Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Αγορά αλόγου, κόστος διατροφής και στάβλου

 

άλογα αγορά

Όλα θα ξεκινούν από το τί άλογο θέλουμε να αγοράσουμε αναλόγως τις ανάγκες μας....
Ένα ντόπιο άλογο ύψους μέχρι 1,40 και βάρος 350 κιλά σε σχέση με ένα άλογο του 1,60 και βάρος 600 κιλά έχει μεγάλη διαφορά στην συντήρηση. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει καθημερινά να το ταΐζεις 2% του σωματικού βάρους του σε δύο γεύματα.
Άλλο θέμα είναι αν το άλογο ξέρει από δέσιμο οπότε θα μπορείς να το δένεις σε χωράφια να βόσκει χωρίς κόστος. Αν δεν ξέρει από δέσιμο τότε είσαι αναγκασμένος να το έχεις μόνιμα στο στάβλο με καθημερινό κόστος.
Τα ντόπια μικρά άλογα θέλουν στάβλισμα από το Νοέμβριο μέχρι το Μάρτιο ανάλογα και με τον καιρό. Οι αντοχές τους σε ασθένειες επίσης είναι τεράστιες σε σχέση με τα μεγάλα άλογα ξένης προέλευσης.

Κόστος αλόγου
Ένα ντόπιο άλογο ξεκινάει από τα 600 € και φτάνει τις 5.000 € ανάλογα με το τι θέλεις να κάνει ενώ τα μεγάλα ξένης προέλευσης ξεκινούν από 2.000 € και πάνω. Εξαίρεση είναι τα άλογα που προέρχονται από ιππόδρομο που μπορεί να τα αγοράσεις με 200€ αλλά κανείς δεν τα προτιμά λόγο πολλών αναβολικών και κακής συμπεριφοράς κατά κανόνα.

Κόστος εξοπλισμού αλόγου
Για εξοπλισμό όπως σέλες κ.λ.π για το άλογο θα χρειαστούν περίπου από 400 € και πάνω. Για εξοπλισμό ιππέα όπως παντελόνι, κράνος κ.λ.π. θα χρειαστούν περίπου 200 € για βόλτες ενώ το σαμάρι αν θέλεις παραδοσιακό εξοπλισμό κοστίζει περίπου 500 €.

Κόστος στάβλου
Το κόστος ενός στάβλου δεν θα ξεπεράσει τα 500€ αν είναι με παλέτες και δοκούς διαστάσεων περίπου 4Χ4Χ 3 ύψος. Το δάπεδο θέλει προσοχή και προτεινόμενο είναι να έχει κάτω κροκάλα ποταμίσια μεγάλη περίπου για 50 εκατοστά και μετά για άλλα 30 εκατοστά άμμο θαλάσσης έτσι ώστε να απορροφά το κάτουρο γιατί μυρίζει πολύ έντονα. Αν είναι από τσιμέντο καθαρίζει πιο εύκολα αλλά καταπονεί τα πόδια του αλόγου και μυρίζει πιο πολύ. Και στις δύο περιπτώσεις θέλει καθημερινό καθαρισμό.
Έξω από το στάβλο καλό είναι να έχει άλλο τόσο χώρο με το ίδιο υλικό για δάπεδο και περίφραξη με σωλήνες και πόρτα να βγαίνει για ήλιο. Για στέγη καλός είναι τσίγκος. Ένας στάβλος που δεν θα έχει μπετό και θα είναι από παλέτες και σανίδες να κλείνουν τα κενά δεν θέλει άδεια γιατί ανά πάσα στιγμή τον παίρνεις από εκεί.

άλογα

Κόστος τροφής και συντήρησης
Χονδρικά ένα άλογο 350 κιλά θέλει μισή μπάλα σανό ημερησίως και 1 κιλό καρπό βρώμης σε δύο δόσεις που το κόστος ημερήσια δεν ξεπερνά τα 2 €.
Κάθε δύο μήνες θέλει πάστα για τα παράσιτα του εντέρου που κοστίζει 25€ ανά δόση (θα δίνεις μισή οπότε 12,5€ ανά δύο μήνες).
Αν θέλει πέταλα για να τα αλλάζεις (με πεταλωτή και όχι μόνος αν δεν γνωρίζεις πολύ καλά) ανά δύο μήνες περίπου θέλεις 80€ περίπου. Υπάρχουν και ντόπια άλογα που έχουν μάθει από μικρά χωρίς πέταλα και είναι προτεινόμενα γιατί είναι μπελάς το πετάλωμα.
Κάθε χρόνο θέλει ένα εμβόλιο για την γρίπη περίπου 25 € για να γίνει.
Η επιλογή πρέπει να είναι προσεκτική γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο να το πουλήσεις όταν θα το πάρεις και θέλει να γίνει προσεκτική έρευνα αγοράς από γιατρό αλλά και κάποιους που να ξέρουν από άλογα για να μην έχει σκελετικά προβλήματα ή τραύματα στα πόδια που δεν φαίνονται και μπορεί αργότερα να του κάνουν προβλήματα.
Η αγορά αλόγου από τσιγγάνο δεν συνιστάται γιατί αυτοί κατά κύριο λίγο παίρνουν ότι δεν θέλουν οι άλλοι όπως άρρωστα, τραυματισμένα ή πολύ δύστροπα άλογα.

- See more at: http://www.ftiaxno.gr/2015/03/agora-alogou-kostos-diatrofis-stavlou.html#sthash.f75NO4en.dpuf

http://www.ftiaxno.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: