Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Περπατήστε και γνωρίστε τον Γράμμο! (Εκπληκτικές φωτογραφίες)


Πεζοπορικές διαδρομές στην περιοχή του Γράμμου:

1) Στα αλπικά λιβάδια:

Χωριό Γράμος - Αλπική Λίμνη Γκιστόβα (3 ώρες) – Κορυφή 2520 (+2 ώρες) – Κορυφή Περήφανο (+2,5 ώρες) – Χωριό Γράμος ή Αετομηλίτσα

Το σηματοδοτημένο μονοπάτι ξεκινά από το χωριό Γράμος, σε υψόμετρο περ. 1400 μ., και ανεβαίνει μέσα από τα αλπικά λιβάδια του Γράμου με δυτική κατεύθυνση προς την απλική λίμνη Γκιστόβα, στα 2350 μ., κάτω ακριβώς από την κορυφογραμμή του Γράμου. Από εκεί, με ένα ήπιο σηματοδοτημένο μονοπάτι νότιας σχεδόν κατεύθυνσης σε δύο ώρες φτάνει κανείς στην κορυφή 2520 (το μεγαλύτερο υψόμετρο του βουνού), και μετά στην κορυφή Περήφανο. Η διαδρομή είναι βατή κυρίως από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο, όπου και συναντάμε αγελάδες, κοπάδια και νομάδες βοσκούς. Η όλη περιοχή εντάσσεται στο Δίκτυο Natura 2000 και προστατεύεται λόγω της σημαντικής χλωρίδας και πανίδας, προσφέροντας ευκαιρίες κυρίως για παρατήρηση πουλιών (αρπακτικά κα).


2) Στα Όντρια:

Χωριό Βράχος – Όντρια – Χωριό Βράχος (2 ώρες με επιστροφή)

Χάρη στην ξεχωριστή γεωλογική ιστορία, στα Όντρια είναι εμφανής η διάβρωση των πετρωμάτων και συχνή η παρουσία απολιθωμάτων. Ο λαβύρινθος των ρωγμών προσφέρει με τη σειρά του καταφύγιο σε πλήθος μικρών φυτών και ζώων. Το σηματοδοτημένο μονοπάτι ξεκινά από το όμορφο χωριό Βράχος και διασχίζει φυλλοβόλα δάση με βελανιδιές, οξιές, ιπποκαστανιές κ.α., τα οποία αποτελούν το βιότοπο της αρκούδας. Η κορυφή προσφέρει όμορφη θέα στις πεδιάδες του Νομού.

3) Στις Αρρένες:

Λίμνη Μουτσάλια (Αρένες) – Βρύση Τριακοσσάρα – Κορυφή Αρένων (5ώρες με επιστροφή)

Αφετηρία της διαδρομής η υποαλπική λίμνη των Αρένων, τα Μουτσάλια, σε υψόμετρο περ. 1800 μ. Η λίμνη βρίσκεται στο όριο της δασικής βλάστησης, απ' όπου και ξεκινά η αλπική ζώνη με τα λιβάδια. Ο βραχώδης σχηματισμός της κορυφής των Αρένων αντανακλάται στην υδάτινη επιφάνεια δημιουργώντας μια εντυπωσιακή εικόνα. Στη λίμνη αυτή φιλοξενούνται και τα τρία είδη Τρίτωνα της Ελλάδας (ο κοινός, ο αλπικός και ο λοφιοφόρος).

Από τα Μουτσάλια και με κατεύθυνση βορειοδυτική ακολουθούμε το δασικό δρόμο μέχρι να συναντήσουμε σε 1 χλμ. τη βρύση Τριακοσσάρα. Ανηφορίζοντας από εκεί με δυτική κατεύθυνση θα συναντήσουμε το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή των Αρένων. Μετά τον αυχένα έχουμε τη δυνατότητα να κατευθυνθούμε προς την Αετομηλίτσα. Όλη η περιοχή ανήκει στο Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

4) Στα εγκαταλελειμένα χωριά:

Οι δεκάδες εγκαταλειμμένοι οικισμοί όλης της περιοχής, χάρη στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αλλά και τον ξεχωριστό τρόπο που έχουν εναρμονιστεί με το φυσικό τοπίο, αποτελούν από μόνοι τους αφορμή για περίπατους. Μερικές ενδεικτικές προτάσεις:


α) Καλή Βρύση - Κορυφή Αλεβίτσας (500 μ. υψομετρική διαφορά, 1,5 ώρες, σηματοδοτημένη)



β) Ερείπια Φούσιας – Ερείπια Βερτενικ (2 ώρες, σηματοδοτημένη)



γ) Νέα Κοτύλη – Ερείπια Παλιάς Κοτύλης (3 ώρες, σηματοδοτημένη)



δ) Χωριό Πεύκος – Ερείπια Γλυκονερίου (2,5 ώρες) – Ερείπια Περιστέρας (+2 ώρες), σηματοδοτημένη



ε) Χωριό Νεστόριο – Κοτύλη (4 ώρες, σηματοδοτημένη)

Δείτε τις φωτογραφίες:

























Πηγή: oladeka.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: