Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Νηστίσιμα ρολάκια κανέλλας

 

 

Αυτή τη φορά θα φτιάξουμε τα ρολάκια κανέλας για όσους νηστεύουν.
Η συνταγή μου προέκυψε,έτσι, στη σκέψη, Σ/Κ,γιατί ήθελα κάτι γλυκό με τον καφέ.
Τότε λιγουρευόμουν τα πεντανόστιμα ρολάκια της μικρής κουζίνας,μα ήταν αδύνατον,γιατί είναι αρτίσιμα...θα με σταματούσε αυτό,δε νομίζω...εγώ θα τα κάνω νηστίσιμα σκέφτηκα,και ιδού!
Βάζω εδώ τη συνταγή,γιατί έγιναν ανέλπιστα καλά,έτσι ώστε τρώγονται κι αν ακόμη δε νηστεύετε,αλλά σας λείπουν υλικά, όπως βούτυρο,γάλα,αυγά...

ΥΛΙΚΑ
100 γρ. αλεύρι σκληρό
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις(αν δεν έχετε και τα 2 είδη αλεύρι,βάλτε ένα από τα 2)
1/2 κ.γλυκού αλάτι
150 γρ. μαργαρίνη ή ελαφρύ λάδι
20 γρ. νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι σκόνη
1 κ.γλυκού ζάχαρη κοινή
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κούπας χλιαρό νερό
1/2 κ.γλυκού κάρδαμο σε σκόνη

Γέμιση:
1/2 κούπας ζάχαρη καστανή
1 κ.σούπας κανέλα
(ή1 η.γλυκού κανέλα και 1 κ.γλυκού σκόνη κακάο άγλυκο)
25 γρ. μαργαρίνη

Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε για την επιτυχία της συνταγής είναι η θερμοκρασία του νερού,χλιαρό και μόνο έτσι,αλλιώς η μαγιά πάει περίπατο αλλού και τα ρολάκια μένουν μίζερα,ούτε φούσκωμα,ούτε στυλ! 
Βάζουμε λοιπόν στο χλιαρό νερό τη μαγιά μαζί με τη κοινή ζάχαρη κι ανακατεύουμε.
Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τριγύρω τα υπόλοιπα υλικά.
Λιώνουμε τη μαργαρίνη,σε χαμηλή θερμοκρασία.
Ρίχνουμε σε μπολ τα αλεύρια,την άχνη και το αλάτι.
Προσθέτουμε στο μίγμα της μαγιάς,τη μαργαρίνη(προσοχή να είναι χλιαρή,όχι καυτή ούτε κρύα) και το κάρδαμο,ακακατεύουμε και ρίχνουμε στο μπολ με το αλεύρι.
Ζυμώνουμε με το χέρι.
Ναι,σας το δηλώνω,δεν έχει καμιά δυσκολία στο ζύμωμα,(και δε φημίζομαι για τις ικανότητες μου σε αυτό...)δεν χρειάζεται μίξερ αυτό το ζυμαράκι για να γίνει σωστό.
Όταν είναι λείο και ομοιόμορφο-δε θα σας πάρει πολύ-το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος τουλάχιστον 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.Κάνουμε το γνωστό κόλπο με το δαχτυλάκι,αν το αποτύπωμα μένει στο ζυμάρι,τότε έχει φουσκώσει όσο πρέπει,αν χάνεται τότε συνεχίζει να φουσκώνει και πρέπει να μεινει κι αλλο.
Όταν είναι έτοιμο λοιπόν,πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και ανοίγουμε,σε αλευρωμένη επιφάνεια, το ζυμάρι,σε παραλληλόγραμο σχήμα,πάχους μισού εκατοστού περίπου(αν δεν ξέρετε τι σημαίνει αυτό,όπως κι εγώ,φροντίστε απλά το ζυμάρι να μην είναι πολύ λεπτό,μα ούτε και χοντρό, ώστε να μπορεί να ρολάρει καλά στο δίπλωμα.)
Λιώνουμε τη μαργαρίνη και αλείφουμε όλη την επιφάνεια του ζυμαριού.
Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και τα στρώνουμε από πάνω.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό,ξεκινώντας από τη φαρδιά πλευρά.
Κόβουμε το ρολό σε φέτες πάχους 1 δαχτύλου λέω εγώ,περί τα 3 εκ. λένε οι συνταγές συνήθως,αν αυτό σας λέει κάτι...
Τις στρώνουμε, αραιά,για να μην κολλήσουν καθώς θα ανεβαίνουν όλο δόξα, σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε,τουλάχιστον,άλλη 1 ώρα,σκεπασμένες να φουσκώσουν.
Επειδή εγώ είχα 2 ταψιά (γύρω στα 16 κομμάτια μου βγήκαν) έψησα σε αερόθερμο,προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς ώσπου να ροδίσουν-γύρω στα 20 λεπτά χρειάστηκαν
Πασπαλίζουμε με άχνη και σερβίρουμε-ζεστά είναι θεϊκά!

Σημειώνω,αν δεν έχετε κάνει ποτέ τσουρέκια,αυτή είναι η πρώτη δοκιμή,πριν να κάνετε με σίγουρη επιτυχία τα πασχαλινά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: