Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Η κατεδάφιση της λογικής συνεχίζεται...


Ο παλιός πέτρινος στρατώνας στο πρώην στρατόπεδο «Μαθιουδάκη», για κάποιους είναι απλώς ένα «παλιατζούρι».
Χωρίς δεύτερη σκέψη, θα κατεδαφιστεί για να κτισθεί εκεί ακριβώς το νέο Αστυνομικό Μέγαρο της Καστοριάς.

Το ότι το παλιό στρατόπεδο έχει άφθονη οικοπεδική έκταση, ώστε θα μπορούσε το νέο Αστυνομικό Μέγαρο να κτισθεί κάπου παραδίπλα χωρίς την κατεδάφιση του παλιού στρατώνα, δεν έχει σημασία.

Το ότι το κτήριο αυτό είναι σε καλή δομική κατάσταση (μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν σε πλήρη χρήση), επίσης δεν έχει σημασία.

Το ότι αναπαλαιωνόμενο θα μεταμορφώνονταν σε ένα θαυμάσιο πέτρινο παραδοσιακό κτήριο που θα κοσμούσε την είσοδο της πόλης και θα μπορούσε να στεγάσει χρήσεις πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, ή οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία από αυτές που τώρα πληρώνουν ενοίκια σε ιδιώτες, επίσης για τους ανθρώπους που μας διοικούν δεν έχει καμία σημασία.

Το ότι το κτήριο αυτό είναι το τελευταίο και μοναδικό πλέον της αρχιτεκτονικής κατηγορίας του στην Καστοριά, δεν έχει πάλι σημασία.
Το ότι στο ιστορικό κτήριο αυτό (που ήταν ο τελευταίος στρατώνας του οθωμανικού στρατού στην Καστοριά, κτισμένο από Γάλλους μηχανικούς), υψώθηκε ΠΡΩΤΗ η Ελληνική σημαία από τον προελαύνοντα ελευθερωτή Ελληνικό στρατό, που καταλαμβάνοντάς το, το μετέτρεψε στον πρώτο Ελληνικό στρατώνα της ελεύθερης Καστοριάς μετά από 500 χρόνια σκλαβιάς, κι αυτό για τους ανθρώπους αυτούς δεν έχει καμία απολύτως σημασία.

Αναρωτιέμαι, τελικά σε αυτή την καταρρέουσα χρεοκοπημένη χώρα των χρεοκοπημένων και αμετανόητων πολιτικών, υπάρχει κάτι που να έχει πλέον σημασία;;

Κανείς δεν αμφιβάλει για την αναγκαιότητα ανέγερσης νέου σύγχρονου Αστυνομικού Μεγάρου στην Καστοριά, μάλιστα αυτό έχει αργήσει απαράδεκτα. Αποτελεί ντροπή να στεγάζεται η Αστυνομική μας Διεύθυνση στο παρόν παρακμιακό κτήριο και να εργάζονται εκεί μέσα άνθρωποι σε τριτοκοσμικές συνθήκες.
Έστω και τώρα όμως, θα πρέπει να ληφθεί απόφαση ώστε η ανέγερση του νέου κτηρίου να μετατοπισθεί απλώς κατά μερικά μέτρα παραδίπλα…

Για να μην αποκτήσουμε οι Καστοριανοί ακόμη μία ιστορική ντροπή, μετά την (επίσης αναίτια ) κατεδάφιση του παλιού ιστορικού Γυμνασίου της πόλης μας.



Γιώργος Μαντζούρας

Πηγή: oladeka.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: