Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

ΚΑΣΤΟΡΙΑ :“Χαράτσι” 345.000 ευρώ στην ΔΕΡΑΣΕΝ!

 

  Το μίτο από το... κουβάρι της ΔΕΡΑΣΕΝ αναζητεί ο Δήμος Νεστορίου και προσωπικά ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος, ύστερα από τις πρόσφατες εξελίξεις στην πολύπαθη δημοτική επιχείρηση, η οποία επιχορηγήθηκε το 1998 από το δημόσιο με το ποσό των 102.000 ευρώ και τώρα καλείται να επιστρέψει, μαζί με τους νόμιμους τόκους και τις προσαυξήσεις, το ποσό των 345.000 ευρώ, χωρίς να λειτουργήσει ούτε μέρα...

  “Θεωρώ ότι αυτό είναι αδιανόητο, είναι άδικο και ανεπίτρεπτο, να χρεώνεται σε μία επιχείρηση και κατ΄ επέκταση σ΄ ένα Δήμο, που είναι ο πλειοψηφών μέτοχος, ένα τόσο υπέρογκο πρόστιμο, επειδή το ίδιο το κράτος δεν στήριξε, ως όφειλε, από την αρχή την λειτουργία της”, τονίζει φανερά δυσαρεστημένος ο Δήμαρχος Νεστορίου, που κληρονόμησε μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση στην εταιρεία.
Η ΔΕΡΑΣΕΝ δημιουργήθηκε το 1995  με έδρα το Νεστόριο και μετοχικό κεφάλαιο το ποσό των 481.526 ευρώ. Ως μέτοχοι συμμετείχαν ο Δήμος Νεστορίου με ποσοστό 54% και η Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ με ποσοστό 46%. Η Ηλεκτρομηχανική κάλυψε την συμμετοχή της με μετρητά, ενώ ο Δήμος Νεστορίου, εισέφερε ένα διώροφο κτήριο εμβαδού 572 τ.μ. μαζί μ΄ ένα οικόπεδο εμβαδού 400 τ.μ.

  Η ΔΕΡΑΣΕΝ Α.Ε. για την αγορά του μηχανολογικού εξοπλισμού εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο 1892/1990 με ποσοστό επιχορήγησης 40% επί του συνολικού επενδυτικού σχεδίου 437.270 ευρώ, που ισοδυναμούσε με 174.908 ευρώ.
Επιπλέον το 1998 η ανενεργή επιχείρηση έλαβε από την Εμπορική Τράπεζα δάνειο 73.367 ευρώ, με επιτόκιο 20,70% για “την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων και την εκπαίδευση του προσωπικού”!
  Παρ΄ όλα αυτά η επιχείρηση εξακολουθεί να υφίσταται στα... χαρτιά, μέχρι που το 2008 ο τότε Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Ανδρέας Λεούδης ανακάλεσε την δοθείσα επιχορήγηση, συνέταξε χρηματικό κατάλογο επιστροφής του ποσού με όλες τις προσαυξήσεις από το 1998 και βεβαίωσε το συνολικό ποσό της οφειλής στην ΔΟΥ  Νεστορίου, που σήμερα ξεπερνάει τις 300.000 ευρώ!
Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα μετά από “χειμερία νάρκη” αρκετών ετών, με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, σχετικά με την δυνατότητα επανεργοποίησης της ΔΕΡΑΣΕΝ, μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση τη μητρικής εταιρείας Ηλεκτρομηχανική Κύμης, στην οποία ανήκει.
Όμως ο Δήμαρχος Νεστορίου δεν φαίνεται καθόλου αισιόδοξος, σε μια τέτοια προοπτική και δηλώνει: “Όσες προσπάθειες κι αν έγιναν στο παρελθόν από τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου έπεσαν στο κενό. Ποτέ το υπουργείο Άμυνας δεν εδέησε να δώσει, ούτε μια παραγγελία στην ΔΕΡΑΣΕΝ, για να ξεκινήσει την λειτουργία της. Όλα αυτά τα χρόνια, οι στρατιωτικές στολές ανατίθονταν σε ιδιωτικές εταιρείες, ύστερα από διαγωνισμό βέβαια, τις οποίες κατήγγειλα ότι έραβαν στο εξωτερικό, για χαμηλό κόστος”!
Η τελευταία απόπειρα να λειτουργήσει η εταιρεία, έγινε από τον κ. Γκοσλιόπουλο το 2004, όταν μετά από προσωπικές προσπάθειες, κατάφερε να αποσπάσει με διακομματική απόφαση, μια παραγγελία 30.000 στρα- τιωτικών στολών, την οποία θα εκτελούσαν από κοινού οι δύο ομοειδείς επιχειρήσεις δηλ. του Νεστορίου και του Έβρου.
Δυστυχώς όμως η παραγγελία έμεινε στα... “χαρτιά”, διότι την επόμενη χρονιά άλλαξε η κυβέρνηση και ο επόμενος υπουργός Άμυνας κ. Σπηλιωτόπουλος, δεν δέχθηκε την απόφαση και ακύρωσε την παραγγελία!
Το 2005 έγινε έλεγχος στον μηχανολογικό εξοπλισμό και στις κτιριακές εγκαταστάσεις της εταιρείας, που βρέθηκαν σε “άριστη κατάσταση και σε πλήρη ετοιμότητα”. Παράλληλα όμως η μητρική εταιρεία Ηλεκτρομηχανική Κύμης, εκπόνησε μια οικονομοτεχνική μελέτη, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε “ασύμφορη” η περεταίρω λειτουργία της ΔΕΡΑΣΕΝ και έκτοτε διεκόπη κάθε επικοινωνία μαζί της...
“Αυτό το κράτος, επισημαίνει ο κ. Γκοσλιόπουλος, που δεν βοήθησε καθόλου την εταιρεία, για να ορθοποδήσει, έρχεται τώρα και ζητάει πίσω την επιδότηση του 1998 με όλες τις προσαυξήσεις”!
  Πρόσφατα ο Δήμαρχος Νεστορίου, κατέβηκε στην Αθήνα και επικοινώνησε με όλα τα πολιτικά κόμματα, από τα οποία ζήτησε να περάσει τροπολογία στον αναπτυξιακό νόμο, που ψηφίζεται την άλλη εβδομάδα στην Βουλη, με την οποία θα απαλλαγεί η εταιρεία και κατ΄ εκπέκταση ο Δήμος Νεστορίου από τους τόκους και τις προσαυξήσεις και θα πληρώσει μόνο το αρχικό κεφάλαιο, που ανέρχεται στις 90.000 ευρώ περίπου.
Μοναδικό “γκρίζο” σημείο στην συνολική εικόνα της ΔΕΡΑΣΕΝ αποτελεί η πρόσληψη διευθύνοντος συμβούλου το 1998, που εικαζεται ότι έγινε με κομματικά κριτήρια, χωρίς  να αποδώσει τα αναμενόμενα... Αλλά παρ΄ όλα αυτά, ο σύμβουλος ελάμβανε τον... μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές, από μια ανενεργή επιχείριση, μέχρι τον Οκτώβριο του 2003 (!) οπότε και απολύθηκε, λίγο πριν αναλάβει την διοίκηση του  Δήμου ο Χρ. Γκοσλιόπουλος.
Τώρα η προσπάθεια του Δήμου Νεστορίου επικετρώνεται στην απάλειψη των προσαυξήσεων  από το αρχικό κεφάλαιο της επιχορήγησης και εν συνεχεία στην εκκαθάριση  της εταιρείας, με την εξόφληση  όλων των υποχρεώσεών της.
Από εκεί και πέρα, θα μείνει “καθαρό” το εργοστάσιο στον Δήμο Νεστορίου και ο Δήμαρχος ευελπιστεί να βρεθεί κάποιος επενδυτής και να το λειτουργήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. 

http://kastoriani-estia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: