Ας δούμε πόσο όμορφα και φτηνά χριστουγεννιάτικα στολίδια μπορούμε να φτιαξουμε με την τεχνική που ονομάζεται quilling
Με την τεχνική του quilling ειχα ασχοληθεί πριν 2-3 χρόνια αν θυμάμαι σωστά. Μάλιστα τις πρώτες μου δημιουργίες τις είχα φτιάξει χωρίς να έχω εργαλεία, οπότε όπως έψαχνα τις παλιές φωτογραφίες μου βρήκα αυτό το πολύ ωραίο στολιδάκι που δε σας είχα δείξει ως τώρα πως γίνεται.
Το quilling εχει 2-3 μικρά εργαλειάκια κανονικά αλλά μπορείς να το δουλέψεις άνετα με ενα τσιμπιδάκι, μερικές οδοντογλυφίδες και ένα στένσιλ κύκλων.
Θα χρειαστούμε λεπτές λωρίδες χαρτί. Κανονικά έχει και ειδικό χαρτί για quilling αλλά πάλι δε μας νοιάζει. Μπορείτε να αγοράσετε χαρτονάκια από αυτά που βάζουν για εξώφυλλα στη βιβλιοδεσία με σπυράλ, να τα σημαδέψετε ανά 3 ή 4 χιλιοστά με ένα μολυβάδι στις δυο πλευρές και να τα κόψετε λωρίδες με τη βοήθεια ενός χάρακα και ενός κοπιδιού. Προτιμήστε εκείνα τα μπεζ χαρτονάκια που έχουν αποχρώσεις ξύλου.
Αφού κόψετε τις λωρίδες θα πρέπει να ετοιμάσετε λίγη ατλακόλ. Εμένα με βόλευε να φτιάχνω μικρή ποσότητα κόλλας μέσα σε ένα άδειο κυπελάκι από ατομικό γαλατάκι για καφέ.
Θα πάρετε μια λωρίδα χαρτί και θα την τυλίξετε σφιχτά σε ροδέλα γύρω από μια οδοντογλυφίδα. Αφού τυλιχτεί, θα την ακουμπήσετε μέσα σε έναν κύκλο στο στένσιλ. Η ροδέλα θα ανοίξει και θα γεμίσει τον κύκλο του στένσιλ. Θα τεντώσετε τον εξωτερικό κύκλο της λωρίδας για να γεμίσει όλος ο κύκλος του στένσιλ και θα την πάρετε προσεκτικά στο χέρι σας για να μη σας ανοίξει. Με μια άλλη οδοντογλυφίδα θα απλώσετε λίγη κόλλα στη μέσα πλευρά της άκρης της ροδέλας και θα την κολλησετε πάνω στην χμμχχμ προηγούμενη στροφή κρατώντας την με τα δάχτυλα σας για 2-3 δευτερόλεπτα μέχρι να κολλήσει καλά.
Για το συγκεκριμένο στολίδι χρησιμοποίησα 3 μεγέθη κύκλων από το στένσιλ. Μια μικρή ροδελα με το 1/3 του χαρτιού που την έχω βάλει στο κέντρο, και 4+4 ροδέλες από δυο μεγαλύτερα μεγέθη κύκλων αντίστοιχα.
Τις 4 μεγαλύτερες ροδέλες τις θέλουμε σε σχήμα “δάκρυ”, οπότε όπως κρατάμε τη ροδέλα την πιέζουμε με τα δάχτυλα του ενός χεριού από τη μια πλευρά για να αποκτήσει αυτό το σχήμα.
Τις άλλες 4 ροδέλες τις θέλουμε σε σχήμα “μάτι” οπότε για να το αποκτήσουμε πιέζουμε τη ροδέλα με τα δάχτυλα και των δυο χεριών για να τσακίσει στις 2 άκρες .
Από κει και πέρα μένει η σύνθεση του χριστουγεννιάτικου στολιδιού. Απλά κολλάμε τα κομματάκια μεταξύ τους ένα ένα σύμφωνα με τη φωτογραφία ξεκινώντας από το κάτω μέρος του στολιδιού.
Γενικά η περιγραφή της τεχνικής quilling νομίζω πως είναι πιο δύσκολη από ότι η ίδια η τεχνική, είναι πανεύκολο να γίνει και το σημαντικότερο με ελάχιστο κόστος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου