποία εφοδιάζει τον οργανισμό μας.

Όλοι μας έχουμε αναμνήσεις από την παιδική κι εφηβική ηλικία μας, όταν κρυώναμε ή μας «έπιανε» λίγο συνάχι, αμέσως η μαμά και η γιαγιά μας κυνηγούσαν με μία κούπα ζεστό τσάι του βουνού με μέλι και λεμόνι!

Ευεργετικές ιδιότητες του βουνίσιου τσαγιού για τον οργανισμό μας.

Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, διτερπένια και συγκεκριμένα πτητικά συστατικά (αιθέρια έλαια), προσφέροντας στον οργανισμό μας αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική προστασία.

Είναι διουρητικό και αποτοξινωτικό.

Επιστημονικές μελέτες υποδεικνύουν προληπτικά οφέλη έναντι των ενδεχομένων εμφάνισης καταρράκτη, θρόμβων και υπέρτασης.

Το τσάι του βουνού, σε αντίθεση με το κλασσικό Αγγλικό τσάι, δεν εμφανίζει διεγερτική δράση, γεγονός που μας επιτρέπει την πόση του ακόμη και το βράδυ.

Νέες επιστημονικές έρευνες στη Γερμανία είναι στα σκαριά για να αποδείξουν ότι το Ελληνικό Τσάι του Βουνού δρα προστατευτικά ενάντια στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Αφεψήματα από τσάι του βουνού για το κρυολόγημα.

Βράζουμε νερό (μία κούπα) και λίγο πριν κοχλάσει το αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα στο νερό ½ ξυλάκι κανέλας, λίγο αποξηραμένο τσάι βουνού και τα αφήνουμε για 4 περίπου λεπτά. 

Στη συνέχεια σουρώνουμε και το ρόφημά μας είναι έτοιμο. Μπορούμε να το πιούμε σκέτο ή να προσθέσουμε ½ κ.γ. καστανή ζάχαρη.

Βράζουμε νερό (μια κούπα) με λίγο αποξηραμένο τσάι βουνού. Σουρώνουμε το τσάι στην κούπα μας και προσθέτουμε 1 κ.γ. μέλι και 4-5 σταγόνες λεμόνι.

Χρήσιμη πληροφορία

Ο τρόπος που θα παρασκευάσουμε το τσάι βουνού είναι πολύ βασικός, καθώς δεν πρέπει να βράσει σε υψηλούς οC γιατί θα καταστραφούν τα συστατικά του.

Ο σωστός τρόπος είναι να βράσουμε πρώτα το νερό και πριν αρχίσει να κοχλάζει το αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το τσάι βουνού, το αφήνουμε για 3-4 λεπτά και μετά το σουρώνουμε.

Εναλλακτικά μπορούμε να βράσουμε το τσάι μαζί με το νερό αλλά και πάλι θα το αποσύρουμε από τη φωτιά πριν ακόμα κοχλάσει.

*Ιπποκράτης: Αρχαίος Έλληνας Ιατρός και Πατέρας της Σύγχρονης Ιατρικής. Τα έργα του είναι 59 στον αριθμό και αποτελούν την «Ιπποκρατική Συλλογή».
*Θεόφραστος: Αρχαίος Έλληνας Φιλόσοφος. Εκτιμάται πως έγραψε περίπου 240 έργα τα οποία αναφέρονται σε ένα πλήθος θεμάτων και κυρίως στη Βοτανική και στη Ζωολογία.
*Διοσκουρίδης: Αρχαίος Έλληνας Ιατρός, Φαρμακολόγος και Βοτανολόγος

Το είδαμε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: