Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

12 Δεκεμβρίου: Εορτή Αγίου Σπυρίδωνα του Θαυματουργού


Γεννήθηκε σε φτωχή οικογένεια στην Τριμυθούντα, το 270 μ.Χ., στο χωριό Άσσια της Κύπρου, που βρίσκεται κοντά στο χωρίο Σαλαμίνα.

Στα νεανικά του χρόνια ζούσε ως απλός αγράμματος και ενάρετος βοσκός. Από μικρός ήταν φτωχός, εργατικός και  ταπεινός. Ξεχώριζε για την πίστη του στο θεό, την ταπεινοφροσύνη και τη φιλανθρωπία του. Ήταν παντρεμένος και πατέρας μιας κόρης, της Ειρήνης.

Όταν χήρεψε, στράφηκε ολοκληρωτικά στο Θεό και έγινε κληρικός. Χάρη στη μεγαλοσύνη της ψυχής του αναδείχτηκε επίσκοπος Τριμυθούντος.

 Ακόμα και τότε, ο Άγιος Σπυρίδων δεν ξεχώριζε από τους υπόλοιπους φτωχούς. Φορούσε τα ίδια απλά και φτωχικά ρούχα, σκούφο από φύλλα φοίνικα, ενώ και ο βίος του ήταν παρόμοια φτωχικός με την ζωή του, καθώς όλα του τα υπάρχοντα τα μοιραζόταν  με τους φτωχούς. 

Ο Άγιος Σπυρίδων έκανε πολλά θαύματα θεράπευσε κουτσούς, αρρώστους και άλλους.

Ο  Άγιος Σπυρίδωνας πήρε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας, το 314 μ.Χ., την οποία κάλεσε ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος, για το ζήτημα της διδασκαλίας  του Αρείου. Ό Άρειος, από την Αλεξάνδρεια, θεωρούσε το Χριστό κτίσμα του Θεού και δεν πίστευε  στην τρισυπόστατη φύση του. Ο Άγιος  Σπυρίδωνας, γνωστός για το θεολογικό κήρυγμά του, αν και που ήταν αμόρφωτος, πέτυχε να ανατρέξει τα επιχειρήματα του Αρείου και να αναδείξει την αληθινή φύση του Θεού. 

Αφού συνέκρινε την Αγία τριάδα –Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα- με το κεραμίδι και τα τρία συστατικά του που το κάνουν Ένα – φωτιά, νερό και χώμα- πήρε στο χέρι του ένα κεραμίδι και αμέσως πετάχτηκε από το χέρι του φωτιά. Στη συνέχεια έτρεξε στη γη νερό και στο τέλος απέμεινε στο χέρι του μόνο χώμα. Μπροστά  σε  αυτό το θαύμα, ο Άρειος ντροπιασμένος ζήτησε συγνώμη.

Ο Άγιος Σπυρίδωνας εκοιμήθει σε ηλικία 88 χρονών, το 358 μ.Χ., στις 12 Δεκεμβρίου και κηδεύτηκε στην Τριμυθούντα.

Όταν οι Σαρακηνοί μπήκαν προς το τέλος του ΄Ζ αιώνα στο νησί της Κύπρου, οι πιστοί ξεσκέπασαν  τον τάφο του Άγιου Σπυρίδωνα, προκειμένου να πάνε τα οστά του στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό να τα σώσουν από τα χέρια των απίστων. Με έκπληξη όμως διαπίστωσαν ότι το σώμα του Αγίου διατηρείτο άθικτο ενώ ο τάφος του μοσχοβολούσε βασιλικό. 

Το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε στη Κωνσταντινούπολη όπου και παρέμεινε μέχρι το 1456. Τότε, τρία χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους, ένας πρεσβύτερος, κερκυραϊκής καταγωγής, ο π. Γεώργιος Καλοχαιρέτης, έκρυψε το ιερό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα καθώς και της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, μέσα σ’ ένα καλάθι και, αφού τα έκρυψε με χόρτα τα μετέφερε από την   Κωνσταντινούπολη στην Κέρκυρα, όπου είναι πλέον και  πολιούχος του νησιού.

Το Σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος λιτανεύεται στην Κέρκυρα κάθε χρόνο τέσσερις φορές:

Στις 12 Δεκεμβρίου, ανήμερα της ονομαστικής εορτής του Αγίου, 

στις 11 Αυγούστου, όπου γιορτάζεται η σωτηρία του νησιού από την πολιορκία των Τούρκων,

την Κυριακή των Βαΐων  για  την  ανάμνηση του θαύματος το του Αγίου που έσωσε το νησί από την πανώλη και 

το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, στις 9 π.μ . 

Το σώμα του Αγίου έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα, βρίσκεται στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα. 


Χρόνια πολλά με υγεία στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: