Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Γνωρίστε σήμερα την ηλεκτρική BMW 1602e του 1972


Γράφει ο Στάθης Πετρόπουλος

Στις ημέρες μας ασχολούμαστε πολύ με τα BMW i3 και BMW i8, αλλά αυτά έστω και αν είναι τα πιο σύγχρονα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της φίρμας με κορυφαίες δυνατότητες, δεν ήταν ούτε κατά διάνοια τα πρώτα ηλεκτρικά στο στόλο της. 

Αυτό γιατί πριν 43 χρόνια στη Γερμανία κυρίως, πολλοί έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τηνBMW 1602e, την πρώτη προσπάθεια ουσιαστικά της εταιρείας για ένα αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής κινούμενο από ηλεκτρική ενέργεια. Το 1972 όπως πιθανώς θυμάστε ορισμένοι, διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μονάχου. Στη Γερμανία που ούτως ή άλλως δεν αφήνονται και πολλά πράγματα στην τύχη τους, η BMW ανέπτυξε τότε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο προκειμένου οι μαραθωνοδρόμοι που θα το ακολουθούσαν να μην αναγκάζονται να εισπνέουν καυσαέρια. 

Δημιουργήθηκαν δύο τέτοια αυτοκίνητα όπως αποκαλύπτεται σήμερα και αυτό ήταν το πρώτο βήμα της βαυαρικής φίρμας στην ηλεκτροκίνηση. Το αυτοκίνητο ήταν εφοδιασμένο με μια σειρά κλασσικών μπαταριών αυτοκινήτου και ούτε μεγάλη απόδοση σε ιπποδύναμη είχε (άγγιζε τους 43ps), ούτε και σε αυτονομία. 

Ακολουθούν δύο video, ένα του σήμερα όπου ο τεχνικός της BMW εξηγεί το concept εκείνης της εποχής και ένα παλιό με το μαραθώνιο, όπου όπως θα δείτε εκτός από την BMW 1602e υπήρχαν πάρα πολλά συμβατικά αυτοκίνητα που εμπλέκονταν στο αγώνισμα οπότε η καλή θέληση των ανθρώπων της BMW δεν απέδωσε και πάρα πολλά σε επίπεδο λειτουργίας. 

BMW_1602e_2 BMW_1602e_3 BMW_1602e_5 BMW_1602e_7

Διαβαστε ολο το αρθρο εδω :

http://www.highoctane.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: