Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Έρευνα: Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων HIV στην Ελλάδα!

Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων HIV στην Ελλάδα!

Ανησυχία προκαλεί η  αύξηση των κρουσμάτων HIV στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών που καταγράφηκε φέτος.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, δημοσιεύοντας τα στοιχεία.

Για πρώτη φορά το 2012, ο μεγαλύτερος αριθμός δηλωθέντων περιστατικών HIV αφορούσε σε χρήστες και όχι σε άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, όπως συνέβαινε μέχρι πέρυσι.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των πρώτων δέκα μηνών του 2012, δηλώθηκαν 1.049 νέα περιστατικά, εκ των οποίων 883 ήταν άνδρες και 166 γυναίκες.

Από τις περιπτώσεις που δηλώθηκαν για πρώτη φορά ως θετικοί στον ιό HIV φέτος, οι 487 (46,4%) ήταν χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών και οι 256 (24,4%) ήταν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.

Συνολικά, ο αριθμός των HIV οροθετικών ατόμων (συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων AIDS) που έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2012 ανέρχεται σε 12.556, με την πορεία της λοίμωξης να παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο αριθμός των θανάτων που έχουν δηλωθεί από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα ανέρχεται σε 2.289 και παραμένει σχετικά χαμηλός μετά το 1997 με την χορήγηση συνδυασμών αντιρετροϊκών φαρμάκων υψηλής δραστικότητας που καθυστερούν σημαντικά την εξέλιξη της νόσου.

Πηγή: radar.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: