Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Οι εορτασμοί για τον πολιούχο και ελευθερωτή Άγιο Μηνά

 

 

Οι εορτασμοί για τον πολιούχο και ελευθερωτή Άγιο Μηνά

Τον πολιούχο και Ελευθερωτή μας Άγιο Μεγαλομάρτυρα Μηνά ετοιμάζεται να εορτάσει και να πανηγυρίσει η πόλη της Καστοριάς και η τοπική μας Εκκλησία.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν την Κυριακή 9 Νοεμβρίου με την καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία που θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προς τιμήν του Αγίου μας. Η Ακολουθία θα ξεκινήσει στις 8.00 μ.μ. στην οποία θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή και άλλων Κληρικών. Κατά τη διάρκεια της Ιεράς Αγρυπνίας θα ψαλλούν τα εγκώμια προς τον ελευθερωτή και προστάτη Άγιο Μηνά.
Την παραμονή 10 Νοεμβρίου και ώρα 6 μ.μ. στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Στις 11 Νοεμβρίου το πρωί θα ηχήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες δοξολογίας προς τον Θεό που μας χάρισε την ελευθερία, την ημέρα που οι κάτοικοι της Καστοριάς επικαλούνταν τον καβαλάρη Άγιο Μηνά στον Ναό της Παναγίας - Αγίου Μηνά. Έτσι και τώρα στον ίδιο Ναό, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων του Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος και του Ποιμενάρχου μας κ. Σεραφείμ.
Θα ακολουθήσει λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μηνά στους δρόμους της πόλεως με κατεύθυνση τον Καθεδρικό Ναό της Καστοριάς, όπου θα ψαλλεί δοξολογία για την τη συμπλήρωση 102 χρόνων από την απελευθέρωσή μας.
Στη συνέχεια θα ψαλλεί Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο ηρώων στην πλατεία Μακεδονομάχων και η κατάθεση στεφάνων ενώ θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Το απόγευμα της 11ης Νοεμβρίου και ώρα 5.30 μ.μ. θα τελεσθεί ο Μεθέορτος Εσπερινός στον Μητροπολιτικό Ναό ενώ θα ακολουθήσει η καθιερωμένη λαμπαδηδρομία και η λιτανευτική επιστροφή της Ιεράς Εικόνος στον Ναό του Αγίου Μηνά.

- www.imkastorias.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: